Casa memorială „Nicolae Labiş” se află în centrul satului Mălini din judeţul Suceava. Este casa în care poetul Nicolae Labiş (1935-1956) a trăit un timp din scurta şi fulgerătoarea sa viaţă şi în care a zămislit cea mai semnificativă parte a creaţiei sale, potrivit www.muzeulbucovinei.ro.
Construită în anul 1954, de învăţătorii Eugen şi Profira Labiş, părinţii poetului, casa reconstituie, prin exponate autentice, climatul de viaţă şi creaţie al poetului, sugerându-se coordonatele esenţiale ale operei sale şi aportul acesteia la evoluţia liricii româneşti contemporane.
Restaurată în 1973, casa memorială a fost amenajată ca muzeu şi inaugurată oficial în anul 1975, sub administrarea Complexului Muzeal Bucovina din Suceava. În faţa casei, se află bustul lui Nicolae Labiş.
În cele patru încăperi, pot fi admirate exponatele autentice, precum: mobilier vechi, tablouri, obiecte personale, piese vestimentare dar şi cărţi, rechizite şcolare, documente, fotografii, un clopoţel cu „sunet argintiu”, o galenă cu care poetul păstra contactul cu zvonurile lumii. Se pot vedea, de asemenea, reviste, manuscrise, afişe cu citate despre viaţa poetului sau despre poet, vorbele spuse la înmormântarea lui, câteva portrete ale lui Nicolae Labiş şi un autoportret, cunoscut fiind talentul acestuia la desen, pe lângă înclinaţia literară.
În anul 2001, au fost executate o serie de reparaţii curente (interioare şi exterioare) ale locuinţei, iar din anul 2004 se află pe Lista monumentelor istorice din judeţul Suceava.
Nicolae Labiş a început să scrie poezii şi scenete şi să apară în public ca recitator încă de când era elev în clasa a III-a, potrivit site-ului www.comunamalini.ro. A urmat liceul „Nicu Gane” din Fălticeni şi s-a făcut cunoscut pentru cultura literară şi ritmul de lectură impresionant. Şi-a dovedit talentul literar prin poeziile scrise la sfârşitul caietelor de teme, precum şi prin scrierile trimise la ziare.
A scris în principalele publicaţii culturale ale timpului, fie cu numele lui, fie sub semnătura Nicolae Mălin, şi a primit premii la diverse concursuri naţionale. Poet „incandescent”, cum era supranumit, Nicolae Labiş a murit în noaptea de 21 spre 22 decembrie 1956, lăsând în urma sa una dintre capodoperele literaturi române – poemul „Moartea căprioarei”, publicat în 1955. AGERPRES (Documentare – Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Adrian Dãdârlat, editor online: Adrian Dãdârlat)
sursa: AGERPRES