Critic National
critic national stiri 24/7

Comunicat de presă – Asociaţia pentru Înfrumuseţarea Oraşului Sibiu

Până duminică, în ziua votului, sibienii pot “vota” în urna de aur în Piaţa Mică.

Cea de-a cincea ediţie a “Şcolii de Vară de Arte Vizuale de la Răşinari” a reunit 8 studenţi şi masteranzi de la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti şi Universitatea de Vest – Arte şi Design Timişoara ce au realizat o expoziţie dedicată votului. Ediţia din acest an a Şcolii de Arte Vizuale a fost cu atât mai specială cu cât cursanţii au învăţat tehnici de lucru noi şi au creat o serie de lucrări simbolice, care exprimă “votul” din 27 septembrie, lucrări ce sunt expuse în Galeria Art Point din Piaţa Mică, din cadrul Oraşul Artiştilor.

Cei 8 cursanţi care au participat la “Şcoala de Vară de Arte Vizuale de la Răşinari” au fost pregătiţi de prof. univ. dr. Mihai Zgondoiu, fost elev al Liceului de Arte din Sibiu. Programa acestei ediţii a cuprins ateliere de “stencil-art”, discuţii legate de noile tendinţe în arta su-perContemporană, piaţa de artă, documentare şi filme din aria artelor vizuale.

“S-a pus în balanţă imaginea artistului vs. producţia artistică, mediile on-line vs. galeriile şi muzeele tradiţionale, pentru a defini (în teorie) noua abordare culturalo-socială pe care o va avea arta în viitorul apropiat. Expoziţia pe care am pregătit-o şi este expusă în această perioadă în Piaţa Mică din Sibiu este o expoziţie în jurul ideii de vot. Am propus tehnica stencil-ului, cunoscută şi sub denumirea de tehnică a şablonului. Majoritatea participanţilor nu au fost familiari cu această tehnică de multiplicare. Am făcut o scurtă introducere în istoricul ei, apoi le-am explicat procesul de execuţie. Fiind majoritatea studenţi, masteranzi şi absolvenţi de facultăţi de arte, au prins repede procedeul şi s-au adaptat în cele mai creative moduri.”, a spus prof. Mihai Zgondoiu.

Inspiraţia a venit din societatea actuală. Fiind o temă cu tentă socială, nu a fost greu să se facă o cercetare în această direcţie de către participanţi, lucrările conţinând imagini, imagini-text, sau doar texte de tip manifest: de la cuvântul “vot” pus în jocul “spânzurătoarea” la “anul.at 2020”, “Bagă la cap”, “Be the change” cu Vlad Ţepeş hipsterit, portretul lui Cioran cu maxima “Oamenii se împiedică de adevăr”, la îndemnul “use your voice / use your vote”.

Acesta nu este un vot

Titlul expoziţiei “Ceci n’est pas un vote” (Acesta nu este un vot) a fost inspirat după celebra pictură a lui Rene Magritte – “Ceci n’est pas un pipe”. “Cred că atât tematica cât şi rezultatele acestui workshop sunt actuale şi de impact. Publicul din zilele noastre este mult mai deschis şi doritor de lucruri noi. Lucrările sunt smart şi provocatoare încât să aprindă nişte beculeţe în capul vizitatorilor, care să zică: ‘uite, ce idee interesantă, exprimată prin câteva gesturi sau printr-o formă atât de simplă’. Nu cred că o să treacă nevizitată această expoziţie-manifest!” este de părere Mihai Zgondoiu.

Cei 8 participanţi vin din Bucureşti, Arad, Târgovişte, Mangalia, Galaţi şi Timişoara, studiind arta la cele mai prestigioase facultăţi din România. Aceştia sunt: Andrei Ilincaru, Răzvan Cristian Uţă, Ruxandra Ivan, Diana Matilda Crişan, Sandra Gabriela Puişor, Andra Semciuc, Loredana Ilie şi Popescu Sorina. În expoziţia deschisă publicului în Oraşul Artiştilor din Sibiu, a intervenit şi Tudor Şt. Popa, curatorul acestei expoziţii, prin realizarea unei urne de vot “de aur”, la care se ajunge pe covorul roşu, sugerând faptul că mersul la vot este foarte important.

Expoziţia “Ceci n’est pas un vote” (Acesta nu este un vot) este deschisă zilnic, între orele 11:00-21:00, în Oraşul Artiştilor din Piaţa Mică, până în 27 septembrie. Şcoala de Vară de Arte Vizuale de la Răşinari a fost organizată de către Asociaţia pentru Înfrumuseţarea Oraşului Sibiu şi cofinanţată de Primăria Comunei Răşinari şi Consiliul Judeţean Sibiu.


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Adauga raspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Comunicate de presa

Revista Presei

Anunturi