Alocaţiile copiilor trebuie dublate, după cum a votat Parlamentul. Guvernul a pierdut la Curtea Constituţională, unde a atacat legea care respingea majorarea în etape a alocaţiilor. Judecătorii CCR au decis că sesizarea făcută de Guvern este neîntemeiată. Premierul Ludovic Orban susţine că Executivul aşteaptă motivarea şi apoi va decide ce are de făcut. Cert este că nu sunt bani în buget, iar specialiştii avertizează că aceste majorări vor avea un efect în lanţ pentru economia ţării.
Alocațiile ar fi trebuit dublate de la începutul acestui an, potrivit legii votate în decembrie în Parlament. Însă Guvernul și majoritatea parlamentară au ajuns să tranșeze subiectul la CCR.
În timp ce guvernanții spun că nu au bani, aleșii vor cu orice preț mai mulți bani pentru copii. Părinții au nevoie de orice sumă, dar susțin că trebuie găsite soluții mai degrabă pentru cei aflați la limita sărăciei.
Copiii încasează acum alocații mai mari cu 20 de procente, atât cât a decis Guvernul. Însă social-democrații vor dublarea dintr-o singură tranșă. Asta ar înseamnă o presiune pe bugetul și așa șubrezit din cauza pandemiei de coronavirus.
Șapte miliarde anual ar trebui alocate doar pentru aceste majorări, potrivit Executivului. Analiștii avertizează că economia va avea de suferit.
În tot acest timp, puterea și opoziția se ceartă pe sumele din buget.
În România, peste 3 milioane și jumătate de copii beneficiază de alocații.