Comunicat de presă – NEAMŢ ART FESTIVAL

CONCERTE EXTRAORDINARE SÂMBĂTĂ ŞI DUMINICĂ LA NEAMŢ ART FESTIVAL

NEAMŢ ART FESTIVAL îşi va consuma, în acest final de săptămână, ultimele două zile. Ca şi până aici, programul evenimentelor este unul dens şi variat.

Atât sâmbătă cât şi duminică, pictorul pietrean Laurenţiu Dimişcă îşi demonstrează abilităţile artistice în domeniul street art. Astfel, între orele 9-12 şi 17-20, confirmând crezul Festivalului – SPAŢIU DESCHIS CULTURII – el va fi prezent pe platoul Curţii Domneşti, pentru a creea imagini izvorâte din preaplinul său artistic.

Tot sâmbătă, 5 septembrie 2020, între orele 15-19, NEAMŢ ART FESTIVAL aduce în prim-plan un atelier de caligrafie. Intitulat „Terapie prin Caligrafie”, evenimentul pregătit de Gabriela Zamă, va consta într-o expozitie şi un atelier de caligrafie în care participanţii vor putea lua contact direct cu materiale speciale pentru caligrafie, tocuri de colecţie, clasice sau moderne, kituri pentru începători, incluzând un WorkBook ce cuprinde manualul cu toate informaţiile şi exemplele necesare şi îşi vor putea exersa îndemânarea utilizând, pentru a exersa, toc oblic, peniţă, călimară cu cerneală, foi speciale pentru caligrafie şi toate indicaţiile necesare pentru a experimenta această artă.

Datorită condiţiilor meteo nefavorabile de joi, din Piatra-Neamţ, NEAMŢ ART FESTIVAL, a reprogramat lansarea „Caietului de dramaturgie”. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 5 septembrie 2020, ora 17:00, la scena de la Curtea Domnească. Prezentarea va fi făcută de scriitorul Emil Nicolae şi de Maria Hibovski.

„Caietul de dramaturgie” este o lucrare tipărită la Editura „Nona” care se adresează publicului cititor foarte tânăr. Datorită unui proiect mai vechi al actriţei Maria Hibovski, coordonatoarea clasei de actorie din cadrul Şcolii Populare de Artă Piatra-Neamţ, la Editura „Nona” a ieşit pe piaţa cărţii un nou „Caiet de dramaturgie”. Cursanţii de la actorie au fost încurajaţi de profesoara lor ca pe lângă jocul actoricesc să şi scrie. Dintr-o joacă luată în serios, în care imaginaţia fiecărui copil a fost pusă în mişcare, au reieşit douăzeci şi unu de texte dramatice semnate de: Ivona Roşu, Luca Gall, Maria Teodora Sandu, Darius Ştefan Dobrea, Rareş Munteanu, Robert Alexandru Mirică, Victor Mihai Vădeanu, Adelina Berariu, Sara Maria Brehuţă, Alexandra Lorena Chiriţescu, Tudor Fecic, Ioana Grigoraş, Mara Ocneanu, Matei Ocneanu, Matei Nicolae Spiridon, Ilinca Şerban, Catrinel Elena Şuba, Ştefana Cătălina Tărniceru, Constantin Teodorescu (cu două texte) şi Ema Alexandra Todiraş.

La finele zilei, NEAMŢ ART FESTIVAL aduce la Curtea Domnească PIANUL CĂLĂTOR.

De la ora 19:00, vor fi auzite sonorităţile pianului în concertul extraordinar susţinut de Horia Mihail. Muzicianul, care a mai concertat la Piatra-Neamţ, fiind invitat la „Vacanţe Muzicale” şi în Stagiunea muzicală, este pianistul titular al proiectului Pianul călător, proiect marca Radio România Cultural, ajuns toamna aceasta la cea de a zecea ediţie. Sub genericul „Beethoven 250”, repertoriul propus de Horia Mihail cuprinde lucrări ale compozitorului Ludwig van Beethoven, printre care se vor regăsi: „Sonata lunii” – partea I, Sonata nr. 21 pentru pian op. 53 „Sonata Waldstein”, 32 Variaţiuni în do minor pe o temă originală şi celebra „Fur Elise”, bagatelă pentru pian în la minor.

