Consiliul Judeţean al Elevilor Galaţi, unica structură de reprezentare a elevilor la nivel judeţean ce are misiunea de a apăra drepturile acestora, îşi exprimă profunda dezamăgire faţă de superficialitatea cu care a fost tratat demersul „Educaţia prioritară nu doar în campanie electorală!” de către candidaţii la alegerile locale din judeţul Galaţi.
La începutul lunii septembrie, structura de reprezentare a elevilor gălăţeni s-a alăturat proiectului Consiliului Naţional al Elevilor „Educaţia prioritară nu doar în campanie electorală”, prin intermediul căruia elevii reprezentanţi şi-au propus să determine factorii decizionali să îşi asume o serie de atribuţii ce ţin de dezvoltarea sistemului de învăţământ, prin semnarea unei scrisori de angajament.
Prevederile scrisorii în cauză prioritizează dezvoltarea unui climat educaţional ce se pliază pe interesele şi nevoile elevilor, în corelaţie cu sprijinirea atât a lor, cât şi a profesorilor şi părinţilor. Odată cu semnarea acesteia, reprezentanţii partidelor politice şi candidaţii independenţi în cauză se angajează în respectarea integrală a drepturilor dobândite de principalii beneficiari şi militarea pentru acestea în cadrul oricărui forum decizional. Astfel, implicarea în dotarea şi modernizarea şcolilor, cât şi a internatelor şcolare în aşa fel încât acestea să ofere elevilor şi profesorilor condiţii optime de desfăşurare a procesului educaţional, sunt câteva dintre aspectele definitorii scrisorii de angajament.
Deşi solicitările prevăzute în cadrul demersului nu au fost exagerate, tocmai pentru că documentele legislative superioare prevăd că structurile locale sunt direct responsabile de bunul mers al unei comunităţi, inclusiv din cadrul domeniului educativ, receptivitatea factorilor decizionali tot a fost pe cât se poate de scăzută.
Conform Art. 20 alin. (7) al Hotărârii nr. 409 din 27.08.2020 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Local al municipiului Galaţi, „Consiliul Local asigură, potrivit competenţei sale şi în condiţiile legii, cadrul necesar pentru furnizarea serviciilor publice de interes local privind: a) educaţia;”.
Conform Art. 19 alin. (4) al Hotărârii nr. 355 din 21.06.2018 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea şi funcţionarea aparatului de specialitate al Primarului municipiului Galaţi, „primarul îndeplineşte următoarele atribuţii principale: Atribuţii privind serviciile publice asigurate cetăţenilor: c) ia măsuri pentru organizarea executării şi executarea în concret a activităţilor din următoarele domenii: 1. educaţie;”
Pe toată durata campaniei electorale, au apărut diverse discursuri de candidatură din partea viitorilor posibili aleşi locali, prin care li se promite cetăţenilor că „dezvoltarea comunităţii gălăţene” este o prioritate pentru fiecare dintre ei. În fapt, dintre cele opt filiale gălăţene ale partidelor politice cărora le-au fost trimise solicitări privind bazele de date ale candidaţilor la alegerile locale, doar trei au putut oferi un răspuns elevilor reprezentanţi, fie el negativ sau afirmativ. În final, un candidat pentru funcţia de primar al Municipiului Galaţi şi un candidat pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean au ales să semneze scrisoarea de angajament. Cei ce au ales să se implice, pot fi consultaţi prin intermediul platformei create de Consiliul Naţional al Elevilor: https://alegeri-locale.consiliulelevilor.ro.
„Educaţia ar trebui să constituie o prioritate pentru cei în mâna cărora se află puterea de decizie. Administraţiile locale trebuie să manifeste în permanenţă sprijin faţă de elevi şi, implicit, faţă de şcolile din localitate. Însă, ţinând cont de gradul de receptivitate scăzut pe care factorii decizionali l-au arătat, singura concluzie pe care o putem avea la momentul actual este că, la nivelul judeţului nostru, primează o constantă lipsă de asumare.” a declarat Badiu Aura-Maria, preşedinte interimar al Consiliului Judeţean al Elevilor Galaţi.
Preşedinte interimar al Consiliului Judeţean al Elevilor Galaţi, Badiu Aura-Maria