Comunicat de presă – Agenţia Naţională Antidrog

ROMÂNIA, PE ULTIMELE LOCURI LA CONSUMUL DE DROGURI ÎN EUROPA

Agenţia Naţională Antidrog (ANA) a finalizat cel de-al şaselea studiu de prevalenţă a consumului de droguri în populaţia generală – GPS 2019, unul dintre cei 5 indicatori epidemiologici cheie utilizaţi la nivel mondial şi european în monitorizarea fenomenului drogurilor.

Pentru a observa fenomenul în dinamică şi pentru a determina tendinţele înregistrate de-a lungul timpului în consumul de droguri, Agenţia Naţională Antidrog desfăşoară sistematic, o dată la trei ani, acest studiu (2004, 2007, 2010, 2013, 2016, 2019), care îşi propune să evalueze, conform standardelor europene, cunoştinţele, atitudinile şi practicile populaţiei generale (15-64 ani) referitoare la consumul de droguri.

Principalele concluzii rezultate din acest studiu sunt:

* România continuă să se numere printre ţările europene cu cel mai scăzut consum de droguri, situându-se sub media europeană a consumului pentru majoritatea drogurilor, chiar pe ultimele locuri.

* În România cele mai consumate droguri ilicite sunt, în ordine, noile substanţe psihoactive (NSP), canabisul, cocaina/crack, medicamentele fără prescripţie medicală, ecstasy, cele mai scăzute valori fiind înregistrate pentru heroină, LSD, amfetamine, solvenţi/inhalante.

* Consumul experimental (cel puţin o dată în viaţă), la nivelul populaţiei generale, este de 10,7%. Prevalenţa în ultimul an (consumul recent) este de 6%, în timp ce, pentru consumul din ultima lună (consumul actual), se observă o prevalenţă de 3,9%.

* În funcţie de grupa de vârstă, cele mai mari prevalenţe, indiferent de perioada de timp analizată, se înregistrează pe segmentul de vârstă 15-34 ani. Pentru segmentul de vârstă (35-44 ani), se înregistrează prevalenţe de peste 3 ori mai mici.

* Drogurile pentru care se înregistrează scăderi ale prevalenţei consumului de-a lungul vieţii sunt LSD, medicamente fără prescripţie medicală, solvenţi/ inhalante şi amfetamine.

Pornind de la faptul că la baza politicilor de prevenire a consumului de droguri stau evidenţele ştiinţifice, Agenţia Naţională Antidrog elaborează şi dezvoltă programe coerente, structurate şi eficiente de prevenire a consumului de droguri şi, totodată, implementează programe şi strategii preventive de informare a categoriilor vulnerabile în legătură cu riscurile pe termen scurt, mediu şi lung ale uzului, abuzului şi dependenţei de droguri.

În acest sens, ca urmare a implementării de către ANA, în perioada anilor 2017 – 2018, a campaniei de prevenire a consumului de canabis, intitulată „#POTALTFEL”, consumul acestui drog în populaţia generală prezintă cel mai mic ritm de creştere din ultima decadă.

De asemenea, având în vedere creşterea sesizată pentru consumul de noi substanţe psihoactive, Agenţia implementează, începând din luna martie a acestui an, campania naţională media de prevenire a consumului de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive „Fii Liber!”.

De altfel, eforturile tuturor partenerilor instituţionali în domeniu îşi dovedesc eficienţa, România continuând să se numere printre ţările europene cu cel mai scăzut consum de droguri.

***

Studiul în populaţia generală (General Population Survey) se desfăşoară în majoritatea statelor Uniunii Europene şi are drept scop obţinerea de informaţii privind dimensiunea şi tendinţele consumului diferitelor droguri în populaţie, prin determinarea prevalenţei şi stabilirea modelelor de consum.

Colectarea datelor pentru realizarea studiului a avut loc în perioada octombrie-noiembrie 2019, iar analiza şi interpretarea acestora s-au realizat în anul 2020, fiind efectuat pe un eşantion de 7200 respondenţi, cu o supraeşantionare pe regiunea Bucureşti-Ilfov, de 1500 de subiecţi.

Informaţii complete despre Studiul în populaţia generală privind prevalenţa consumului de droguri – GPS 2019, se regăsesc pe pagina de internet a instituţiei noastre, accesând link-ul http://ana.gov.ro/wp-content/uploads/2020/09/GPS-2019.pdf.

COMPARTIMENTUL RELAŢII PUBLICE


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.