Ediţia a XXVIII-a a Galei Premiilor UNITER are loc la Craiova, în seara de 21 septembrie 2020, evenimentul marcând 30 de ani de la înfiinţarea UNITER şi 170 de ani de la înfiinţarea teatrului craiovean „Marin Sorescu”, scrie site-ul www.uniter.ro. Evenimentul se desfăşoară în aer liber, la Teatrul de Vară din Parcul „Nicolae Romanescu”.
Sosirea invitaţilor pe covorul roşu va fi transmisă live pe pagina de Facebook a UNITER, începând cu ora 21.30, iar de la ora 22.30, ceremonia acordării Premiilor UNITER va putea fi urmărită în direct pe TVR1, Radio România Cultural şi online pe www.tvr.ro, www.uniter.ro şi pe pagina de Facebook a UNITER.
Juriul final, format din Radu Apostol (regizor), Cosmin Ardeleanu (scenograf), Doru Mareş (critic de teatru), Crina Mureşan (actriţă), Cristina Rusiecki (critic de teatru), va decide câştigătorii celor 11 categorii de premii.
Programată iniţial pentru 11 mai, Gala Premiilor UNITER a fost amânată, ţinând cont de reglementările privind organizarea evenimentelor culturale, în condiţiile pandemiei de COVID-19.
Potrivit UNITER, actriţa Rodica Mandache, regizorul Dragoş Galgoţiu, scenograful Constantin Ciubotariu, actorul Mircea Rusu şi criticul Mya Liontescu vor primi premii pentru întreaga activitate în cadrul Galei Premiilor UNITER. De asemenea, vor fi oferite şi o serie de premii speciale. Astfel, premiul special pentru promovarea teatrului-dans va fi decernat LINOTIP – Centru Independent Coregrafic, premiul special pentru teatru de păpuşi şi marionete – Festivalul „Puppets Occupy Street” / „Păpuşile ocupă strada”, ediţia 2019, cu tema „Evoluţie prin Revoluţie,” organizat de Teatrul pentru copii şi tineret Colibri Craiova; premiu special pentru video mapping – Andrei Colac; premiul special pentru o activitate de şase decenii în editarea cărţii de teatru – Viorica Matei; premiul special pentru machiaj de scenă – Minela Popa.
Premiul preşedintelui UNITER va fi oferit Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova „pentru 170 de ani de istorie în teatrul românesc”.
Premiile sunt oferite pe baza propunerilor primite din partea teatrelor şi a propunerilor membrilor Senatului UNITER.
Juriul care a decis nominalizările pentru ediţia din acest an a galei a fost alcătuit din criticii de teatru Ludmila Patlanjoglu, Maria Zărnescu, Călin Ciobotari. Spectacolele care au intrat în atenţia juriului sunt cele care au avut premiera în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2019.
Cel mai bun spectacol va fi ales dintre „Chiritza în concert”, după Vasile Alecsandri şi Matei Millo, un spectacol-concert de Ada Milea la Teatrul Naţional Cluj-Napoca; „Familia Addams”, regia, coregrafia şi costumele Răzvan Mazilu, la Teatrul Excelsior Bucureşti; „Oraşul nostru” de Thornton Wilder, regia Vladimir Anton, la Teatrul „Tomcsa Sandor” Odorheiu Secuiesc.
La categoria pentru Cea mai bună regie au primit nominalizări Eugen Jebeleanu, pentru regia spectacolului „Itinerarii. Într-o zi lumea se va schimba” la ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti şi Compagnie des Ogres; Alexandru Mâzgăreanu, pentru „Steaua fără nume” la Teatrul Tineretului Piatra Neamţ; Botond Nagy, pentru „Nora” la Teatrul Maghiar de Stat Cluj.
Pentru categoria Cea mai bună actriţă în rol principal au fost nominalizate Anca Hanu, pentru rolul Chiritza Bârzoi din spectacolul „Chiritza în concert”, după Vasile Alecsandri şi Matei Millo – un spectacol concert de Ada Milea la Teatrul Naţional Cluj-Napoca; Ofelia Popii, pentru rolul Martha din spectacolul „Cui i-e frică de Virginia Woolf?” de Edward Albee, regia Andrei şi Andreea Grosu la Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu; Oana Predescu, pentru rolul Morticia Addams din spectacolul „Familia Addams”, regia, coregrafia şi costumele Răzvan Mazilu la Teatrul Excelsior Bucureşti.
Premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal va fi acordat unuia dintre nominalizaţi: Lucian Ionescu, pentru rolul Gomez Addams din spectacolul „Familia Addams”, regia, coregrafia şi costumele Răzvan Mazilu la Teatrul Excelsior Bucureşti; Sorin Leoveanu, pentru rolul Barry Champlain din spectacolul „Radio” de Eric Bogosian, regia Bobi Pricop la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova; Marius Turdeanu, pentru rolul George din spectacolul „Cui i-e frică de Virginia Woolf?” de Edward Albee, regia Andrei şi Andreea Grosu la Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu.
Cea mai bună actriţă în rol secundar va fi decisă de juriu, nominalizate fiind Puşa Darie, pentru rolul Mama din spectacolul „Dansul Delhi” de Ivan Vîrîpaev, regia Radu Afrim la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi; Elena Popa, pentru rolurile din spectacolul „Dragonul de aur” de Roland Schimmelfenning, regia Catinca Drăgănescu la Teatrul „Andrei Mureşanu” Sfântu Gheorghe; Alina Rotaru, pentru rolul Madame de Tourvel din spectacolul „Legături primejdioase” de Christopher Hampton, după romanul lui Choderlos de Laclos, regia Cristi Juncu la Teatrul Mic Bucureşti.
La categoria Cel mai bun actor în rol secundar au fost nominalizaţi Andrei Cătălin, pentru rolurile din spectacolul „Emisie: Titanic Vals”, după Tudor Muşatescu, regia Matei Lucaci-Grunberg la Teatrul „Anton Pann” Râmnicu Vâlcea; Cristian Grosu, pentru rolul Caliban din spectacolul „Furtuna” de William Shakespeare, regia Gabor Tompa la Teatrul Naţional Cluj-Napoca; Răzvan Vicoveanu, pentru rolul Joshua din spectacolul „Creştini” de Lucas Hnath, regia Radu Iacoban la Teatrul „Regina Maria” Oradea.
Premiul pentru Cea mai bună scenografie va fi decis între Carmencita Brojboiu şi Andras Rancz, pentru scenografia spectacolului „Nora” de Henrik Ibsen, regia Botond Nagy la Teatrul Maghiar de Stat Cluj; Cristina Milea, pentru scenografia spectacolului „Legături primejdioase” de Christopher Hampton, după romanul lui Choderlos de Laclos, regia Cristi Juncu la Teatrul Mic Bucureşti; Irina Moscu, pentru scenografia spectacolului „Casa cu suricate” de David Drabek, regia Radu Afrim la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova.
La categoria Premiul pentru critică de teatru au fost nominalizaţi Oana Cristea Grigorescu, Raluca Rădulescu şi Irina Zlotea.
La categoria Debut au fost nominalizaţi Andrei Chifu, pentru rolul El din spectacolul „Casa de pe graniţă” de Slawomir Mrozek, un spectacol de Ada Lupu Hausvater la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara; Tamas Jakab, pentru rolul George Gibbs din spectacolul „Oraşul nostru” de Thornton Wilder, regia Vladimir Anton la Teatrul „Tomcsa Sandor” Odorheiu Secuiesc; Constantin Radu Tudosie, pentru regia spectacolului „A douăsprezecea noapte” la Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” Petroşani.
Pentru Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic au primit nominalizări: „Hamlet” de William Shakespeare, adaptarea radiofonică şi regia artistică Mihai Lungeanu, producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune; „Jos comunismul – joc pe calculator de strategie şi RPG” de Ema Stere, regia artistică Attila Vizauer, producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune; „Frumoasa adormită şi trezită” de Alexandra Ares, regia artistică Diana Mihailopol, producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune.
Pentru Cel mai bun spectacol de teatru TV au fost nominalizate spectacolele „Furtuna” de William Shakespeare, regia Alexandru Lustig, producţie a Societăţii Române de Televiziune şi a Fundaţiei Teatru Contemporan; „Manifest. Scrisoare către un prieten şi înapoi către ţară” de Ruxandra Cesereanu, regia Cornel Mihalache, producţie a Societăţii Române de Televiziune (Casa de Producţie a TVR).
