Mircea Snegur a fost primul președinte al Republicii Moldova după independență; Petru Lucinschi al doilea șef de stat; al treilea a fost Vladimir Voronin, după care Mihai Ghimpu și Marian Lupu au deținut interimatul; a urmat Nicolae Timofti și, din 2016, este Igor Dodon. La 1 noiembrie, alegătorii urmează să decidă cine merită următorul mandat pe patru ani. Ca să ajungă la cârma Republicii Moldova, unii candidați aleg cartea luptei cu corupția și încearcă să culeagă astfel voturi, alții se prezintă alegătorilor ca fiind buni pentru modernizare, pentru investiții, pentru un viitor alături de țările prospere și fiecare spune despre el că este onest, serios, competent și patriot și că va fi președintele care îi unește pe toți și nu unul care dezbină societatea. Despre așteptările cetățenilor de la următorul șef de stat vorbim la acest sfârșit de săptămână.
Lipsa respectului între oameni, invidia și răutatea care au rodit în ultimul timp, prostia, egoismul, degradarea, dezbinarea și distanțarea față de ceilalți i-au făcut pe unii politicieni, și nu numai, să greșească, iar orgoliul nu-i lasă acum să recunoască, să ceară iertare acestei națiuni blânde și răbdătoare. Sunt opiniile pe care le-am adunat la Ocnița. Lumea cu care am discutat spune că este timpul de a termina cu răutatea și de a da o mână de ajutor binelui. Și acest lucru ar putea și trebuie să se întâmple în ziua alegerilor, pentru că, așa cum spun mulți trăitori din zona de nord, țara lor se îndreaptă într-o direcție greșită.
„Țara noastră se duce în minus, în primul rând că dispare lumea din sate, nu mai este populația care a fost, pe timpuri făceam liste la secțiile de votare la alegeri, era mult mai multă lume, acum nici 50% n-au rămas. La fiecare a doua, a treia poartă stau încuiate ușile, chiar la mine acasă personal a decedat soacra stă casa încuiată, fiica mea e plecată în Italia (…)