În prezenţa Ministrului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a Ambasadorului Statelor Unite la Bucureşti, E.S. Adrian Zuckerman şi Ambasadorului Poloniei la Bucureşti, E.S. Maciej Lang, a fost semnat un protocol de colaborare către Janusz Zakrecki, Preşedinte şi Director General PZL Mielec, o companie din grupul Lockheed Martin şi Vasile Boicu, Directorul General ROMAERO.
„Suntem onoraţi că am găzduit semnarea acestui protocol ce deschide drumul pentru dezvoltarea industriei aeronautice româneşti. Semnarea s-a realizat în marja evenimentului Black Sea and Balkan Forum 2020, organizat de New Strategy Center, în parteneriat cu USAMV Bucureşti. USAMV a asigurat organizarea evenimentului, în spaţiu deschis, cu respectarea tuturor protocoalelor de rigoare. Avem încredere că proiectul semnat astăzi va genera beneficii majore pentru dezvoltarea economiei, industriei şi cercetării româneşti, cu importante implicaţii în crearea de locuri de muncă specializate care vor putea aduce prestigiu şi plus valoare în societatea românească,” a declarat Sorin Mihai Cîmpeanu, rectorul USAMV Bucureşti.
Astfel, România va avea oportunitatea de a dezvolta un Centru de Echipare şi Întreţinere a elicopterelor civile şi militare Black Hawk Ž, conform unui Memorandum de Înţelegere semnat astăzi la Bucureşti, contribuind la dezvoltarea industriei aerospaţiale româneşti, cu un impact economic semnificativ la nivel regional.
Producătorul de elicoptere Black Hawk, PZL Mielec, parte a grupului Lockheed Martin şi una dintre cele mai importante companii din industria aerospaţială din Polonia, vor colabora cu ROMAERO pentru a dezvolta planul centrului de mentenanţă din Bucureşti. Acesta va deveni baza operaţiunilor prin care ROMAERO ar putea deservi viitoarea flotă de elicoptere multi-rol Black Hawk, achiziţionate de guvernul României, dar şi aparţinând altor operatori, pentru misiuni civile şi militare.
În continuarea acordului semnat între Sikorsky, parte a grupului Lockheed Martin, şi ROMAERO, noul Memorandum de Înţelegere reiterează angajamentul de a crea locuri de muncă pentru specialişti cu înaltă calificare, programe educaţionale bazate pe tehnologie, oportunităţi de cercetare şi dezvoltare şi beneficii pentru mai multe sectoare ale industriei româneşti. De asemenea, noul acord ar putea conduce la executarea de către ROMAERO a operaţiunilor de personalizare şi modernizare a elicopterelor Black Hawk operate în România şi, ulterior, în Europa Centrală şi de Est.
„Mă bucur să văd că acest Memorandum de Înţelegere creează condiţiile pentru a pune în aplicare două parteneriate strategice pe care România le are cu SUA şi cu Polonia. Această potenţială cooperare regională, prevăzută de Memorandumul de Înţelegere, va oferi României puterea economică, gândirea pe termen lung. Am apreciat, de asemenea, invitaţia ROMAERO către industria aeronautică românească şi presupun că domnul director general s-a referit la IAR Braşov, se va referi în continuare şi la Avioane Craiova şi la Aerostar Bacău şi la toate companiile şi institutele de cercetare din domeniu, pentru că-mi doresc ca sub umbrela Lockheed Martin să creăm un pol de dezvoltare în cadrul industriei aeronautice româneşti”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.
„Semnăturile date astăzi semnifică încredere, iar companiile americane şi româneşti îşi pun în joc prestigiul pentru a îndeplini o promisiune.”, a spus ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, E.S. Adrian Zuckerman, prezent la ceremonia de semnare a Memorandumului de Înţelegere.
Ambasadorul Poloniei la Bucureşti, E.S. Maciej Lang, a reafirmat deschiderea ţării sale pentru dezvoltarea de proiecte comune, româno-poloneze: „Polonia este profund interesată de proiecte comune cu România în domeniul industriei de apărare, ca parte a parteneriatului nostru strategic. Acordul semnat astăzi între PZL Mielec şi ROMAERO deschide drumul pentru o cooperare de lungă durată.”
„ROMAERO este onorată să colaboreze cu PZL Mielec, în contextul angajamentului României de a-şi consolida capacităţile de interoperabilitate civilă şi militară în Uniunea Europeană şi pe flancul estic al NATO. Experienţa noastră de 100 de ani în aeronautică şi relaţia strânsă de colaborare cu celelalte companii româneşti din industrie ne vor ajuta să reunim forţa de muncă naţională calificată, infrastructura educaţională şi facilităţile disponibile, creând astfel premisele revigorării tuturor companiilor din industria românească de elicoptere. „, a declarat Vasile Boicu, Directorul General ROMAERO.
***
Despre Universitatea de Stiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti
Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti (USAMV) este o instituţie de învăţământ superior şi cercetare acreditată, pol de excelenţă al învăţământului universitar de specialitate, transformată constant şi consistent pe parcursul celor 168 de ani de existenţă. USAMV Bucuresti are peste 10.000 de studenţi, fiind definită ca „o universitate pentru viaţă şi agricultură prin educaţie şi cercetare de înaltă calitate” („Agriculture for Life, Life for Agriculture”), USAMV Bucureşti are în vedere patru direcţii strategice de dezvoltare în contextul actual: învăţământ de calitate (cu accent pe abilităţi practice, urmărite de angajatori), cercetare avansată, internaţionalizare şi parteneriat cu mediul de afaceri.
Despre Lockheed Martin
Cu sediul în Bethesda, Maryland, Lockheed Martin este o companie internaţională din industria aerospaţială şi de securitate, cu aproximativ 100.000 angajaţi în întreaga lume, specializată în cercetarea, proiectarea, dezvoltarea, producţia, integrarea şi întreţinerea de sisteme, produse şi servicii tehnologice avansate.
Despre ROMAERO
ROMAERO este cea mai mare companie de stat din industria aerospaţială şi de apărare românească. Compania îşi desfăşoară activitatea în două domenii economice: servicii de întreţinere şi reparaţii pentru aeronave de transport civile şi militare şi, respectiv, producţie industrială de aerostructuri şi componente ale acestora. Cu o experienţă de un secol în industrie, peste 900 de angajaţi cu înaltă calificare şi un potenţial semnificativ de dezvoltare, ROMAERO deţine capabilităţile necesare pentru a participa cu succes la importante programe în domeniul aerospaţial şi al apărării, la nivel naţional şi global.