Comunicat de presă – PSD Iaşi

Dovada unui parteneriat onest între Consiliul Judeţean Iaşi şi investitori privaţi

150 noi locuri de muncă, în urma unei investiţii private de 10 milioane euro

Investiţia privată a fost realizată de o firmă românească, pe un teren concesionat de la Consiliul Judeţean Iaşi. Primele demersuri au fost întreprinse în urmă cu aproximativ trei ani. În 2017, SC Aerostar SA Bacău a concesionat de la Consiliul Judeţean Iaşi, suprafaţa de 16.000 m.p, pentru o perioadă de 49 de ani, în vederea construirii unui centru de mentenanţă destinat avioanelor civile. În urmă cu câteva zile, centrul a fost inaugurat, iar primul avion a intrat pentru lucrări de mentenanţă.

„Prin deschiderea acestui centru, asistăm la unul dintre cele mai importante momente din ultimii ani în judeţul nostru. Iaşul primeşte un loc pe harta aeronauticii internaţionale. Activitatea care se va desfăşura aici este perfect integrată în planul de dezvoltare a aeroportului ieşean. Încă de la început s-a dovedit a fi un proiect ambiţios, pe care l-am sprijinit, acesta aducând Iaşului, în primă fază, 150 de noi locuri de muncă şi făcându-l mai atractiv pentru companiile aeriene. Odată cu deschiderea acestui centru de mentenanţă încercăm să dezvoltăm la aeroportul ieşean şi un centru regional pentru situaţii de urgenţă”, a afirmat, la inaugurare, Maricel Popa, candidat pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi.

La centrul de mentenanţă de la Iaşi vor putea fi realizate intervenţii la aparate de zbor Airbus 320 şi Boeing 737. Este prima dezvoltare realiată de firma Aerostar în afara locaţiei de la Bacău. Spaţiul din hangar permite intervenţia concomitentă la trei aparate de zbor. Primul avion a intrat deja pe mâinile specialiştilor Aerostar. Este vorba despre un avion A320neo, echipat cu motor LEAP 1A, al Pegasus Airlines.

„Ne-am propus să creştem pe piaţa aviaţiei civile, acum, faţă de momentul de început, lucrurile s-au schimbat puţin din cauza pandemiei care a afectat profund domeniul dar, suntem încrezători că ne vom atinge obiectivele. Am continuat să investim la Iaşi în ritmul pe care ni l-am propus de la bun început. Intenţionăm să consolidăm şi să dezvoltăm centrul pe care îl deschidem acum. Mulţumesc Consiliului Judeţean Iaşi care ne-a girat cu încredere şi vă spun că vom avea nevoie în continuare de sprijin”, a afirmat Grigore Filip, directorul general al Aerostar.

Investiţia privată a fost posibilă şi datorită implementării de către Aeroportul Iaşi a unui proiect european de 60 milioane lei, fonduri obţinute prin intermediul Programului Operaţional de Infrastructură Mare (POIM).

Principalele obiective ale proiectului european:

– Extindere platformă de îmbarcare – debarcare: lungime 270 m, lăţime 78,50 m/97 m şi realizarea unui număr suplimentar de 5 standuri pentru aeronave;

– Realizare cale de rulare suplimentară Delta, pe latura de Est a platformei, lungime 263 m, lăţime (portant + acostament) 20,50 m + 7,50 m;

– Realizare cale de rulare suplimentară Charlie, lungime 360 m, lăţime (portant + acostament) 23,00 m + 2 x 7,50m;

Date tehnice hangar Aerostar

Investiţia Aerostar din zona Aeroportului Iaşi are câteva repere extrem de importante. Astfel, deschiderea de 83 m, realizată fără stâlpi intermediari, este cea mai mare de până acum pentru o construcţie de acest tip.

Suprafaţa desfăşurată împreună cu anexa tehnică este de 8335 mp. Accesul avioanelor în hangar este asigurat de 10 porţi cu înălţimea de 13,5 m care se deschid spre dreapta şi spre stânga. Porţile sunt acţionate de panouri de comandă şi au timpi de plecare diferiţi la deschidere, în aşa fel încât la capăt de cursă să ajungă toate o data. Sunt prevăzute cu senzori de depistare a obstacolelor, tampoane la capăt de cursă şi sunt acoperite cu panouri termoizolante. Porţile se deplasează pe un sistem de culisare pe şine, înglobat în platforma hangarului, prevăzut cu scurgeri laterale pentru colectarea apelor pluviale acumulate între şine.


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.