DOZA DE CULTURĂ: ”Cyrano de Bergerac”

„Cyrano de Bergerac” este titlul unui film din anul 1990 regizat de francezul Jean-Paul Rappeneau (n. 1932).

Scenariul este semnat de Jean-Claude Carriere care a adaptat pentru marele ecran piesa omonimă scrisă de poetul Edmond Rostand (1868-1918). La rândul său, Rostand s-a inspirat din biografia lui Cyrano de Bergerac, scriitor şi spadasin din secolul al XVII-lea.

În rolurile principale joacă Gerard Depardieu, Anne Brochet şi Vincent Perez, potrivit imdb.com.

Cyrano este un poet şi un neîntrecut spadasin parizian care se îndrăgosteşte de frumoasa Roxane. Însă nu îndrăzneşte să o curteze, de teamă că defectul său fizic, un nas uriaş, o va face pe fată să îl respingă. Cyrano află că Roxane este interesată de Christian de Neuvillette, un soldat tânăr, chipeş, care este atras, la rândul lui, de Roxane. Problema lui Christian este că nu are cuvintele la el, mai ales atunci când se află în faţa unei femei frumoase.

Cyrano se hotărăşte să intervină, scriindu-i lui Christian epistole amoroase pentru Roxane. Este modalitatea prin care Cyrano îşi poate exprima sentimentele pentru Roxane, fără să se teamă că aceasta îi va întoarce spatele. Roxane se îndrăgosteşte de Christian, impresionată nu doar de aspectul său, dar mai ales de cuvintele meşteşugite despre care crede că îi aparţin. După cum era de aşteptat, plecând de la aceste premise, personajele se vor afla în tot felul de încurcături şi situaţii neobişnuite, majoritatea amuzante.

Christian moare, însă, pe câmpul de luptă, iar Roxane, copleşită de durere, se retrage la o mănăstire. Timp de 14 ani, Cyrano o vizitează săptămânal, fără a avea curajul de a-şi mărturisi sentimentele. Într-un final, Roxane înţelege că, de fapt, scrisorile romantice primite din partea lui Christian erau compuse de Cyrano. Însă o crudă ironie a sorţii va face ca relaţia dintre Cyrano şi Roxane să nu poată avea niciodată loc.

Pelicula „Cyrano de Bergerac” este una dintre cele mai de succes din istoria cinematografiei. Filmul a cucerit 10 premii din 13 nominalizări la cea de-a şaisprezecea ediţie a Premiilor Cesar, conform academie-cinema.org. Totodată, a obţinut un premiu şi patru nominalizări la Oscar, un premiu Globul de Aur, patru premii şi trei nominalizări BAFTA, două premii şi o nominalizare la Cannes, precum şi un premiu şi patru nominalizări la Academia Europeană de Film, potrivit cinemagia.ro. AGERPRES (Documentare – Horia Plugaru, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Adrian Dădârlat)

sursa: AGERPRES


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.