Critic National
critic national stiri 24/7

Comunicat de presă – Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Centrul Judeţean Mureş

APIA lansează 3 scheme noi de sprijin pentru fermieri!

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Centrul Judeţean Mureş (APIA Mureş), aduce la cunoştinţa fermierilor lansarea a 3 noi scheme de sprijin în cadrul Măsurii 21 – Sprijin temporar cu caracter excepţional acordat fermierilor şi IMM-urilor care au fost afectaţi în mod deosebit de criza COVID-19 din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020, respectiv în:

1) sectorul zootehnic – bovine;

2) sectorul zootehnic – ovine şi / sau caprine;

3) în sectorul vegetal – legume-fructe şi cartofi.

Sprijinul are în vedere atenuarea problemelor legate de lichidităţi care periclitează continuitatea activităţilor agricole, respectiv a producţiei primare în agricultură, în sectoarele ante-menţionate, acestea fiind cele mai afectate de impactul COVID-19.

Având în vedere pierderile suferite din cauza pandemiei de COVID- 19, fermierii vor fi sprijiniţi în vederea reluării fluxului tehnologic normal al fermei şi menţinerea viabilităţii fermelor.

Sprijinul va fi acordat sub formă de sumă forfetară raportată la dimensiunea fermei şi urmează să fie plătit până la 30 iunie 2021, pe baza cererii de sprijin aprobată de autoritatea competentă, APIA Mureş, până la 31 decembrie 2020.

Potenţialii beneficiari ai acestor tipuri de sprijin temporar cu caracter excepţional sunt fermierii activi, conform definiţiei legislaţiei naţionale, crescători de animale din speciile bovine, ovine/caprine, şi/sau fermieri din sectorul vegetal, respectiv cei din sectorul de legume-fructe şi cartofi, înscrişi în evidenţa APIA cu cod unic de identificare, care au depus cerere unică de plată în anul 2020 şi care respectă criteriile de eligibilitate, specifice schemei de sprijin temporar cu caracter excepţional acordat fermierilor şi IMM-urilor care au fost afectaţi în mod deosebit de criza COVID-19.

Fermierii activi sunt:

– beneficiarii care au îndeplinit calitatea de fermier activ şi au încasat plăţi directe conform dovezilor verificabile aferente cererii unice de plată din campania 2019;

– beneficiarii care au solicitat plăţi directe pentru prima dată în anul 2020 şi îndeplinesc prevederile OM nr.619/2015 cu modificările şi completările ulterioare.

Cererile de solicitare a sprijinului temporar cu caracter excepţional aferente sectoarelor bovine, ovine, caprine, sectorului legume-fructe şi cartofi, însoţite de documentele generale şi specifice, pot fi depuse la centrul judeţean Mureş, respectiv la centrele locale arondate ale APIA Mureş, unde au fost depuse cererile unice de plată aferente anului 2020, sau transmise prin fax, poştă sau în format electronic, scanat prin e-mail, cu condiţia asumării prin semnătură de către beneficiar pe fiecare pagină a documentului transmis.

În conformitate cu prevederile Ordinului Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr. 284/23.09.2020, cererile de sprijin se depun la centrele judeţene/locale ale APIA începând cu data de 25 septembrie 2020, până la data de 23 octombrie 2020.

Alocarea financiară, la nivel naţional, pentru această măsură este de 150 milioane de euro.

Pentru mai multe detalii privind condiţiile generale şi specifice de acordare a Sprijinului temporar cu caracter excepţional, se poate consulta Ghidul solicitanţilor pentru măsura 21 – sprijin temporar cu caracter excepţional acordat fermierilor şi IMM-urilor care au fost afectaţi în mod deosebit de criza covid-19 (articolul 39b) accesând linkul http://www.apia.org.ro/ro/ajutor-de-stat-covid-19/masura-21, precum şi linkul www.apiamures.ro

APIA Centrul Judeţean Mureş, precum şi centrele locale arondate acestuia vor lua toate măsurile necesare pentru a informa prin propriile mijloace potenţialii beneficiari pe care i-a identificat din datele deţinute conform cererilor unice de plată depuse în campania 2020, le va transmite cererile de acordare a sprijinului, pre-tipărite si personalizate, potenţialilor beneficiari, în vederea completării lor şi le va acorda sprijinul necesar pentru întocmirea corectă şi în termen a dosarelor în vederea accesării acestor tipuri de scheme de sprijin cu caracter temporar şi excepţional.

DIRECTOR EXECUTIV
Ovidiu Daniel SĂVAŞCĂ


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Adauga raspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Comunicate de presa

Revista Presei

Anunturi