Critic National
critic national stiri 24/7

Comunicat de presă – Primăria Sinaia

Moment istoric

Refacem Aleile Peleşului şi construim statuia Regelui Mihai

Astăzi, 22 septembrie 2020, a avut loc semnarea Protocolului de colaborare prin care refacem Aleile Peleşului şi construim statuia Regelui Mihai.

Documentul a fost semnat în curtea Primăriei oraşului Sinaia, în prezenţa Alteţei Sale Regale Principesa Sofia, de către a dl Bogdan GHEORGHIU, Ministrul Culturii, dl Vlad OPREA, Primarul oraşului Sinaia şi dl Ion TUCÄ‚, Vicepreşedintele Asociaţiei Patrimoniul Regal Peleş.

Vlad OPREA, Primarul oraşului Sinaia

“Sinaia este legată de Familia Regală a României, iar inima şi centrul regalităţii în România este Sinaia.

În urmă cu 12 ani, am avut bucuria de a-l întâmpina, chiar în acest loc, pe Majestatea Sa Regele Mihai, cu ocazia reîntoarcerii lui acasă, în Sinaia, după mai bine de 60 ani. Memoria Regelui Mihai va fi mereu vie în inima sinăienilor.

Mă bucur că în parteneriat cu Asociaţia Patrimoniului Regal Peleş şi Ministerul Culturii reconstituim patrimoniul cultural sinăian şi că anul viitor vom expune statuia Regelui Mihai I al României în centrul oraşului, cu ocazia centenarului naşterii acestuia la Castelul Foişor.

Mă bucur că de astăzi, a fost demarat proiectul de reabilitare al traseelor istorice de pe Domeniul Regal Peleş, prin care vom revitaliza cele mai speciale zone de belvedere din Munţii Bucegi. Prin acest proiect 7 km de alei şi drumuri pietruite, vor oferi turiştilor şi sinăienilor oportunitatea de a descoperi sau redescoperi Domeniul Peleş şi traseul montan care duce până la Stâncile Franz Joseph.”

Bogdan GHEORGHIU, Ministrul Culturii

“Anul viitor se vor împlini 100 de ani de la naşterea Regelui Mihai al României şi este o responsabilitate pentru Ministerul Culturii să marcheze acest moment prin intermediul unui parteneriat cu Asociaţia pentru Patrimoniul Regal Peleş şi cu oraşul Sinaia. Ţin să precizez că acest protocol de colaborare vine ca urmare a îmbunătăţirii relaţiei cu Casa Regală, încă din prima lună a guvernării liberale. Aşa cum am mai menţionat, parteneriatele cu administraţiile locale sunt esenţiale pentru revitalizarea spaţiului cultural, dar şi o soluţie pentru promovarea şi valorificarea patrimoniului.”

Ion TUCĂ, Vicepreşedintele Asociaţiei Patrimoniul Regal Peleş

“Acest oraş a fost creat de Regele Carol I şi nu este doar un oraş turistic este un oraş istoric şi cultural, care aduce, în atenţia românilor, valorile promovate de Familia Regală a României.”

Protocolul de colaborare semnat astăzi, sub egida Familiei Regale a României, stabileşte cadru general al colaborării, în vederea realizării şi amplasării statuii Regelui Mihai I al României în Esplanada George Enescu din Sinaia, precum şi reabilitarea aleilor de pe Domeniul Regal Peleş.

Amenajarea Domeniului Regal Peleş se va realiza de către cei 3 semnatari, în colaborare cu profesori şi studenţi ai Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară, Facultatea de Horticultură şi Peisagistică din Bucureşti şi cu membrii Universităţii de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu din Bucureşti.

La invitaţia Alteţei Sale Regale Principesa Sofia, participanţii au vizitat, la sfârşitul evenimentului, Castelul Peleş şi Esplanada George Enescu.

Biroul de presă
Primăria oraşului Sinaia


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Adauga raspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Comunicate de presa

Revista Presei

Anunturi