Pilotul BS Racing by Baticonsult Alex Cascatău este, în sfârşit, gata să dea uitării pauza lungă din acest an şi să înceapă primul său sezon în campionatul olandez Supercar Challenge. Etapa de deschidere de la Assen din acest weekend face parte din programul suport pentru DTM.
La aproape 60 de zile de la data în care ar fi trebuit să-şi înceapă drumul în cunoscuta serie Supercar Challenge dedicată GT-urilor, turismelor şi prototipurilor, Alex Cascatău va coborî în fine la bordul modelului Norma M20 FC a BS Racing pentru a începe o stagiune care se anunţă a fi una de învăţare, de explorare, dar şi una în care Alex speră să-şi susţină cu succes coechipierul, pe Alain Berg, care face trecerea după câţiva ani la bordul unui Radical SR3. Cursele vor putea fi urmărite în direct, pe canalele de social media ale Supercar Challenge.
Berg şi Cascatău vor întâlni la Assen mai multe figuri cunoscute din Belcar şi nu numai, clasa CN din Supercar Challenge fiind deschisă prototipurilor cu cockpit deschis sau închis care sunt echipate cu motoare mai mici de 3 litri. Norma M20 FC este printre cele mai populare alegeri la această categorie, rezultatele sale peste tot în lume (şi chiar şi în România) vorbind de la sine despre povestea de succes a unei maşini cu care Cascatău este deja familiar.
Constănţeanul a luat, anul trecut, parte pentru a doua oară la cursa de 24 de ore de la Zolder, cea de-a doua participare în cursa-regină din Belcar, campionatul belgian de anduranţă, fiind şi prima sa ocazie de a merge cu un prototip Norma M20 FC. înscris pe maşina #67 a T2 Racing, Alex a fost printre cei mai rapizi piloţi de pe circuit atunci când a contat, efortul său fiind răsplătit cu un podium în clasamentul clasei sale.
Acum, însă provocarea va fi diferită căci în Supercar Challenge se pune accentul pe curse de sprint. După ce Zandvoort Superprix, etapa care ar fi trebuit să deschidă sezonul, a fost anulat ca urmare a pandemiei de COVID-19, Alex va debuta la Assen. Pe pista cunoscută ca şi ‘catedrala’ motociclismului viteză, se vor da lupte strânse între maşini de clasă CN ca Norma de 260 de cai putere a lui Alex, Radical-uri SR3, prototipuri de clasă LMP3 şi GT-uri foarte rapide de clasă Super GT. Cursele au o lungime de o oră plus un tur, iar fiecare etapă conţine două astfel de întreceri.
Echipa BS Racing a testat înainte de începerea acestui sezon la Zolder, dar timpul petrecut pe pistă de către Berg şi Cascatău a fost foarte limitat căci plafonul maxim de zgomot admis la Zolder este jos, iar Norma M20 FC a formaţiei luxemburgheze s-a dovedit a fi prea zgomotoasă. Nişte tururi la bordul unui Radical SR3 – o altă premieră – sunt, pe lângă orele adunate în simulator, pregătirea lui Alex înainte de weekend-ul ce vine unde procesul de învăţare se va derula cu multe alte maşini pe pistă în acelaşi timp.
Despre TT Circuit Assen
Pista de la Assen, mai degrabă un areal al iubitorilor curselor pe două roţi, este o legendă vie pentru a cărui început trebuie să dăm timpul înapoi până în 1925. în acele vremuri, circuitul era unul stradal, drumul cu dale care lega mai multe sate din apropierea oraşului Assen fiind închise pentru a se forma un traseu-mamut de 28,5 kilometri (Nurburgring-Nordschleife măsoară 22 de kilometri fără circuitul de Grand Prix). în acea formulă s-a rulat până în 1955 când s-a construit în apropiere un circuit dedicat cu o lungime de aproape opt kilometri. Deşi mai puţin complex decât traseul original, noul circuit de la Assen era mai sigur şi a continuat să găzduiască curse de Grand Prix (sub titulatura de Tourist Trophy-ul Olandei) şi nu numai.
În 2006, bucla nordică a fost scoasă din uz şi s-au mai efectuat modificări şi asupra altor viraje care au fost fie lăţite, fie s-au adăugat zone de degajare mai generoase în conformitate cu ultimele reglementări în materie de siguranţă. Astfel s-a ajuns la circuitul de 4,5 kilometri de astăzi care mai împarte cu vechiul traseu stradal doar linia de sosire ce nu a fost niciodată mutată de la locul său. în trecut, Assen era cunoscut pentru virajele sale uşor banchizate, însă această caracteristică, ce făcea din pista olandeză una dintre cele mai rapide din calendarul motomondialului, a dispărut încetul cu încetul deoarece vitezele atinse aici erau periculos de mari.
Cu toate acestea, TT Circuit Assen rămâne o pistă rapidă deşi virajele foarte rapide se îmbină cu câteva curbe lente. Alături de Supercar Challenge, şi DTM-ul va alerga în weekend la Assen, circuit care mai primeşte an de an şi vizita MotoGP-ului şi a Campionatului Mondial de Superbike.
Programul weekend-ului de la Assen (ora României)
Vineri, 4 septembrie
11:30-12:10 – Sesiune Antrenamente Libere 1
17:39-18:10 – Sesiune Antrenamente Libere 2
Sâmbătă, 5 septembrie
9:25-9:45 – Calificări Grupa 1
9:50-10:10 – Calificări Grupa 2
16:50-17:50 – Cursa 1*
Duminică, 6 septembrie
16:15-17:15 – Cursa 2*
*Cursele vor fi transmise live, pe canalele de social media ale Supercar Challenge.
Calendar Supercar Challenge
Etapa 1 – 4-6 Septembrie – TT Circuit Assen (Olanda)
Etapa 2 – 25-27 Septembrie – TT Circuit Assen (Olanda)
Etapa 3 – 9-11 Octombrie – Circuit Zandvoort (Olanda)
Etapa 4 – 31 Octombrie – 1 Noiembrie – TT Circuit Assen (Olanda)
Pentru mai multe detalii, Alexandru poate fi contactat la adresa de e-mail alex.cascatau@westcompetition.ro
Comunicat remis de agenţia West Competition Racing Promotion
Alexandru Şiclovan
alexandru@westcompetition.ro