Vocea tinerilor este un proiect care îşi doreşte să ofere tinerilor instrumente prin care să se poată exprima public în diferite direcţii, dialogul structurat, cu autorităţile locale, cu instituţiile descentralizate, manifestarea în spaţiul public, implicarea în proiecte comunitare, iniţializarea de proiecte in interesul tinerilor şi al comunităţii.
Proiectul, cofinanţat de Ministerul Tineretului şi Sportului şi Consiliul Judeţean Sibiu prin Direcţia Judeţeană pentru Tineret Sibiu şi Asociaţia Internaţională de Tineret Become a demarat în data de 7 septembrie 2020 cu prima etapa, care urmăreşte pregătirea unei echipe de tineri care va lucra în continuare pentru realizarea obiectivelor propuse.
Tinerii participanţi au fost instruiţi în managementul voluntarilor, şi în tehnici simple de managementul proiectelor de tineret.
Au fost prezentate scopul si obiectivele viitoare ale dialogului structurat pe care tineri îl vor iniţia la nivelul judeţului Sibiu.
În cadrul întâlnirii tinerii au realizat produse de prezentare pentru vocea tinerilor, filmulete, afişe, texte de prezentare.
Proiectul îşi va continua parcursul prin realizarea publicaţiei online VOCEA TINERILOR în cadrul căreia vor fi publicate informaţii şi producţii ale tinerilor.
https://www.facebook.com/VOCEA-Tinerilor-101858148334906
link prezentare proiect
Editorial scris de tinerii participanţi
Ne auziţi sau ne ascultaţi? Întrebarea pe care mulţi ar trebui să ne-o punem. Din nefericire, implicarea tinerilor în societate pare o banalitate în comunitate. Colaborarea tinerilor cu societatea, un plan bine stabilit, multă muncă şi ambiţie sunt punctele cheie care vor reuşi să îndeplinească doleanţele tinerilor. Vocea Tinerilor nu numai că le include, ci le pune şi în aplicare.
La baza oricărui popor stă educaţia, deci inconvenienţele provin de aici. Un sistem educaţional, care încurajează şi sprijină un copil să-şi îndeplinească visele, creează un tânăr care ştie ce vrea şi un adult care face lucruri minunate. O activitate făcută cu pasiune duce la succes, pe când una făcută sub presiune şi din obligaţie duce la eşec pe termen lung. De mici ar trebui sa fim învăţaţi despre importanţa şi gestionarea banilor, prin intermediul educaţiei antreprenoriale, dar şi despre construirea unei afaceri de succes. Astfel avem nevoie şi de o îndrumare în folosirea şi investirea banilor, acest lucru numindu-se antreprenoriat productiv. Pe de altă parte, există antreprenoriatul social, care se axează pe relaţiile dintre tineri. Prin intermediul educaţiei antreprenoriale ne dorim să îi determinăm tinerii să aspire la mai mult şi să le dăm şansa la libertate în gândire, cât şi în fapte.
Tinerii mai visează oare? Visele sunt o forma particulară a gândirii, care pot să ne lărgească orizonul de percepere. Ele pun în practică lucruri pe care noi nu le-am putut realiza fizic. Astfel putem deduce cât de important e să visezi, intr-o lume unde rata de includere este foarte mică, iar diferenţele se critică şi apare termenul de bullying.
Importanţa empatiei trebuie să fie accentuată, în acest fel noi vom face cu plăcere activităţi caritabile, ajutându-ne uni pe ceilalţi. Adaptarea este una grea, însă necesară şi acest lucru ne face capabili să rezolvăm problemele actuale.
Noi, tinerii, ne dorim susţinerea şi sprijinul autorităţilor, asta însemnând o muncă colectivă, idealurile noastre fiind ascultate şi cel mai important puse în aplicare. În general suntem ascultaţi, ni-se promite începerea activităţilor, însă acestea rămân la stadiul de promisiuni. Vrem fapte, nu vorbe.
În această ordine de idei, noi, Vocea Tinerilor, ne dorim a ne face auziţi, de toată lumea, deoarece suntem schimbarea de care are nevoie societatea.
Nicoleta David
Director executiv DJST Sibiu