BISERICI ŞI CATEDRALE: Biserica Veche (Oude Kerk) din Amsterdam

Biserica Veche (Oude Kerk) este cea mai veche din Amsterdam, fiind consacrată în anul 1306, ca biserică romano-catolică, sub patronajul Sfântului Nicolae. În 1687 a fost transformată în biserică protestantă, de atunci datând şi denumirea actuală, notează site-ul https://oudekerk.nl/.

În 1951, Biserica a fost transferată de către Biserica Protestantă Fundaţiei Oude Kerk, în prezent, clădirea funcţionând ca muzeu, casă de cult şi loc de întâlnire pentru oameni cu diverse culturi, interese, din diferite medii.

Interiorul Bisericii găzduieşte colecţii de tablouri, obiecte şi mobilier din secolul al XV-lea şi al XXI-lea, monumente funerare etc. Stranele corului, vasele boltite şi tablourile din tavan datează şi ele din Evul Mediu, potrivit sursei citate.

 


Sursa foto: oudekerk.nl


Din punct de vedere arhitectural, Biserica dispune de un tavan înalt, boltit, în stil gotic, construit din lemn – cel mai vechi din Europa.

La Oude Kerk, ar fi avut loc, în 1345, aşa-numitul Miracol Euharistic din Amsterdam, când, în timpul unei liturghii, unei persoane i s-a făcut rău şi a vomitat pe anafură. Aceasta a fost aruncată în foc, dar nu a ars, lucru ce a fost considerat un miracol. Anafura a fost păstrată într-un chivot, în altar, dar a dispărut după Reformă.

Prima restaurare importantă a fost întreprinsă în anii ’50. În 1951, când a apărut o ameninţare iminentă de prăbuşire, Fundaţia Genootschap Amstelodamum a strâns bani pentru o restaurare minuţioasă şi, în acest scop, Biserica Reformată Olandeză a transferat proprietatea clădirii Fundaţiei Oude Kerk. Restaurarea a vizat mormintele, vitraliile, dar şi fundaţiile Bisericii. A doua restaurare a început în 1994, fiind consolidate canalele de scurgere din jurul bisericii, dar şi ferestrele, baptiseriul sau biblioteca.

 


Sursa foto: oudekerk.nl


A treia restaurare şi cea mai importantă a început în 2008, sute de pietre funerare fiind ridicate una câte una. După reparaţie, acestea au fost amplasate pe un nou strat consolidat de nisip. Vizitatorii au putut urmări această lucrare din spatele Recon-Screen, de pe un spalier special conceput de artistul american Eric von Robertson, mai scrie site-ul https://oudekerk.nl/.

Partea finală a restaurării Oude Kerk a fost finalizată în 2013. După restaurare, clădirea bisericii a fost redeschisă cu un nou program axat pe artă. Astfel, în camerele laterale poate fi găsită arhiva istorică, completată cu opere de artă contemporane. Biserica este înconjurată de o frumoasă grădină, tot în curte aflându-se şi o cafenea şi un magazin al muzeului, mai scrie site-ul oficial al Bisericii.

Oude Kerk este deschis ca muzeu în fiecare zi a săptămânii şi poate fi vizitată ca biserică duminica dimineaţă, în timpul slujbei de cult a congregaţiei protestante. Lăcaşul de cult este amplasat în Cartierul De Wallen din Amsterdam. AGERPRES/ (Documentare – Ionela Gavril, editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Ady Ivaşcu)

sursa: AGERPRES


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.