Comunicat de presă – PSD Brăila

Harababură pe toată linia, în ceea ce priveşte deschiderea noului an şcolar.

Nici după 7 luni de la declanşarea pandemiei de coronavirus Guvernul PNL nu a reuşit să se dezmeticească şi gestioneze în mod responsabil situaţia de criză. Modul în care se acţionează de la nivel guvernamental, cu decizii schimbate de la o săptămână la alta, cu măsuri aberante, retrase la presiunea opiniei publice, cu promisiuni fără acoperire sau cu măsuri care sunt imposibil de pus în practică, ne convinge că Guvernul Orban este total depăşit de situaţie.

Cu câteva zile înainte de începerea anului şcolar, constatăm că nu numai autorităţile locale, părinţii şi profesorii sunt nedumeriţi cu privire la modul în care se va desfăşura activitatea în şcoli, dar nici cei din Ministerul Educaţiei şi din ministerul Sănătăţii nu sunt mai lămuriţi pe această temă.

Până de curând, Guvernul dădea asigurări că anul şcolar va începe în cele mai bune condiţii, că până la 10 septembrie va achiziţiona tablete pentru elevii defavorizaţi şi că va asigura şi fonduri pentru achiziţionarea de măşti pentru elevi şi cadre didactice.

Mai nou, aflăm că nu se mai asigură tabletele promise, că nu se mai asigură nici măştile pentru elevi şi profesori şi că în general, nu se mai asigură nimic, fiindcă Guvernul a ales să paseze întreaga responsabilitate pe umerii administraţiilor locale, pe ultima sută de metri – şi a pasat şi povara financiară tot pe bugetele locale.

Nimic nu e clar, nimic nu sigur. Vorbim despre o totală inconsecvenţă în decizii – ba e o distanţă socială de 2 metri, ba e de 1,5 metri, ba e de 1 metru; ba se asigură pentru toţi elevii tablete până la 10 septembrie, ba nu se mai asigură; ba se asigură măştile pentru profesori şi elevii, ba nu se mai asigură; ba cerem declaraţie pe proprie răspundere a părinţilor, ba nu mai cerem.

Nu există personalul specializat care să facă triajul epidemiologic despre care vorbeşte ministrul Sănătăţii; peste 6000 de unităţi şcolare la nivel naţional şi există mai puţin de 3000 de cabinete şcolare la nivelul întregii ţări, din care doar câteva sute în mediul rural.

De asemenea, nu sunt suficiente cadre didactice pentru a acoperi numărul de ore suplimentare care rezultă din împărţirea elevilor pe grupe, iar profesorii pe care îi avem tocmai au fost anunţaţi că nu li se vor majora salariile de la 1 septembrie, aşa cum prevede legea.

În plus, multe dintre autorităţile locale – ale căror venituri au fost serios afectate de pandemie -, nu au posibilitatea de a acoperi cheltuielile suplimentare care le-au fost puse pe umeri cu câteva săptămâni înainte de începerea anului şcolar.

Acesta este tabloul general al unui an şcolar început cu stângul de Guvernul Orban, care de când şi-a început mandatul ne dovedeşte, iar şi iar, că nu este capabil să ia notă de trecere la niciun capitol.

Preşedinte PSD Brăila, senator Ion Rotaru


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.