Comunicat de presă – APIA Mureş

APIA – Centrul Judeţean Mureş anunţă că începând de astăzi, 4 septembrie 2020, primeşte cereri de solicitare a ajutorului de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectoarele bovin / suin / avicol în contextul crizei economice generate de pandemia COVID -19.

Toate cererile se pot depune numai la sediul Centrului Judeţean Mureş. Ţinând cont de contextul actual, cererea de solicitare a ajutorului de stat şi documentele justificative, pentru oricare dintre aceste ajutoare de stat, se pot transmite şi prin fax, poştă sau în format electronic prin e-mail, cu condiţia asumării prin semnătură pe fiecare pagină a documentului transmis.

Formularele cererilor de solicitare a ajutoarelor de stat se regăsesc în actele normative adoptate, respectiv în OUG. nr 149/27.08.2020, publicată în Monitorul Oficial nr. 808 din data de 02.09.2020, OUG. nr.150/27.08.2020 publicată în Monitorul Oficial nr. 809 din data de 02.09.2020, OUG nr.151/27.08.2020 publicată în Monitorul Oficial nr.810 din data de 02.09.2020 şi pot fi descărcate de pe site-ul APIA www.apia.org.ro, accesând următorul link: http://www.apia.org.ro/ro/ajutor-de-stat-covid-19.

Pe lângă alte condiţii şi documente care dovedesc îndeplinirea acestora, respectiv documentele de natură administrativă care trebuie să însoţească cererile depuse, prevăzute de actele normative menţionate, aducem la cunoştinţă aspectele cele mai importante referitoare la acordarea acestor ajutoare de stat, astfel:

A. Pentru sectorul creşterii bovinelor, cererile vizează obţinerea ajutorului de stat în valoare de 100 Euro/cap eligibil, fiind eligibili deţinătorii a minim 91 capete femele, bovine adulte, cu vârsta de minim 24 de luni la data de 01.07.2020, astfel cum sunt acestea identificate în registrul naţional al exploataţiilor (RNE), în exploataţii cu cod ANSVSA la aceeaşi dată.

B. Ajutorul de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul suin se acordă crescătorilor care deţin animale din această specie cu condiţia să fi desfăşurat activitate de îngrăşare şi/sau reproducţie a suinelor în semestrul I al anului 2020, cu excepţia celor care deţin exploataţii aflate în imposibilitate de populare din cauza măsurilor de restricţie sanitare veterinare generate de evoluţia pestei porcine africane. Ajutorul de stat se acordă pe capacitatea de producţie deţinută de beneficiar, echivalent UVM, funcţie de categoriile de suine, respectiv, suine la îngrăşat şi animale de reproducţie. Cuantumul ajutorului este de 100 euro/UVM, echivalent în lei, ratele de conversie fiind 0,3 UVM pentru porc gras, 0,5 UVM pentru animale de reproducţie (scroafe şi scrofiţe).

C. Ajutorul de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul avicol se poate acorda crescătorilor de păsări care au desfăsurat activitate de reproducţie şi/sau incubaţie şi/sau creştere a păsărilor pentru carne sau ouă, în semestrul I al anului 2020; Ajutorul de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul avicol se acordă pe capacitatea de producţie deţinută de beneficiar, echivalent UVM, în funcţie de speciile şi categoriile de păsări, respectiv, pui de carne, pui de curcă, găini ouătoare, găini rase grele şi pui eclozionaţi. Cuantumul ajutorului de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul avicol este de 100 euro/UVM, echivalent în lei, ratele de conversie fiind 0,03 UVM pentru pui de carne, pui de curcă şi pui eclozionaţi, respectiv 0,014 UVM pentru găini ouătoare şi găini rase grele.

Precizăm că în cazul fiecărui tip de ajutor de stat, valoarea totală ce poate fi acordată unui beneficiar nu depăşeşte echivalentul în lei a 100.000 euro.

De asemenea este important de precizat faptul că beneficiarii, din categoria persoanelor fizice autorizate, Întreprinderilor individuale, Întreprinderilor familiale sau a persoanelor juridice potenţial beneficiare trebuie să nu se afle dificultate, respectiv reorganizare, lichidare sau faliment, în baza evidenţelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului la data de 31.12.2019, sau, în cazul persoanei fizice nu a fost emisă o decizie definitivă a instanţelor judecătoreşti de constatare a falimentului până la data de 31.12.2019.

De asemenea precizăm faptul că pentru fiecare dintre aceste 3 tipuri de ajutor de stat, perioada de depunere a cererilor şi a documentelor justificative, este de 20 de zile lucrătoare începând cu data de 4 Septembrie 2020.

APIA Centrul Judeţean Mureş va informa prin propriile mijloace pe potenţialii beneficiari pe care i-a identificat din datele deţinute şi le va acorda sprijinul necesar pentru întocmirea corectă şi în termen a dosarelor în vederea accesării acestor tipuri de ajutor de stat.

DIRECTOR EXECUTIV
Ovidiu Daniel SĂVAŞCĂ


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.