Cu 10 zile înaintea alegerilor locale, Comisia pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi a Camerei Deputaţilor transmite un mesaj ferm de susţinere a femeilor candidate pentru un post de primar, consilier local sau judeţean.
„Fie că sunt independente sau înscrise ca pe listele formaţiunilor politice în această cursă electorală, femeile care au decis să se implice în administraţia locală şi-n viaţa politică din România merită tot respectul şi sprijinul nostru”, subliniază preşedinta Comisiei, deputata USR Cristina Iurişniţi.
„În România, peste 51% dintre cetăţeni sunt femei, dar reprezentarea lor la nivel politic rămâne una dintre cele mai scăzute din Uniunea Europeană – la nivel parlamentar, în legislatura 2016-2020 au fost doar puţin peste 18% femei deputat şi senator. Avem datoria şi responsabilitatea de a găsi acele instrumente care generează egalitate de şanse şi de gen inclusiv la nivel politic, acolo unde se iau deciziile ce privesc în mod direct cetăţenii şi le afectează viaţa sub toate aspectele acesteia”, susţine Iurişniţi. „Împreună cu colegele şi colegii mei din Comisia pentru egalitatea de şanse am decis să transmitem un mesaj transpartinic de încurajare a candidatelor care au avut curajul să-şi asume o carieră politică şi participă la scrutinul din 27 septembrie”, a mai transmis preşedinta Comisiei, care a şi depus în Parlament numeroase amendament şi iniţiative legislative pentru reprezentare egală a femeilor şi bărbaţilor la nivel politic şi decizional.
La iniţiativa Cristinei Iurişniţi, au avut loc în cadrul Comisiei pentru egalitatea de şanse numeroase consultări cu societatea civilă, iar preşedinta şi membrii Comisiei au organizat şi participat la evenimente cu tematică de profil. Atât reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale de profil din Bucureşti şi din ţară (ex. A.L.E.G., Romanian Women’s Lobby, Centrul de Mediere şi Securitate Comunitară), cât şi reprezentanţii instituţiilor româneşti şi europene (ANES, EIGE, Comitetul CEDAW) au dezbătut alături de membrii Comisiei pentru egalitatea de şanse în repetate rânduri necesitatea modificării legislaţiei electorale, a bugetării de gen, abordarea integrată a egalităţii de şanse şi reflectarea reprezentării paritare la toate nivelurile societăţii româneşti. De fiecare dată, preşedinta Comisiei pentru egalitatea de şanse a subliniat urgenţa introducerii cotelor de reprezentare în legislaţia electorală şi adiacentă, conform recomandărilor Uniunii Europene şi ONU, amintind modelele altor state membre UE.
„Acolo unde femeile sunt mai prezente la nivel decizional şi politic – de exemplu, ţările nordice, Franţa sau alte ţări francofone – nivelul de trai este mai ridicat şi se înregistrează o calitate crescută a vieţii, iar studiile au arătat în mod repetat conexiunile dintre aceşti indicatori. Reprezentarea paritară este în interesul românilor, iar în 2020, an electoral în România, cu atât mai mult acest subiect ar trebui să constituie o prioritate transpartinică”, a subliniat Cristina Iurişniţi, care susţine obligativitatea cotelor electorale într-un sistem de tip fermoar (zipper) pe liste, pentru a garanta locuri eligibile şi şansa la reprezentare egală pentru toţi candidaţii, indiferent de gen.
În acelaşi timp, preşedinta şi membrii Comisiei pentru egalitatea de şanse din Camera Deputaţilor reiterează că orice modificare legislativă în sprijinul egalităţii de şanse şi de gen trebuie susţinută de reformarea urgentă a sistemului de educaţie, prin revizuirea programei şi a manualelor şcolare: „Este nevoie să eliminăm stereotipurile discriminatoare, care perpetuează încă de la vârste fragede reticenţa în rândul fetelor de a intra în politică sau a accesa orice altă profesie rezervată în mod tradiţional bărbaţilor”, a declarat Cristina Iurişniţi. „Fetele au nevoie de modele – dacă nu le arătăm femei de succes în diplomaţie, politică, administraţie, femei care au deschis drumuri şi au schimbat istoria – Alexandrina Cantacuzino, Regina Maria, Sarmisa Bilcescu etc. – nu vom avea prea curând reprezentare echitabilă la nivel politic”, consideră preşedinta Comisiei de resort a Camerei Deputaţilor.
Cristina Iurişniţi punctează în mesajul său faptul că programa de studiu şi manualele şcolare nu conţin noţiuni din sfera diversităţii şi a egalităţii de şanse şi de gen, nu dau voce minorităţilor etnice, religioase, sexuale, celor cu dizabilităţi, deşi România este semnatara unor Convenţii şi tratate internaţionale care pun accent pe educaţie ca mijloc de prevenţie şi combatere a discriminărilor asupra femeilor, cum ar fi Convenţia CEDAW şi cea de la Istanbul. „O educaţie prin clişee şi stereotipuri a fetelor de acum va perpetua o condiţie ingrată a femeilor din viitor. În spiritul unei societăţi educate şi responsabile, trebuie să impulsionăm modificarea legislaţiei electorale şi adiacente în beneficiul generaţiilor viitoare şi a tuturor fetelor şi femeilor din România”, a mai adăugat deputata USR.
Alături de toţi membrii Comisiei pentru egalitatea de şanse, Cristina Iurişniţi şi-a exprimat speranţa că România va găsi în mod transpartinic voinţa politică necesară pentru concretizarea proiectelor legislative menite să impulsioneze participarea femeilor la luarea deciziilor şi reformarea sistemului de educaţie: „Până atunci, atât eu, cât şi colegele şi colegii mei din Comisie le felicităm pe femeile curajoase care au ales să nu stea deoparte şi să se implice personal în cursa electorală pentru schimbarea în bine a României”, a transmis în încheierea mesajului său preşedinta Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi a Camerei Deputaţilor.
PREŞEDINTE
Cristina – Ionela Iurişniţi