În plină criză sanitară, ies la iveală tot mai multe cazuri în care autorităţile sunt depăşite de numărul de cazuri COVID-19. Pacienţi care au trecut peste boală reuşesc cu greu să obţină concediul medical. În multe cazuri, telefoanele DSP sună ore sau zile în şir, dar nimeni nu răspunde.
De 10 zile, un medic din București așteaptă un document de la Direcția de Sănătate Publică și tot de atunci nu reușește să comunice cu un reprezentant al instituției.
A aflat că a intrat în contact cu o persoană infectată cu noul coronavirus, așa că a rămas acasă și a informat DSP prin intermediul unui email, aşa cum sunt procedurile.
De atunci așteaptă un aviz.
Discuție reporter – medic aflat în carantină: „Nu am hârtia, nu o are nici medicul de familie, mie mi s-a spus că o să o primească și medicul de familie. La ora 09.30 încă nu venise nici la medicul de familie, la mine pe mail nici acum„.
E vorba de decizia în baza căreia se poate elibera concediul medical pentru cele 14 zile în care a stat acasă.
Contactați, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică București nu au oferit încă niciun răspuns legat de această situație.
Diana Dumitrașcu, jurnalist TVR: „La începutul lunii august, Direcția de Sănătate Publică a municipiului București a primit întăriri. Aici a fost numită o conducere militară și tot aici a fost organizat un call center la care răspund zilnic, de luni până duminică, 15 operatori. Chiar și așa însă, rapiditatea cu care se desfășoară anchetele epidemiologice nu este cea dorită, în condițiile în care numărul de cazuri este tot mai mare de la o zi la alta în Capitală„.
Obținerea concediului medical devine o probă de rezistență psihică.
În Prahova, în ultimele două zile, ambulatoriul secției de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență a fost luat cu asalt.
Cu un test pozitiv urmat de două săptămâni de izolare, timp în care a fost asimptomatică, Loredana încearcă cu disperare să obțină documentele, astfel încât să fie plătită în perioada în care a fost nevoită să stea acasă.
Ca să fie siguri că rezolvă, oamenii stau la coadă din zorii zilei.
Lipsa de personal a generat această situație.
Legea spune că pentru persoanele care s-au aflat în izolare, adică în spital, concediul medical se eliberează de către medicul curant. În cazul celor care au stat la domiciliu, fiind contacți ai unor persoane depistate pozitiv, certificatul medical se eliberează de către medicul de familie, dar numai în baza unui aviz eliberat de DSP!