Comunicat de presă – SECS – Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală

30 de ani de SECS în România

Cea mai longevivă organizaţie care apără dreptul românilor la sănătate sexuală şi reproductivă împlineşte 30 de ani de activitate neîntreruptă

SECS – Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală, cea mai longevivă organizaţie din România care promovează dreptul la sănătate sexuală şi reproductivă încă din 1990, sărbătoreşte pe 4 septembrie, Ziua Mondială a Sănătăţii Sexuale şi 30 de ani de la înfiinţare. Cu această ocazie, SECS lansează formula de test a primei aplicaţii mobile gratuite în limba română, care oferă utilizatorilor informaţii personalizate despre contracepţie, sexualitate, sarcină, fertilitate şi infecţii cu transmitere sexuală. Această aplicaţie mobilă educativă este creată într-un parteneriat internaţional care include organizaţii din România, Belgia, Bulgaria şi Serbia, sub coordonarea Federaţiei Internaţionale pentru Planificare Parentală şi finanţarea MSD for Mothers. În această etapă, aplicaţia este în testare pentru pregătirea lansării ei pentru public în noiembrie 2020.

Ziua Mondială a Sănătăţii Sexuale este sărbătorită anual, pe 4 septembrie, în peste 60 de state ale lumii. Anul 2020 este al zecelea an în care această zi este marcată, dar şi anul în care SECS aniversează 30 de ani de la înfiinţare, istoria organizaţiei fiind în mare măsură şi istoria României în domeniul accesului populaţiei la informaţii şi servicii de sănătate sexuală şi reproductivă.

SECS a fost înfiinţată la scurt timp după abrogarea celebrului decret 770 al lui Ceauşescu, care interzicea avorturile. Statisticile arătau că în cei 23 de ani în care femeile nu avuseseră acces nici la metode de contracepţie şi nici la avort, din cei peste două milioane de copii născuţi, peste 100.000 de copii au fost abandonaţi, iar peste 10.000 de femei au murit în urma avorturilor ilegale. Contextul era dramatic şi era nevoie de politici naţionale de sănătate publică pentru a respecta românilor un drept garantat prin Constituţie – dreptul la sănătate.

Istoria SECS – 30 de ani de reforme şi efort susţinut

La începutul anului 1990, când spiritul civic românesc se trezea după mai bine de jumătate de secol de dictatură, 30 de medici ginecologi, asistente medicale, biologi, profesori, demografi care se confruntaseră în activitatea lor cu efectul dramatic al inexistenţei mijloacelor de contracepţie şi al interzicerii avortului în România comunistă au decis că este necesar să se asocieze şi să înfiinţeze o organizaţie care să lupte pentru dreptul fiecărui om la sănătate sexuală şi reproductivă. Organizaţia a primit numele SECS – Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală, nume pe care îl păstrează şi astăzi.

Evoluţia ulterioară a subiectului sănătăţii şi educaţiei sexuale a populaţiei din România este strâns legată de eforturile constante ale SECS de a creşte în fiecare an accesul populaţiei la servicii de sănătate de calitate şi accesibile.

În anii ’90, încă de la începutul înfiinţării sale, SECS a introdus şi promovat în România abordări noi care şi-au dovedit eficienţa în alte ţări, toate destinate creşterii accesului unui număr mai mare de oameni la servicii de calitate de sănătatea reproducerii – implicarea şi consilierea medicilor de medicină generală, ulterior deveniţi medici de familie, în oferirea serviciilor de planificare familială.

SECS a devenit partenerul principal al Ministerului Sănătăţii în iniţierea, implementarea şi monitorizarea Programului Naţional de Planificare Familială în cadrul procesului de reformă sanitară, a organizat primele Conferinţe Naţionale de Planificare Familială, a tradus în limba română numeroase texte de referinţă în domeniu, a legat parteneriate de lungă durată cu organizaţii internaţionale şi naţionale. A dezvoltat în colaborare cu Ministerul Sănătăţii primul pachet de formare în domeniul planificării familiale şi a instruit furnizorii de planificare familială la nivel naţional în domeniul consilierii şi educaţiei sexuale. Tot în acei ani, SECS a deschis o reţea proprie de cabinete de planificare familială model şi a testat programe prin care serviciile de planificare familială deveneau accesibile şi în zone rurale.

În anii 2000, organizaţia a continuat o strânsă colaborare cu organismele internaţionale şi a obţinut pentru România donaţii importante de contraceptive, într-o perioadă în care bugetul statului român nu finanţa aceste cheltuieli. În acest context, SECS a alocat fonduri pentru programe de formare a personalului din cabinetele de planificare familială şi programe de informare, educare şi promovare a contracepţiei şi a serviciilor de planificare familială. Tot SECS a asigurat aprovizionarea cu contraceptive gratuite a întregii reţele de cabinete de planificare familială a Ministerului Sănătăţii şi a instruit peste 9000 de medici de familie şi asistente medicale în domeniul planificării familiale şi contracepţiei. În aceşti ani, SECS şi-a extins activitatea şi s-a implicat în campanii de prevenire a HIV/SIDA şi campanii de mobilizare socială pe tema cancerului la sân.

În ultimii zece ani, SECS a continuat să extindă reţeaua de medici instruiţi în domeniul planificării familiale şi cu medicii şcolari care vin în contact cu tinerii liceeni care nu au acces la educaţie pentru sănătate în cadrul programei de învăţământ. În paralel, a pornit un amplu demers de promovare a accesului tinerilor la educaţie sexuală, în contextul în care România se află şi astăzi în topul statelor care înregistrează o rată însemnată de sarcini în rândul minorelor.

În prezent, SECS promovează drepturile sexuale şi reproductive, ca drepturi ale omului, iar programele SECS se adresează cu precădere tinerilor, comunităţilor vulnerabile şi persoanelor aflate în dificultate şi care au un acces scăzut la servicii de sănătate de calitate şi accesibile.

Prima aplicaţie mobilă de planificare familială în limba Română

Chiar şi acum, după 30 de ani de eforturi ale organizaţiilor non-guvernamentale, accesul tinerilor din România la informaţii adecvate cu privire la sănătate, sexualitate şi reproducere este limitat. Serviciile publice de planificare familială sunt subfinanţate iar contraceptivele au un preţ prohibitiv pentru mulţi dintre tineri şi persoanele aflate în dificultate.

În ultimii doi ani, echipa SECS a fost implicată într-un amplu proiect internaţional, „My Body, My Rights!”, alături de organizaţii din Bulgaria şi Serbia, sub coordonarea Federaţiei Internaţionale pentru Planificare Parentală – Reţeaua Europeană. În cadrul proiectului este creată o aplicaţie mobilă gratuită de planificare familială care va deveni disponibilă în limbile română, bulgară, sârbă şi engleză. Aplicaţia va oferi utilizatorilor informaţii personalizate despre contracepţie, sexualitate, relaţii, sarcină, fertilitate şi infecţii cu transmitere sexuală. În această perioadă, aplicaţia este în proces de testare pentru pregătirea lansării ei pentru public în noiembrie 2020.

Proiectul va fi finalizat în 2021 şi îşi propune să contribuie la îmbunătăţirea sănătăţii reproductive a tinerilor, inclusiv a sănătăţii materne, şi să împuternicească tinere din comunităţi vulnerabile, în special comunităţi rome, să devină conştiente de drepturile şi responsabilităţile lor în contextul planificării familiale şi sănătăţii reproducerii.


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.