Republica Moldova a trecut de 47 de mii de infectați cu Covid-19 și are 562 de persoane în stare gravă, dar atenția presei este tot mai captată de apropiata campanie pentru alegerile prezidențiale. Comisia Electorală Centrală s-a făcut remarcată, negativ, prin felul în care-l favorizează pe Igor Dodon, punând bețe în roate celorlalți concurenți. Cum ar fi, de pildă, decizia complet arbitrară, spun experții, a CEC-ului de a interzice partidelor, ca persoane juridice, să-și finanțeze candidații la prezidențiale decât sub plafonul a 12 salarii medii pe economie.
Dubioasă este, de asemenea, deschiderea a 38 de secții de vot în Federația Rusă, după ce s-a constatat un număr uriaș de cereri semnate de persoane dornice, chipurile, să voteze la Moscova, Petersburg sau în alte orașe rusești, deși mulți dintre acei oameni, potrivit investigațiilor presei, de fapt locuiesc în Republica Moldova, iar unii nici nu știau că numele lor figurează în listele buclucașe.
Mari îngrijorări trezește preconizatul aflux de alegători din Transnistria, aduși organizat cu autocarul pentru a vota pe malul drept, contra unor recompense bănești. CEC-ul încă nu a anunțat un mecanism care să prevină aceste abuzuri/fraude care au înflorit la alegerile din 2016 și din 2019. Toleranța, permeabilitatea extremă a CEC față de interesele electorale ale politicianului pro-rus aflat la cârma Republicii Moldova va periclita caracterul liber și corect al viitorului scrutin, spun observatorii.
Totuși, Igor Dodon nu se lasă exclusiv pe seama bonusurilor oferite de instituțiile statului, ci desfășoară o intensă campanie de autopromovare, profitând de funcția sa adică de resursele administrative despre care îl asigura recent pe ambasadorul Statelor Unite, Derek J. Hogan, că nu le va utiliza sub nicio formă în alegeri.
Un politician cu reputația lui Dodon, ținut sub lupa (…)