DIALOG INTERCULTURAL, CUNOAŞTERE VALORI INTERETNICE, DIVERSITATE CULTURAĂ ŞI INTEGRARE SOCIALĂ
Mangalia a găzduit în perioada 18 – 20 septembrie, la Teatrul de vară din Neptun şi Plaja Turquoise-Venus, Festivalul Internaţional Sabantoi conceput şi creat de „Uniunea Democrată Tătară”.
„Cu proiectul Sabantoi – încercăm să umplem o întârziere vinovată şi să promovăm cunoaşterea culturii etnice turcice şi tătare şi a comunităţilor diferite care trăiesc în Romania, deoarece cunoaşterea reciprocă ajută la integrare. Uniunea Democrată Tătară cu sprijinul Departamentului pentru Relaţii Interetnice, Asociaţia Community Aid Romania, Direcţia de Cultură şi Sport Mangalia, Ambasada R. Kazakhstan în România, Ambasada R. Azerbaidjan în România, Fundaţia pentru Dezvoltare Locală şi Regională Filiala Sud-Est, Clubul Sportiv Scolar Mangalia, Club Sportiv Agigea, Clubul Sportiv Silver Samurai, Şcoala de Sento, Partida Romilor Filiala Medgidia, Asociaţia Turcilor „Osman Gazi”, Fundaţia Umanitară Balcani, Asociaţia Cultural-Umanitară D.U.A şi Asociaţia Culturală Mehmet Niyazi încearcă să ofere publicului său, prin proiecţii cinematografice şi jocuri tradiţionale interactive, posibilitatea de a se uita în oglindă, de a cunoaşte realitatea înconjurătoare, de a construi dialoguri interetnice. Cultura poate juca un rol decisiv astăzi ca o fereastră critică asupra lumii. Acesta este şi motivul pentru care suntem deosebit de încântaţi să putem saluta ediţia 2020 a Festivalului Sabantoi „.
Sabantoi este la prima ediţie dar festivalul internaţional care include elemente din proiect este la cea de-a patra ediţie, astfel, la evenimentul promovat de Uniunea Democrată Tătară, au răspuns entităţi de pe tot teritoriul naţional şi internaţional (8 ţări: Germania, Turcia, Bulgaria, Kazakhstan, Azerbaijan, Uzbekistan, Pakistan, Olanda), mărturisind existenţa unei atenţii şi a unei sensibilităţi răspândite în jurul contextului incluziunii sociale interetnice şi al interculturalităţii. UDT a văzut, de asemenea, implicarea puternică a asociaţiilor de promovare socială, parteneri ai proiectului prezentat, cu o funcţie de mediere culturală menită să promoveze întâlnirea dintre realităţile artistice-culturale interetnice şi comunităţile care locuiesc pe aceste meleaguri.
Mangalia s-a bucurat în cadrul Festivalului de Film Kazakh, parte a Sabantoiului, de doua proiecţii de film excepţionale „Hanatul Kazakh: Tronul de Aur” şi „Fântâna adâncă” ambele cu subtitrare şi s-a încheiat cu jocurile din a treia zi, asezonate cu muzică, delicii culinare şi voie bună. Festivalul Sabantoi a implicat comunităţi interetnice în lume şi în România, cu o atenţie deosebită pentru tinerii din a doua generaţie, cetăţenii care fac parte integrantă din ţesătura socială a ţării noastre şi care pot fi principalii actori ai proceselor de dialog, a mediatorilor de întâlniri interculturale şi a „punţilor” cu comunităţile interetnice de origine: o serie de experienţe care, prin spectacole, film, jocuri, demonstraţii de jocuri istorice şi delicii culinare tradiţionale, precum şi ateliere, au creat căi de întâlnire între diferite patrimonii culturale şi valori.
