Gheorghe Hagi: De la Cruyff am învăţat fotbalul total, iar de la Lucescu modul de a promova tinerii

Fostul căpitan al echipei naţionale de fotbal, Gheorghe Hagi, în prezent tehnician şi proprietar de club, a declarat, într-un interviu publicat pe contul oficial de Facebook al Sports Festival, că antrenorii care i-au marcat cariera sunt Johan Cruyff, de la care a învăţat „fotbalul total”, şi Mircea Lucescu, de la care şi-a însuşit modul de a promova jucătorii tineri.

 

„Cruyff şi Mircea Lucescu, doi mari jucători şi în acelaşi timp mari antrenori. De la Cruyff am învăţat fotbalul total, iar de la Lucescu modul de a promova tinerii. Pentru că nea Mircea m-a luat de la juniori şi m-a promovat direct la prima reprezentativă, fără să joc un minut la Under 21. Şi-a asumat acest lucru deşi a fost foarte criticat în acea perioadă de un an şi jumătate – doi ani până eu m-am maturizat. Dar în acei doi ani am dat doar 2 goluri la Sportul şi vă daţi seama ce presiune avea nea Mircea … dar nu a cedat şi a zis că rămâne cu mine. De la el am învăţat cum să promovez jucătorii, cum să îi sprijin şi cum să le accelerez procesul de formare cu trei ani. Pentru că se poate accelera cu trei ani”, a spus Hagi.

Acesta a dezvăluit că i-ar plăcea să îi vadă jucând în aceeaşi echipă pe Lionel Messi şi Cristiano Ronaldo.

„Eu aş juca în aceeaşi echipă cu Messi şi Cristiano Ronaldo. Ar fi fantastic să-i vedem o dată împreună. Sunt doi jucători fabuloşi. Unul are calităţi fizice şi mentale incredibile, celălalt are calităţi mentale incredibile, mai puţine fizice, însă are o tehnică incredibilă. Deci amândoi sunt jucători fabuloşi. Calitatea unui jucător sau sportiv mare este că se adaptează la orice. Un sportiv mare nu se plânge, el se adaptează. Asta e calitatea cea mai mare pe care trebuie să o aibă. Să joace şi pe bitum, şi pe zgură, pe orice, un jucător mare găseşte întotdeauna soluţii. Acela e un jucător foarte bun”, a afirmat el.

Întrebat ce sfat îi dă fiului său, Ianis, care evoluează la Glasgow Rangers, Gheorghe Hagi a răspuns: „Nu e îndeajuns talentul. Ianis trebuie să aibă ambiţia să devină mai bun în fiecare zi. Şi al doilea sfat pentru el e că tot ce se scrie, tot ce se spune îl va face pe el mai bun. Nu poate să zică toată lumea numai de bine. Trebuie să vină şi criticile, ele te trezesc, te echilibrează. Iar Ianis duce la presiune. El e conştient că duce un nume mare în spate. E un jucător căruia îi place să se antreneze, iar asta e fundamental”.

În ceea ce o priveşte pe Simona Halep, Hagi a menţionat că aceasta a ajuns la maturitate sportivă.

„Ştiam că Simona este foarte ambiţioasă. Vedeam marja de progres, ea în fiecare zi a devenit mai bună. E o sportivă care s-a dedicat şi toţi tinerii trebuie să ia de la ea ambiţia care a făcut-o să ajungă numărul 1. Să rămâi atât timp numărul 1… chiar dacă nu era prototipul acela de atlet mare şi înalt, ea a ştiut să îşi exploateze atuurile pe care le are. Iar acum a ajuns la maturitate. Aşa cum am mai spus, şi i-am spus şi ei, ea până în semifinale joacă meciuri amicale. Pentru ea meciurile oficiale încep din semifinale”, a adăugat Gheorghe Hagi.
AGERPRES (V, AS-autor: Marius Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Ady Ivaşcu)

sursa: AGERPRES


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.