* * *
Uniunea Teatrală din România – UNITER este o organizaţie profesională, apolitică, neguvernamentală şi nonprofit, constituită prin asocierea liberă a creatorilor din domeniul teatrului. Principiile înfiinţării acestei organizaţii profesionale au fost libertatea de expresie, de creaţie, de asociere, dreptul la autonomie, o voce liberă în concertul cultural naţional şi internaţional, o deschidere lipsită de complexe faţă de cultura mondială şi apărarea intereselor oamenilor de teatru de diferite profesiuni. UNITER, al cărei preşedinte este actorul Ion Caramitru, a luat fiinţă în 1990 şi de atunci are o activitate neîntreruptă, precizează site-ul www.uniter.ro.
Gala Premiilor UNITER este unul dintre cele mai importante programe ale Uniunii Teatrale din România, iniţiat şi coordonat de Ion Caramitru. Se desfăşoară anual, începând din 1991, acordând distincţiile Uniunii pentru fiecare an calendaristic încheiat. Decernarea premiilor se face după principiul nominalizărilor stabilite de un juriu de selecţie. Dintre aceste nominalizări, un alt juriu hotărăşte, în seara Galei, prin vot secret, câştigătorul fiecărui premiu.
Premiile UNITER se acordă pentru categoriile: Cel mai bun spectacol, Cel mai bun regizor, Cel mai bun scenograf, Cel mai bun actor în rol principal, Cea mai bună actriţă în rol principal, Cel mai bun actor în rol secundar, Cea mai bună actriţă în rol secundar, Critică teatrală, Teatru radiofonic, Teatru TV, Debut.
Totodată, Senatul UNITER decernează: Premiul pentru întreaga activitate – actriţă, actor, scenografie, critică şi istorie teatrală, regie; Premiile speciale pentru spectacolul de circ, pentru teatrul de copii, pentru coregrafie în arta spectacolului, pentru teatrul de păpuşi şi marionete, pentru teatrul de revistă, pentru muzică de teatru, pentru performanţă în domeniul nonverbal; Premiul de Excelenţă.
În cadrul Galei sunt decernate, de asemenea: Premiul MECENA, Premiul special al Preşedintelui UNITER, Premiul pentru „Cea mai bună piesă românească a anului”, Premiul Consiliul Britanic. Trofeul care însoţeşte premiile ce răsplătesc excelenţa în teatrul românesc este creaţia artistului plastic Ion Bitzan (n. 23 august 1924-m. 15 sept. 1997).
Prima ediţie a manifestării a avut loc în aprilie 1993, la Teatrul Odeon din Capitală, şi a premiat stagiunea teatrală 1991-1992. Din 1994, evenimentul s-a mutat la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, unde s-a desfăşurat, în fiecare an, până în 2006. În 2007, Gala UNITER a avut loc la Sibiu, pentru ca în 2008 să revină la Teatrul Naţional din Bucureşti. Ediţiile din 2009, 2010 şi din 2011 au fost găzduite de Studioul 3 al Televiziunii Române. În 2012, la aniversarea celei de-a XX-a ediţii, Gala UNITER a revenit la Odeon, acolo unde avusese loc şi prima ediţie. În anii următori, evenimentul a fost găzduit de Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi – în 2013, de Palatul Culturii din Târgu Mureş – în 2014, din nou de Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti – în 2015, de Teatrul „Regina Maria” din Oradea – în 2016 şi de Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara, în 2017. În 2018, Gala s-a desfăşurat pe esplanada Catedralei Romano-Catolice „Sfântul Mihail” din Alba Iulia, iar în 2019 – la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca.
De-a lungul timpului, Gala Premiilor UNITER a adus în faţa publicului românesc importante personalităţi culturale europene şi mari artişti de teatru şi de cinema, ale căror prezenţe rămân memorabile, printre care actorii Gérard Depardieu, Fanny Ardant, Jacqueline Bisset, Vanessa Redgrave, Anna Szeles, Vasilica Tastaman, Septimiu Sever, sopranele Ileana Cotrubaş şi Angela Gheorghiu, artista Margareta Pâslaru, precum şi regizorul Andrei Şerban, scenograful Ion Oroveanu sau Ioan Hollender, director general al Operei din Viena la acea vreme. AGERPRES/(Documentare – Marina Bădulescu, editor: Ionela Gavril, editor online: Ady Ivaşcu)
Sursa foto: www.uniter.ro
sursa: AGERPRES