Skip to content
Critic National
Meniu
  • Home
  • Politica
  • Justitie
  • Social
  • Sanatate
  • Lifestyle
  • Fapt divers
    • Revista presei
  • Comunicate de presa
  • Anunturi
    • Afaceri, prestari servicii si firme
    • Agro si industrie
    • Animale de companie
    • Auto, moto si ambarcatiuni
    • Casa si gradina
    • Electronice si electrocasnice
    • Imobiliare
    • Locuri de munca
    • Mama si copil
    • Moda si frumusete
    • Timp liber, hobby, sport si arta
  • Contact
Meniu

DOCUMENTAR: Regizorul şi scenaristul Nae (Nicolae) Caranfil împlineşte 60 de ani (7 septembrie)

Publicat: 07 septembrie 2020

Nae (Nicolae) Caranfil, regizor şi scenarist, s-a născut la 7 septembrie 1960, la Bucureşti. Este fiul criticului şi istoricului de film Tudor Caranfil (1931-2019).

Este absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, secţia regie film, promoţia 1984. Filmul său ”Frumos e în septembrie la Veneţia”, realizat în perioada studenţiei (1983), a câştigat premii în ţară şi în străinătate (Bucureşti, Tours, Torino), potrivit biografiei de pe site-ul Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, https://www.tnb.ro/. Ocazional, a fost şi actor de film, în „Salutări de la Agigea” (1984, regia Cornel Diaconu) şi „În fiecare zi mi-e dor de tine” (1987, regia Gheorghe Vitanidis), se menţionează în volumul ”1234 cineaşti români” (Editura Ştiinţifică, Bucureşti, 1996). În 1987 semnează regia spectacolului „Bună seara domnule Wilde”, de Eugen Mirea, la Teatrul „Tineretului” Piatra Neamţ, potrivit https://www.teatrultineretului.ro/.

După câţiva ani în care a exersat regia de teatru prin câteva puneri în scenă în Bucureşti şi Piatra Neamţ, Nae Caranfil a plecat la Bruxelles pentru a urma Programul Scenariştilor Europeni din cadrul FEMI (Flemish European Media Institute), potrivit site-ului https://www.tnb.ro/. În 1988 a elaborat scenariul care va deveni, aproape 20 de ani mai târziu, în 2007, filmul „Restul e tăcere”. A scris, totodată, scenarii pentru casa de producţie franceză „Compagnie des Images”, în perioada 1989-1991.

A debutat regizoral cu filmul „E pericoloso sporgersi”, primul său lung-metraj, realizat în 1992, pentru care semnează şi scenariul. Filmul „E pericoloso sporgersi”, o coproducţie franco-română, prezentată la Cannes în 1993, în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs, a fost premiat la festivalurile de film de la Montpellier (1993), Bratislava (1993) şi La Baule (1994), precum şi de Asociaţia Cineaştilor din România (ACIN), în 1993.

Au urmat lung-metrajele ”Asfalt Tango” (1995), o altă comedie franco-română, şi „Dolce far niente” (1998), o coproducţie franco-italo-belgiană, pentru care semnează, de asemenea, scenariul şi regia. Filmul „Dolce far niente” a obţinut Premiul pentru Scenariu la Namur în 1998 şi a participat în competiţia oficială la Karlovy Vary în 1999.

Filmul „Filantropica” (2002), o altă colaborare româno-franceză, pentru care Nae Caranfil semnează din nou atât scenariul cât şi regia, s-a bucurat de un mare succes de public şi de critică în România. Filmul a obţinut Premiul Publicului la Festivalul Internaţional de Film de la Paris şi numeroase alte premii la Wiesbaden, Mons, Wurtzburg, Bratislava, Newport Beach şi Atena.

Scenariul „Restul e tăcere” a câştigat, de-a lungul timpului, Marele Premiu pentru Scenariu la Festivalul Internaţional de Film de la Paris 1995 şi Premiul II în „Hartly & Merrill International Scriptwriting Competition”, Hollywood 1999. Filmul cu acelaşi titlu regizat de Nae Caranfil a fost prezentat în avanpremieră la Cluj în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) în 2007 şi a închis competiţia oficială la Locarno în acelaşi an. A câştigat, de asemenea, nouă Premii Gopo, incluzând Premiul pentru Cel Mai Bun Film al anului, şi a fost propunerea României pentru Premiile Oscar 2009, se menţionează pe site-ul https://www.tnb.ro/.

Următorul film al lui Nae Caranfil (scenariu şi regie) a fost „Closer to the Moon”, realizat în limba engleză şi lansat în 2014. Filmul a deschis festivalul Making Waves de la Lincoln Center, New York, cu câteva luni înainte. La ediţia din 2015 a Galei Premiilor Gopo, filmul ”Closer to the Moon” a câştigat în total nouă statuete: pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu, cel mai bun montaj, cel mai bun machiaj şi cea mai bună coafură, cel mai bun sunet, cea mai bună imagine, cea mai bună muzică originală şi cele mai bune costume. „Closer to the Moon” a câştigat şi Marele Premiu şi Trofeul Uniunii Cineaştilor din România pe anul 2014, la gala care a avut loc la 6 mai 2015.

Cea mai recentă producţie a sa este „6,9 pe scara Richter”, la care Nae Caranfil semnează, pe lângă scenariu şi regie, muzica şi versurile numerelor de „musical” din film, potrivit https://www.tnb.ro/. Prezentat în deschidere la TIFF 2016, filmul a avut premiera la începutul anului 2017. La Gala Premiilor Gopo 2018, filmul „6,9 pe scara Richter” a obţinut: Premiul pentru cel mai bun machiaj şi cea mai bună coafură, Premiul pentru cele mai bune decoruri, Premiul pentru cel mai bun sunet, Premiul pentru cele mai bune costume, Premiul pentru cea mai bună muzică originală.

În cadrul Galei de deschidere a celei de-a 3-a ediţii a festivalului SEEFF a Berlin – South East European Film Festival, din 24 mai 2018, a fost prezentat filmul „Restul e tăcere”, semnat de Nae Caranfil, distins cu Diploma de Excelenţă a SEEFF 2018, pentru creativitate personală şi determinarea de a înnoi discursul cinematografic pe teme istorice, potrivit unui comunicat de presă al ICR Berlin de la acea dată.

Mai recent, Nae Caranfil a pus în scenă la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti spectacolul „Papagalul mut – Istorii aproape adevărate despre un spion aproape uitat”, pentru care semnează regia şi ilustraţia muzicală. Premiera spectacolului a avut loc la 12 decembrie 2018. „După aproape treizeci de ani, cineastul Nae Caranfil se reîntoarce în teatru, cu un spectacol pe un text propriu care prezintă un episod din fascinanta viaţă a cavalerului d’Eon: misiunea sa la Curtea ţarinei Elisabeta I, unde a acţionat ca agent de influenţă în favoarea Franţei”, menţionează site-ul TNB. AGERPRES/(Documentare – Ruxandra Bratu; editor: Horia Plugaru, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

* Explicaţie foto din deschidere: Regizorul Nae Caranfil la evenimentul de lansare a filmului ”6,9 pe scara Richter”, la Ateneul din Iaşi, 26 ianuarie 2017.

sursa: AGERPRES

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

©2025 Critic National Toate drepturile, rezervate.