Gh. Cojocaru: Sunt semnale îngrijorătoare privind asigurarea corectitudinii alegerilor prezidențiale

Gheorghe Cojocaru: „Acum o lună, președintele Dodon declara sus și tare că s-a recuperat deja o jumătate din miliardul de dolari dispărut în „furtul secolului”, fapt care a fost imediat contestat cu cifrele în mână de mai mulți specialiști în domeniul finanțelor, iar recent însuși ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, a declarat public că nu se remarcă niciun progres în investigarea jafului bancar din 2014.

Partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova sunt îngrijorați de faptul că justiția de la Chișinău bate pasul pe loc, că procesele de judecată sunt amânate la nesfârșit, ceea ce este un semnal prost pentru orice potențial investitor în economia națională, grav afectată astăzi de consecințele pandemiei.”

Europa Liberă: Ar fi de remarcat că Peter Michalko este ca și cum ambasadorul tuturor ambasadorilor europeni. Și atunci când dânsul face aceste apropouri, alăturându-le cu observația că ar trebui îmbunătățită și legislația electorală, așa cum a recomandat Comisia de la Veneția, ne gândim că aceste observații nu sunt întâmplătoare. Reforma justiției și combaterea flagelului generalizat sau cvasigeneralizat al corupției sunt mereu în atenția partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova, vezi discursul rostit de șefa Comisiei Europene. Prin urmare, nota pe care a dat-o Michalko evoluțiilor din sistemul justiției nu este deloc măgulitoare pentru actuala putere care s-a tot lăudat cu performanțele în diferite domenii. Și atunci, vă întreb: de fapt, ce se întâmplă în acest domeniu vulnerabil precum călcâiul lui Ahile?

Gheorghe Cojocaru: „Da, cu referire la aceste lucruri care se întâmplă în domeniul reformei sau pretinsei reforme a justiției se poate vorbi mult, se pot spune multe lucruri, însă un fapt remarcat de ambasadorul Michalko, cunoscut, de altfel, publicului capitalei este promovarea în funcțiile-cheie din (…)

cititi articolul complet în Radio Europa Liberă


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.