HORIA MIHAIL

Pianistul Horia Mihail a debutat în oraşul său natal Braşov, interpretând, la vârsta de zece ani, „Concertul în Re major” de Haydn. De atunci, a concertat de peste o mie de ori cu marea majoritate a orchestrelor simfonice din România, inclusiv cu Filarmonica „George Enescu” din Bucureşti şi cu Orchestra Naţională Radio.

După paisprezece ani de studii în România, cu prof. Stela Drăgulin, la Braşov, şi prof. Constantin Ionescu-Vovu, la Academia de Muzică din Bucureşti, Horia Mihail a urmat cursurile Universităţii din Illinois, unde a studiat cu Ian Hobson, obţinând diplomele de absolvire şi de masterat în 1995, după o perioadă de trei ani.

„Subtilitatea ritmică şi articulaţia atmosferei şi a culorii sunetului au fost de un fel pe care această muzică (Prokofiev) o primeşte foarte rar”, se scrie în ziarul Boston Globe, după una dintre apariţiile sale.

După ce a funcţionat o perioadă de trei ani ca lector universitar la Boston University, Horia Mihail a revenit la Braşov, în toamna anului 2002, ca solist al Filarmonicii şi membru al deja cunoscutei formaţii „Romanian Piano Trio”, alături de violonistul Alexandru Tomescu şi celistul Răzvan Suma, cu care a susţinut concerte de mare succes în ţară şi străinătate, inclusiv la Piatra-Neamţ (2007).

În aprilie 2011, artistul a susţinut un turneu naţional de recitaluri solo cu un program integral Franz Liszt intitulat „Pianul călător – Pe urmele lui Franz Liszt”.

Proiectele în care artistul a fost implicat în continuare, în fiecare an ce a urmat, printre alte proiecte solo şi camerale, sunt „Pianul călător”, „Duelul viorilor”, alături de Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, „Flautul de aur”/”Flautul fermecat”, alături de flautistul Ion Bogdan Ştefănescu şi „Vioara lui George Enescu la sate,” alături de Gabriel Croitoru.

În afara scenelor din România, în ultimii ani, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra, în Danemarca, Germania, Ungaria, Spania, Bulgaria sau Republica Moldova, dar şi în Argentina, Chile, Statele Unite, China, Malayesia sau Japonia.

În program: Ludwig van Beethoven

Sonata pentru pian nr. 14 op. 27 nr. 2 în do diez minor „Sonata lunii” – partea I

Sonata nr. 21 pentru pian op. 53 „Sonata Waldstein”

32 Variaţiuni în do minor pe o temă originală WoO 80

„Fur Elise” bagatelă pentru pian în la minor WoO 59

***

NEAMŢ ART FESTIVAL va trage cortina primei ediţii duminică, 6 septembrie 2020, când, de la ora 19:00, la Curtea Domnească va avea loc un alt eveniment de marcă al lumii muzicale româneşti: violonistul Gabriel Croitoru va cânta o serie dintre cele mai cunoscute şi apreciate compoziţii destinate reginei instrumentelor de concert, aşa cum este cunoscută şi recunoscută a fi vioara.

El va fi însoţit în demersul său muzical de pianistul Horia Mihail.

Proiectul VIOARA LUI ENESCU, marca Radio România Cultural, a pornit în urma faptului că, din 2008, violonistul Gabriel Croitoru a câştigat dreptul de folosinţă şi cântă pe o vioară construită în anul 1730 de celebrul lutier Giuseppe Guarneri, instrument ce a aparţinut marelui compozitor român George Enescu.

