DOCUMENTAR: Actorul Hugh Grant împlineşte 60 de ani (9 septembrie)

Actorul Hugh Grant s-a născut la Londra, la 9 septembrie 1960. A absolvit Universitatea Oxford, secţia filologie, fiind pasionat de dramaturgie. Cu toate că a avut în vedere o carieră în istoria artelor, după absolvire a refuzat o bursă pentru studii postuniversitare în acest domeniu la Institutul Courtauld din Londra, axându-se pe o carieră în actorie. În 1982, încă dinainte de a absolvi universitatea, apare pentru prima dată în faţa camerei de filmat în pelicula ”Privileged”, în regia lui Michael Hoffman.

După terminarea facultăţii, îşi înfiinţează propria trupă de comedie numită ”The Jockeys of Norfolk”. Lucrează, o perioadă, în diverse teatre şi apare în roluri mărunte în seriale de televiziune, remarcându-se, în 1987, în filmul ”Maurice”, în regia lui James Ivory, care i-a adus premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de Film de la Veneţia, menţionează biography.com.

Rolurile din peliculele ”Rowing with the Wind” (1988), ”The Dawning” (1988), ”Crossing the Line” (1990), ”Impromptu” (1991), ”Our Sons” (1991), ”Bitter Moon” (1992), ”The Remains of the Day” (1993) nu au reuşit să-i crească prea mult popularitatea.

Abia în 1994, odată cu lansarea filmului ”Four Weddings and a Funeral”, Hugh Grant devine un star internaţional. Rolul i-a adus în 1995 premiul Globul de Aur la categoria cel mai bun actor şi tot în acelaşi an premiul BAFTA, potrivit imdb.com. Au urmat filmări pentru ”An Awfully Big Adventure” (1995) şi ”The Englishman Who Went up a Hill and Came Down a Mountain” (1995).

În 1995, celebritatea actorului creşte, dar dintr-un motiv cu totul diferit: chiar înainte de debutul său într-un film american, respectiv în ”Nine Months”, alături de Julianne Moore, Hugh Grant este surprins în propria maşină, de către poliţia locală, împreună cu o prostituată din Los Angeles, Divine Brown. Faptul devine public, actorul este acuzat de comportament indecent în public şi arestat. Actorul plăteşte o amendă şi este eliberat condiţionat.

Ulterior, Hugh Grant a prezentat scuze public faţă de partenera sa de atunci, actriţa Elisabeth Hurley, în direct, la emisiunea The Tonight Show, găzduită de Jay Leno, potrivit https://people.com. Cu toate că, la momentul respectiv, au trecut peste acest incident, cei doi s-au despărţit în 2000, după 13 ani de relaţie, dar au rămas buni prieteni. În ciuda scandalului larg mediatizat, filmul ”Nine Months” (1995), lansat chiar în momentul arestării actorului, s-a dovedit un adevărat succes de box-office.

 

 

Foto: (c)  CLEMENS BILAN/EPA


Cariera actorului nu a avut de suferit şi au urmat alte roluri importante. ”Sense and Sensibility” (1995), film în care joacă alături de Emma Thompson, precum şi ”Extreme Measures” (1996) dovedesc încă o dată talentul său actoricesc.

În 1999 joacă în filmul ”Notting Hill”, în care o are ca parteneră pe Julia Roberts; ”Notting Hill” este apreciat de critici şi consolidează faima actorului. Tot în 1999, a jucat în ”Mickey Blue Eyes” şi, apoi, în ”Bridget Jones’s Diary” (2001), ”Two Weeks Notice” (2002) şi ”About a Boy” (2002). În 2003, a colaborat cu scenaristul Richard Curtis, apărând în comedia romantică ”Love Actually”. ”Bridget Jones: The Edge of Reason” a fost lansat în 2004, iar în 2007 joacă în ”Music and Lyrics”.

Au urmat rolurile din ”Did You Hear About the Morgans?” (2009), ”I’m Still Here” (2010), ”Cloud Atlas” (2012), ”The Rewrite” (2014), ”The Man from U.N.C.L.E.” (2015), ”Florence Foster Jenkins” (2016), ”Paddington 2” (2017), mini seria tv – ”A Very English Scandal” (2018), ”The Gentlemen” (2019).

În noiembrie 2019, Hugh Grant şi-a prezentat viaţa şi cariera în cadrul unui documentar realizat de BBC. Cu o durată de 60 de minute filmul documentar include şi un interviu cu actorul. Producţia urmăreşte cariera acestuia, de la începuturile din cadrul trupei de comedie ”The Jockeys of Norfolk”, până la celebritatea internaţională obţinută cu rolul din comedia „Four Weddings And A Funeral”. De asemenea, sunt prezentate şi rolurile interpretate de actor, cum este cel din „A Very English Scandal”, rol pentru care a fost foarte apreciat de critici. Prieteni şi colegi ai actorului, printre care Andie MacDowell, Richard Curtis, Sandra Bullock şi Colin Firth, îşi prezintă amintirile de pe platourile de filmare unde au colaborat cu Hugh Grant. AGERPRES/(Documentare – Suzana Cristache Drăgan, editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Andreea Preda)

sursa: AGERPRES


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.