Critic National
critic national stiri 24/7

Comunicat de presă – Ansamblul Artistic Profesionist “Baladele Deltei” al Primăriei Tulcea

Lansarea cărţii “Folclor muzical din Dobrogea”

Ansamblul Artistic Profesionist “Baladele Deltei” al Primăriei Tulcea organizează joi, 24 septembrie, de la ora 17.30, în curtea Casei Avramide – Casa Colecţiilor, lansarea volumului “Folclor muzical din Dobrogea” al lui Constantin Arvinte.

Aşa cum scrie etnomuzicologul Ştefan Cărăpănceanu în deschiderea cărţii, maestrul Constantin Arvinte “este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, fiind considerat ca unul dintre cei mai valoroşi compozitori, dirijori şi folclorişti contemporani, cu o contribuţie de excepţie în domeniul muzicii româneşti pentru care a fost distins cu nenumărate premii. În calitate de culegător şi cercetător de folclor a străbătut ţara de-a lungul şi de-a latul, adunând astfel sute de doine, balade, cântece de ascultare, vocale şi instrumentale, melodii de jocuri româneşti, maghiare, turceşti şi bulgăreşti, pe care le-a transcris pe note muzicale, le-a selectat, le-a publicat şi valorificat în concerte şi spectacole, pe scene din ţară şi de peste hotare…”.

În “Cuvântul înainte”, managerul Ansamblului Artistic Profesionist “Baladele Deltei”, prof. Ştefan Coman, “Cartea de faţă reprezintă o datorie de onoare pe care am ştiut că Ansamblul Artistic Profesionist “Baladele Deltei” din Tulcea trebuie să şi-o asume! Deşi a avut precursori (Dumitru Galavu, Teodor Burada, Gheorghe Mihalcea) printre cărţile Maestrului, cele care descriu o călătorie culturală de o viaţă dusă la pas prin întreaga ţară, o lucrare complexă despre folclorul muzical din Dobrogea era resimţită ca fiind necesară. Domnia sa nu i-a rămas dator Dobrogei, poate şi pentru că o iubeşte atât de mult, după cum ne-a încredinţat! Poate”.

Vorbind despre conţinutul culegerii, Constantin Arvinte precizează că “Doinele, cântecele şi melodiile de jocuri populare culese şi adunate de mine în această carte de folclor muzical dobrogean, sunt de o mare varietate stilistică şi valoare artistică datorită componentei demografice a celor care le-au creat, unii dintre ei fiind proveniţi din alte regiuni ale României, care s-au alăturat populaţiei autohtone dobrogene, alcătuită din urmaşi ai geto-dacilor, iar mai târziu, din macedo-români, veniţi din sudul Dunării, precum şi din alte etnii, ca: lipoveni, turcotătari, bulgari şi greci. Astfel, creaţia artistică-folclorică dobrogeană ni se înfăţişează într-o unitate în varietate remarcabilă, ca fruct al convieţuirii paşnice a elementului autohton cu locuitorii de alte etnii”.

Autorul afirmă că a compus câteva suite orchestrale de dansuri dobrogene, montate de către maeştri coregrafi, printre care: Eugenia Popescu-Judeţ, la Ansamblul “Periniţa” din Bucureşti, Theodor Vasilescu, la Ansamblul folcloric “Doina” al Studenţilor din Bucureşti şi Florea Vladimirescu, la Formaţia artistică “Ciocârlia”, a M.A.I., din acest fertil material folcloric compunând alte câteva suite orchestrale pentru orchestrele ansamblurilor “Ciocârlia”, “Rapsodia Română” – din Bucureşti, pentru orchestra ansamblului “Mărţişorul” al studenţilor – din Cluj, dar şi pentru interpreţi individuali, printre care : Cornelia Tihon – nai, Florentin Ivan – violină şi Cedric Monnin – naist şi şef al grupului instrumental “Teophania” – din Elveţia, precum şi pentru naistul Nicolae Pârvu – din Olanda.

Maestrul Constantin Arvinte a publicat sub egida Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România şi a altor instituţii de cultură judeţene următoarele cărţi: Jocuri populare româneşti (1959), Jocuri populare din Regiunea Bucureşti (1961), Jocuri populare din regiunea Argeş (1963, în colaborare cu Gheorghe Popescu – Judeţ), Maramureş, viaţă nouă (1965 – Baia Mare, în colaborare cu Isidor Râpă), Jocuri populare din regiunea Dobrogea (Constanţa, 1967, în colaborare cu Gheorghe Popescu – Judeţ), Ceteră lemnuţ de dor (1968) şi Câtu-i Maramureşu (1971, ambele editate la Baia Mare, în colaborare cu Isidor Râpă), Folclor muzical din Moldova (Iaşi, 2008), Folclor muzical din Transilvania (Cluj-Napoca, 2009), Folclor muzical din Oltenia (Craiova, 2012) şi Folclor muzical din Muntenia (Ploieşti, 2016).
Cuprinzând piese vocale şi instrumentale, cartea de faţă se alătură celorlalte culegeri publicate de Constantin Arvinte şi încununează în chip fericit o excepţională carieră muzicală.

Cartea “Folclor muzical din Dobrogea” este publicată de Ansamblul Artistic Profesionist “Baladele Deltei” cu sprijinul Primăriei Municipiului Tulcea.

Cu prilejul lansării, orchestra Ansamblului “Baladele Deltei” va interpreta în premieră “Rapsodia dobrogeană”, compusă în 2016 de Constantin Arvinte pentru orchestra Ansamblului Folcloric Profesionist “Baladele Deltei” – din Tulcea, folosind teme muzicale din cartea “Folclor muzical din Dobrogea”.

Evenimentul de la Casa Avramide – Casa Colecţiilor se va desfăşura cu respectarea următoarelor măsuri de protecţie:

– se va respecta distanţa socială de minimum 1,5 m;

– se vor purta măşti de protecţie care vor acoperi atât nasul, cât şi gura pe toată durata evenimentului;

– se va accepta trierea epidemiologică la începutul evenimentului;

– persoanele care prezintă simptome de boală nu vor fi acceptate în cadrul evenimentului;

– este strict interzisă crearea de situaţii care pot duce la formare grupurilor nesecurizate de persoane.

La manifestare au fost invitate personalităţi culturale marcante.

Manager,

Prof. Ştefan Coman


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]tional.ro

loading...

Adauga raspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Comunicate de presa

Revista Presei

Anunturi