Câteva din cele mai ciudate, controversate, dar și amuzante episoade din această campanie electorală s-au petrecut la Constanța și l-au avut drept protagonist pe deputatul liberal Mihai Lupu.
Constanța, Cernobîl, tot una
Într-o postare pe pagina de Facebook din 10 august, Mihai Lupu căuta să sublinieze cât de importantă este educația și infrastructura educațională pentru el și făcea diferența între partidele politice. Singura problemă este că în toată această încercare chinuită de comunicare politică, deputatul PNL a folosit imagini din Prypiat, Belarus, orașul aflat la doar câțiva kilometri de centrala de la Cernobîl, care a fost abandonat în zilele imediat ulterioare accidentului nuclear și care a rămas, până în ziua de astăzi, un oraș fantomă, aflat în interiorul perimetruli de excluziune de la Cernobîl.
Panglica bate pandemia
Liberalul este acuzat de reprezentanții elevilor constănțeni că a politizat începutul noului an școlar, în ciuda restricțiilor impuse pe timp de pandemie.”Luni, 14 septembrie a.c., la o școală din comuna Mihai Viteazu s-a organizat o festivitate de inaugurare a unui corp nou, în ciuda recomandărilor ministrului educației și președintelui Klaus Iohannis de a nu organiza festivități la deschiderea anului școlar. La festivitate au participat și primarul localității, Gheorghe Grameni, împreună cu Mihai Lupu, candidatul PNL la președinția Consiliului Județean Constanța, iar cei doi au tăiat panglica împreună cu directoarea școlii”, transmite Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), potrivit Agerpres.
“În loc să se preocupe ca în unitățile de învățământ să existe toate condițiile necesare desfășurării orelor de curs în siguranță pentru elevi, primarii caută să organizeze tot felul de acțiuni pentru a câștiga capital politic. Educația este prioritară, mai ales acum în perioade critice, iar politicienilor le stă gândul doar la alegerile locale”a declarat președintele AEC, Andreea-Sabina Spatariu.
Lupul nu se sperie de școlile fantomă
Școala din Mihai Vitează la care s-a tăiat panglica s-a dovedit a fi una fantomă. Copiii la care au fost chemați copii la ceremonie și ulterior trimiși acasă pentru că lucrările nu au fost finalizate. Se pare că din toată şcoala, doar o singură clasă este finalizată, cea în care au şi intrat autorităţile locale, conform publicaţiei locale Info Sud-Est. „Spre bucuria elevilor, părinţilor şi profesorilor, astăzi a început şcoala. Am participat la inaugurarea noului corp de şcoală din comuna #MihaiViteazu, la invitaţia domnului primar #GheorgheGrameni şi a conducerii şcolii. Le mulţumesc că mi-au oferit posibilitatea să spun şi eu „prezent” în prima zi de şcoală, şi în acest an. Îi felicit deopotrivă pe profesori, părinţi şi elevi pentru că au făcut tot ce depinde de ei ca astăzi, copiii să revină la şcoală. Este un moment de responsabilitate maximă şi solidaritate, în care suntem implicaţi cu toţii. Sunt convins că împreună veţi reuşi să faceţi ca şi în acest an să vă desfăşuraţi activitatea cât mai normal posibil. Mult succes profesorilor şi personalului din şcoli! Dragi elevi, să vă bucuraţi de anii de şcoală!“, a scris Mihai Lupu pe pagina de Facebook.
Tovărășii ciudate
Recent, pe pagina de Facebook a deputatului Mihai Lupu au fost postate fotrografii în care apare alături de ÎPS Teodosie. Arhiepiscopul Tomisului a stârnit, la rândul său, numeroase controverse în acest an, susținând slujbe în timpul stării de urgență și chiar împărțind Lumina Sfântă, după Paște.
Totodată, împotriva sa a fost demerată urmărirea penală, pentru săvârşirea infracţiunilor de inducerea în eroare a organelor judiciare, mărturie mincinoasă şi abuz în serviciu în formă continuată. Alături de ierarh sunt cercetaţi penal şi Neculai Poalelungi, preot în Arhiepiscopia Tomisului pentru săvârşirea infracţiunilor de inducerea în eroare a organelor judiciare, mărturie mincinoasă, fals intelectual, favorizarea făptuitorului şi preotul Ciprian Stoichin, consilier administrativ bisericesc în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu în formă continuată. Concret, la data de 10 octombrie 2017, „în încercarea de a-şi crea o situaţie favorabilă în cadrul procesului penal care are ca obiect cauza penală menţionată mai sus, Petrescu Teodosie a depus la DNA Serviciul teritorial Constanţa un denunţ prin care acuza un număr de trei persoane fizice (două dintre ele fiind angajate în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului) şi două juridice de fraudarea fondurilor europene, în anul 2016”, spun procurorii. În denunţ, episcopul Teodosie, „în mod nereal, a învederat faptul că, fără ştirea sa şi cu încălcarea prevederilor legale, cei doi angajaţi, ar fi cerut şi primit fonduri europene pentru o suprafaţă de 350 ha aparţinând Arhiepiscopiei Tomisului. Mai mult, persoanele respective sunt acuzate că ar fi încheiat acte de dare în arendă, către terţe societăţi şi persoane, a unor suprafeţe de teren deţinute de către Arhiepiscopia Tomisului (în total 110 ha, situate în diferite locaţii). În susţinerea celor de mai sus, suspectul Petrescu Teodosie, beneficiind de ajutorul suspectului Poalelungi Neculai, a dat declaraţii şi a depus la noul dosar astfel constituit mai multe documente false care ar fi susţinut vinovăţia persoanelor respective”, se arată în rechizitoriu. În perioada noiembrie decembrie 2017, după sesizarea DNA cu privire la aspectele menţionate mai sus, prin două decizii emise ca urmare a unui raport întocmit de consilierul Ciprian Stoichin, arhiepiscopul Tomisului, „cu rea-credinţă şi cu încălcarea dispoziţiilor legale” a dispus suspendarea celor doi angajaţi din funcţiile deţinute în cadrul Arhiepiscopiei şi suspendarea drepturilor salariale conferite acestora. Teodosie Petrescu este trimis în judecată într-un alt dosar pentru comiterea unor infracţiuni care au avut ca urmare producerea unui prejudiciu în dauna A.P.I.A. în valoare de 1.392.964 lei.
sursa foto: ctnews.ro