Comunicat de presă – Reprezentanţa CE

Pactul verde european: Comisia pregăteşte noi iniţiative pentru a stimula sectorul agriculturii ecologice

Comisia Europeană a lansat astăzi, 4 septembrie, o consultare publică cu privire la viitorul plan de acţiune privind agricultura ecologică. Acest sector va contribui mult la realizarea ambiţiei Pactului verde european şi la atingerea obiectivelor stabilite în cadrul strategiei „de la fermă la consumator” şi al strategiei în domeniul biodiversităţii. Comisia are ca prioritate asigurarea faptului că sectorul agriculturii ecologice dispune de instrumentele adecvate, precum şi de un cadru juridic funcţional şi consensual, esenţial pentru atingerea obiectivului de a aloca agriculturii ecologice 25 % din suprafaţa terenurilor agricole.

Noul regulament privind produsele ecologice oferă o bază solidă, însă legislaţia secundară care urmează să fie adoptată trebuie să fie la fel de rezilientă. La cererea statelor membre, a Parlamentului European, a ţărilor terţe şi a altor părţi interesate, Comisia a propus astăzi, printre altele, amânarea cu un an a intrării în vigoare a noii legi privind agricultura ecologică, de la 1 ianuarie 2021 la 1 ianuarie 2022.

Comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Janusz Wojciechowski, a declarat: „Strategiile care vizează agricultura şi biodiversitatea stabilesc obiective ambiţioase pentru sectorul agricol, având rolul de a-l pregăti pentru aplicarea Pactului verde. Agricultura ecologică va fi un aliat esenţial în tranziţia către un sistem alimentar mai sustenabil şi o mai bună protecţie a biodiversităţii. Comisia va sprijini sectorul agriculturii ecologice în vederea atingerii obiectivului de a avea 25 % din suprafaţa terenurilor agricole în regim ecologic până în 2030, furnizând cadrul politic şi juridic adecvat. „

Viitorul plan de acţiune privind agricultura ecologică, care urmează să fie adoptat la începutul anului 2021, va fi un important instrument însoţitor al viitoarei creşteri a sectorului. Strategiile Comisiei pentru agricultură şi biodiversitate includ obiectivul ca, până în 2030, 25 % din suprafaţa terenurilor agricole să fie exploatate în regim ecologic. Pentru a contribui la realizarea acestui obiectiv, Comisia Europeană instituie şi utilizează instrumente esenţiale:

Un plan de acţiune pentru agricultura ecologică, care va contribui la stimularea sectorului, atât la nivelul cererii, cât şi la nivelul ofertei. Acesta va fi organizat în jurul a trei puncte principale: stimularea cererii de produse ecologice, menţinându-se totodată încrederea consumatorilor; încurajarea creşterii sectorului agriculturii ecologice în UE; şi consolidarea rolului producţiei ecologice în lupta împotriva schimbărilor climatice şi a pierderii biodiversităţii, inclusiv în gestionarea durabilă a resurselor. Consultarea publică lansată astăzi are scopul de a colecta feedback pe tema proiectului de plan de la cetăţeni, autorităţile naţionale şi părţile interesate relevante. Chestionarul va fi disponibil online timp de 12 săptămâni, până la 27 noiembrie.

Noua legislaţie privind agricultura ecologică, care va reflecta natura schimbătoare a acestui sector aflat în creştere rapidă. Noile norme sunt menite să garanteze o concurenţă loială pentru agricultori, permiţând evitarea fraudelor şi menţinând încrederea consumatorilor. Pentru a asigura o tranziţie lină între legislaţia actuală şi cea viitoare şi pentru a permite industriei de profil şi statelor membre să fie pe deplin pregătite să pună în aplicare noile norme, Comisia a propus amânarea cu un an a intrării sale în vigoare. Amânarea a fost solicitată iniţial de statele membre, de Parlamentul European, de ţările terţe şi de alte părţi interesate din cauza complexităţii şi a importanţei legislaţiei secundare în curs de elaborare. Ca urmare a crizei cauzate de coronavirus, activitatea de elaborare a legislaţiei secundare a încetinit. Amânarea are rolul de a acorda timp suficient pentru derularea consultărilor şi pentru efectuarea controlului legislativ necesar.

Politica UE de promovare a produselor agroalimentare, care sprijină sectorul agricol european prin promovarea caracteristicilor sale calitative pe piaţa internă şi în ţările terţe. În cadrul politicii de promovare, Comisia intenţionează să aloce agriculturii ecologice un buget specific de 40 milioane EUR pentru anul 2021. Acest buget va cofinanţa acţiunile de promovare şi campaniile de informare privind sectorul ecologic al UE, sensibilizând publicul cu privire la calităţile acestuia şi urmărind stimularea cererii.

Pe lângă aceste instrumente esenţiale, actuala şi viitoarea politică agricolă comună (PAC) vor continua să sprijine dezvoltarea agriculturii ecologice în UE. De exemplu, măsurile din cadrul programelor de dezvoltare rurală oferă sprijin fermierilor care doresc să se convertească la agricultura ecologică şi să menţină acest tip de agricultură.

Context

Alimentele din agricultura ecologică se produc cu ajutorul unor substanţe şi procese naturale, rezultând o metodă agricolă cu impact limitat asupra mediului. Astfel se încurajează utilizarea resurselor regenerabile de la fermă, îmbunătăţirea ciclurilor biologice din cadrul sistemului agricol, menţinerea biodiversităţii, menţinerea echilibrelor ecologice regionale, menţinerea şi creşterea fertilităţii solului, precum şi utilizarea responsabilă şi gestionarea corespunzătoare a apei. În plus, normele privind agricultura ecologică încurajează un standard ridicat al bunăstării animalelor şi impun fermierilor să răspundă nevoilor comportamentale specifice ale animalelor.

La 20 mai 2020, Comisia a adoptat strategia „de la fermă la consumator” şi strategia pentru biodiversitate. În conformitate cu Pactul verde european, acestea propun acţiuni şi angajamente ambiţioase ale UE pentru a combate declinul biodiversităţii în Europa şi în întreaga lume şi pentru a transforma sistemele noastre alimentare în standarde mondiale pentru durabilitatea competitivă, protecţia sănătăţii umane şi planetare, precum şi pentru mijloacele de subzistenţă ale tuturor actorilor din lanţul valoric alimentar.


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.