Critic National
critic national stiri 24/7

Comunicat de presă – Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS)

Decalogul dezastrelor din Educaţie. Zece motive pentru care Monica Anisie trebuie să demisioneze

Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) semnalează o serie de probleme grave din sistemul de învăţământ românesc, la care Ministerul Educaţiei nu găseşte rezolvare şi care fac ca Educaţia să fie în cea mai mare criză a ultimilor treizeci de ani. Cu certitudine, în acest ritm ne îndreptăm spre o catastrofă.

Începutul de an şcolar ne-a arătat dimensiunea dezastrului şi faptul că actualul ministru este cu totul depăşit de situaţie.

Nerespectarea dreptului la educaţie, un drept consfinţit de Constituţie, reprezintă un abuz inacceptabil şi FACIAS solicită demisia imediată a ministrului Monica Anisie.

În susţinerea celor de mai sus FACIAS va prezenta în următoarele zile zece motive obiective pentru care este nevoie de un management nou în Ministerul Educaţiei. Acestea vor fi prezentate detaliat, unul pe zi, în următoarele zece zile.

Primul dintre cele zece motive este reprezentat de transportul şcolar, o problemă care persistă, chiar dacă gravitatea acesteia a fost semnalată de foarte mult timp.

Chiar în acest sens, în decembrie 2019, FACIAS a adresat o scrisoare deschisă premierului României, în care semnala dificultăţile cu care se confruntau cei peste 125.000 de elevi nevoiţi să facă naveta. Fără să mai beneficieze de transport gratuit aceştia fie erau expuşi unor riscuri suplimentare, folosind transportul de ocazie, sau chiar erau în pericol de a abandona şcoala, din cauza lipsurilor materiale care îi împiedicau să ajungă la cursuri.

Ministerul Educaţiei trebuia să facă toate demersurile necesare, fără pauze, fără scuze, fără a invoca alţi responsabili, pentru ca toţi elevii din România să poată ajunge la şcoală, să îşi exercite dreptul constituţional la educaţie.

Acum. situaţia elevilor care fac naveta către unităţile de învăţământ este în continuare incertă, normele adoptate de Guvern la propunerea Ministerului Educaţiei fiind neclare şi incomplete.

Procedura de decontare a costului transportului elevilor, reglementată prin HG 435/2020, nu se corelează cu prevederile Legii nr. 1/2011 şi nu clarifică anumite aspecte privind aceste decontări. Mai exact, nu se precizează dacă prevederile se adresează tuturor elevilor sau doar celor care fac şcoala într-o altă localitate decât cea de domiciliu şi nici cum va fi plătită această gratuitate.

Ministerul Educaţiei se degrevează de responsabilitatea asigurării transportului gratuit al elevilor, fiind menţionată doar obligativitatea Consiliilor Judeţene de a efectua decontările către operatorii de transport.

Aceste probleme au fost semnalate şi de către Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT), care a arătat că, aşa cum sunt lucrurile acum, operatorii de transport rutier nu pot asigura transportul gratuit al elevilor către şcoli.

FACIAS subliniază faptul că, potrivit prevederilor propuse de Ministerul Educaţiei, este foarte dificil de asigurat transportul gratuit al elevilor care fac naveta către unităţile de învăţământ, orice perturbare în funcţionarea acestui sistem echivalând cu încălcarea dreptului fundamental la educaţie, prevăzut de Constituţia României.


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Adauga raspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Comunicate de presa

Revista Presei

Anunturi