Într-o societate în continuă evoluţie, sectorul cultural poate reprezenta, de fapt, o oportunitate şi un teren pentru experimentarea fundamentală, deoarece arta, tradiţiile, jocurile sportive şi experienţele de a practica împreună, împărtăşind forme de muncă artistică, pot contribui la stimularea întâlnirii cu altul, făcând din ascultare un protagonist. Toate proiectele sunt caracterizate de căi de apropiere între artişti, migranţi şi cetăţeni care trasează limitele unei noi comunităţi.
„Festivalul Sabantoi” se doreşte a fi o întâlnire repetabilă între activităţile interculturale şi disciplinele umane, istorice şi artistice, care îi face pe oameni să se distreze şi să reflecteze asupra prezentului şi viitorului, cu conştientizarea exactă a poveştii noastre comune foarte vechi.
Evenimentul s-a desfăşurat în condiţii speciale în contextul actual COVID 19 pentru a dezvolta potenţialul proceselor culturale iniţiate de UDT, acţiunile şi activităţile avute în vedere au intenţionat să lucreze la integrarea realităţilor teritoriale, prin relaţiile dintre comunităţi interetnice, favorizând practicile confruntării interculturale, implementarea instrumentelor care pot contribui la transformarea relaţiilor de convieţuire şi cunoaştere în societate, între diferite generaţii, comunităţi, între tineri şi bătrâni, între nativi şi etnici, exprimând şi experimentând noi potenţiale ale limbajelor artistice, culturale şi comunicative.
Se exprimă aprecierea pozitivă pentru munca depusă, pentru interesul şi angajamentul care au însoţit evenimentul.
Obiectivul declarat al înfiinţării acestui proiect care îmbrăţişează cultura turcică şi tătară a fost de a stimula şi defini o reflecţie largă asupra afinităţilor culturale ale unei serii de subiecţi implicaţi de ani de zile, de asemenea, prin intermediul instrumentelor diferenţiate şi originale, în domeniile culturii de viaţă contemporane şi ale etniilor culturale. Aceste afinităţi au intrat în societate ca un caracter de identitate capabil să creeze un teren de întâlnire care să depăşească diversificările teritoriale, atât artistice, urbane şi sociale, cât şi diferitele locaţii geografice, pentru a da naştere la reşedinţe artistice între zona dobrogeană şi unele dintre cele mai semnificative asociaţii care îşi dedică munca interculturală, tradiţia „centrelor” recunoscute istoric şi doresc să se compare cu acestea.
Proiectul, printr-o serie de activităţi detaliate de la fiecare subiect partener, a avut tendinţa de a crea un nou stimul intercultural capabil să facă dialog, prin proiectare film-spectacol, ateliere, demonstraţii jocuri sportive şi culturale tradiţionale turcică şi tătară, vocaţia pentru contemporaneitatea teritoriului dobrogean şi al provinciei sale cu acele părţi ale lumii care constituie astăzi teritoriile „cunoaşterii şi convieţuirii interetnice”, în căutarea unui teren de confruntare a posibilităţilor şi contradicţiilor, un loc în care arta, cultura, sportul tradiţional, mâncarea tradiţională devin un instrument de comunicare, proximitate şi înţelegere între oameni, dincolo de apartenenţa lor geografică, religioasa, culturala dar şi dincolo de inserarea lor într-un mediu „protejat” interetnic cultural.
Festivalul Sabantoi îşi propune să obţină o eticheta rezervată iniţiativelor care sa contribuie la reflectarea şi dialogul asupra valorii pe care patrimoniul cultural interetnic o are pentru societatea noastră şi să arate tuturor importanţa acesteia în diferitele sectoare ale vieţii publice şi private. Un moment special pentru a ne bucura de moştenirea noastră învăţând să-l îngrijim şi să-l conservăm.
Un festival care se dezvoltă împreună cu organismele publice de referinţă din zonă, acoperind întregul univers cultural interetnic turcic şi tătar care, prin „Sabantoi”, este îmbrăţişat în toate genurile sale.
www.udt.ro, https://www.facebook.com/103633757677569/videos/693276068206612/