GABRIEL CROITORU

Cu peste o mie de apariţii scenice violonistul Gabriel Croitoru este un muzician cu o extrem de bogată prezenţă în viaţa muzicală, în triplă postură de solist-concertist al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti (din anul 1987), membru (vioara I) al Cvartetului de Stat „Transilvan” al Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca şi profesor universitar dr. la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti. Dinamismul, elocvenţa interpretărilor sale au putut fi constatate de public în concerte şi recitaluri susţinute pe scenele tuturor Filarmonicilor din România şi pe podiumuri de concert din întreaga lume. Gabriel Croitoru a apărut ca solist în compania unor orchestre importante, cum ar fi: London Royal Philharmonic, „Gewandhaus Orchester” Leipzig, Orchestra de cameră „Regina Sofia”, Festival String of Lucern Chamber Orchestra, Orchestrele simfonice din Monte Carlo, Salonic, Malaga, Sevilla, Galicia, Pamplona, Cannes, Lyon, Ansamblul orchestral din Marsilia, Filarmonica din Cannes, South-West Symphony. Astfel a avut ocazia să colaboreze cu dirijorii: Leopold Hager, Jacques Bodmer, Odon Alonso, Arturo Tamayo, Emanuel Krivinne, Rudolf Baumgartner, Jean Leber, Michel Tabachnik, Paul Nadler, Hiroaki Masuda, Claude Bardon, Alan Tongue, Cem Mansur, Horia Andreescu, Ion Baciu, Ludovic Bacs, Iosif Conta, Cristian Brâncuşi, Paul Popescu, Ovidiu Bălan,

Romeo Râmbu, Gheorghe Costin, Vlad Conta, Petre Sbârcea, Dorin Frandeş, Camil Marinescu, Modest Cichirdan, Alexandru Iosub, Emil Simon, Emanuel Elenescu, Valentin Doni, Ilarion Ionescu-Galaţi şi mulţi alţii.

A susţinut recitaluri în: Franţa, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Italia, Republica Cehă, China, Bulgaria, S.U.A., ţări din fosta URSS, Ungaria, România.

Din parcursul evoluţiei sale artistice, ca un factor major al progresului său, se evidenţiază participarea la viaţa competiţională naţională şi internaţională. În ţară, Gabriel Croitoru a participat şi a câştigat numai Premii I la toate ediţiile concursului „Cântarea României”, este deţinătorul Marelui premiu şi al trofeului „Lira de Aur” de la Concursul Naţional de Interpretare Instrumentală”C. Porumbescu” Suceava. Este câştigătorul Premiului I la Concursul Internaţional de vioară”Henryk Wieniawski” Lublin, Polonia (1979) şi la Concursul Internaţional de vioară”Pablo Sarasate” Pamplona, Spania (1991), precum şi al Premiului pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări de Sarasate. Este de asemenea câştigătorul multor altor premii importante, printre care: Premiul al II-lea (premiul întâi neacordat) la Concursul Internaţional de vioară „Tibor Varga” Sion, Elveţia, Premiulal III-lea la Concursul „N. Paganini” Genova, Italia, Premiul special al juriului la Concursul „Fritz Kreisler”, Viena, Austria şi a fost catalogat de către presa franceză de specialitate, ca „un violinist excepţional, având o tehnică impecabilă”, după ce a câştigat Premiul al II-lea (premiul I neacordat) la Concursul Internaţional „Zino Francescatti” Aix-en-Provence, Franţa (1987). Arta sa interpretative se regăseşte în numeroase înregistrări pentru fonoteca Societăţii Române de Radiodifuziune (în perioada 1987-2008) şi pe 8 CD-uri.

În ultimii ani, artistul a participat, alături de violonistul Liviu Prunaru şi de pianistul Horia Mihail, la turneele naţionale „Vioara lui Enescu” şi „Duelul viorilor: Stradivarius vs Guarneri”, evenimente ce l-au purtat pe scene din numeroase localităţi din întreaga ţară, unde a fost aplaudat de mii de spectatori entuziaşti.


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.