MAI a primit 703 sesizări referitoare la fapte ilegale, care au legătură cu procesul electoral. Au fost constatate 133 de infracțiuni, pentru care sunt cercetate 102 persoane, a anunțat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajboc.
ACTUALIZARE 18.00: Un jandarm dintr-o secție de votare din Brașov a trebuit să tragă cu pistolul, după ce un bolnav cu afecțiuni psihice l-a atacat și a asmuțit un câine împotriva sa, a declarat, duminică, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog. „Un jandarm aflat într-o secție de votare din Brașov a fost atacat de un bolnav psihic, care a asmuțit împotriva sa un câine. Jandarmul a executat un foc de avertisment în plan vertical, cu armamentul din dotare, fără a exista victime”, anunță purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog. Ea a precizat că agresorul a fost imobilizat și încătușat, urmând să fie transportat la un spital.
ACTUALIZARE 18.00: MAI a primit 703 sesizări referitoare la fapte ilegale, care au legătură cu procesul electoral, fiind constatate 133 de infracțiuni, pentru care sunt cercetate 102 persoane, anunță purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajboc.
„Au fost înregistrate 703 sesizări referitoare la fapte ilegale, care au legătură cu procesul electoral. 255 nu s-au confirmat, iar 242 sunt încă în curs de verificare. Au fost constatate 133 de infracțiuni, pentru care sunt cercetate 102 persoane”, anunță Monica Dajboc.
Ea mai precizează că au fost constate 137 de contravenții, fiind aplicate 88 de amenzi, în valoare de peste 122.000 lei și 47 avertismente scrise.
Două persoane din orașul Tecuci sunt acuzate că au oferit bani pentru a obține voturile unor alegători. Acestea se aflau la o terasă și încercau să-i determine pe alegători să voteze un candidat la alegerile pentru primăria orașului gălățean. Au fost întocmite dosare penale.
Mai multe incidente au avut loc în ziua alegerilor în județul Constanța. Printre apelurile la care au răspuns polițiștii sunt un caz de propagandă electorală în jurul secției de votare și o situație în care un alegător și-a fotografiat buletinul de vot.
La Galați, un bărbat a fost amenfat cu 1.400 de lei pentru că a continuat campania electorală și în ziua votului.
_______________________________
ACTUALIZARE 16.00: Potrivit ultimei raportări a Ministerului de Interne, până la ora 16.00 au fost semnalate peste 300 de sesizări referitoare la posibile contravenţii sau infracţiuni care au legătură cu procesul de vot. 100 dintre acestea s-au confiemat, iar alte 100 sunt în curs de verificare.
_____________________________________
ACTUALIZARE 15.00: Noi date despre nereguli semnalate la vot, centralizate de Ministerul Afacerilor Interne.
[wpcc-iframe width=”560″ height=”411″ src=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fministeruldeinterne%2Fvideos%2F665291044367877%2F&show_text=1&width=560″ scrolling=”no” frameborder=”0″ allowfullscreen=”true”]
ACTUALIZARE 14.26: Două incidente s-au produs duminică, la Brăila, în timpul procesului electoral. Un brăilean care a primit din greșeală două buletine de vot, le-a ștampilat pe amândouă și le-a introdus în urnă.
Tot la Brăila, primarul unei localități este cercetat penal deoarece a transportat alegători.
Primul incident s-a produs în orașul Brăila. Deoarece nu a spus că a primit din greșeală două buletine de vot și apoi le-a folosit, un alegător trebuie să dea explicații polițiștilor fiind acuzat de fraudă la vot. „La o secție de votare din Municipiul Brăila un alegător a primit, din eroare, două buletine de vot pentru alegerea candidatului la primărie. Acesta le-a stampilat pe amândouă și le-a introdus în urna de vot. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru fraudă la vot”, au anunțat reprezentanții IPJ Brăila.
În județul Brăila, polițiștii au avut probleme și cu un primar care transporta alegători la secțiile de votare cu mașina Primăriei.
„Am fost sesizați cu privire la faptul că un primar din județ transporta alegătorii la vot cu autoutilitara primăriei. În urma cercetărilor s-a constatat că acesta a folosit vehiculul, fără drept, în interes personal, în cauză fiind întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de delapidare”, au precizat reprezentanții IPJ Brăila.
______________________________________________________________________
ACTUALIZARE 12.38: Un bărbat în vârstă de 36 de ani a fost reținut pentru 24 de ore pentru că ar fi încercat să ofere bani unor alegători în schimbul votului în localitatea Măgurele, județul Ilfov. Polițiștii au aflat despre incident în urma unui denunț, în care se arăta faptul că două persoane ar fi primit sume de câte 200 lei, de la o altă persoană, pentru a vota cu un candidat PMP.
_______________________________________________________________________
ACTUALIZARE 12.25: Până la acest moment nu au fost înregistrate evenimente deosebite de ordine publică, a precizat Monica Dajbog. Au fost constatate 16 fapte contravenționale, pentru care s-au plicat amenzi în valoare de 8.700 de lei și 4 avertismente scrise.
S-au primit sesizări pentru 9 infracțiuni, pentru care sunt cercetate 5 persoane. Cele mai multe sesizări au fost pentru continuarea propagandei electorale, turism electoral, vot multiplu, fotografierea sau filmarea buletinelor de vot în timpul exercitării dreptului la vot, sfătuirea alegătorilor la secțiile de votare.
În sectorul 5 din București polițiștii au fosst sesizați că într-o secție se distribuiau mai multe buletine de vot către anumiți votanți, dar aspectele nu s-au confirmat. În Ilfov ai fost aplicate sancțiuni contravenționale pentru comercializarea de băuturi alcoolice.
În Dâmbovița polițiștii aui fost sesizați despre existența unei camere de supraveghere video într-o secție de votare și efectuează cercetări pentru comiterea infracțiunii de violare a confidențialității votului.
______________________________________________________________________
ACTUALIZARE 12.13: Polițiștii din Mehedinți fac cercetări într-un dosar de lovire sau alte violențe după ce un observator la o secție de vot din localitatea Zegaia ar fi fost agresat de un bărbat în afara secției.
Potrivit IPJ Mehedinți, polițiștii au fost sesizați, prin numărul 112, cu privire la faptul că un bărbat care este observator la o secție de votare de pe raza localității Zegaia ar fi fost agresat, în afara secțiee, de un alt bărbat. În urma incidentului, observatorul nu a avut nevoie de îngrijiri medicale.
______________________________________________________________________
ACTUALIZARE 11.36: Poliţişti Secţiei 5 Rurale Cogealac au fost sesizaţi duminică cu privire la faptul că în comuna Corbu unui alegător i s-ar fi distribuit patru buletine de vot pentru funcţia de primar, de către un membru al la Secţiei de votare nr. 411, informează Inspectoratul Poliţiei Judeţene (IPJ) Constanţa.
______________________________________________________________________
ACTUALIZARE 11.23: Polițiștii din Constanța fac cercetări după ce un alegător a distrus mai multe buletine de vot în Năvodari.
Potrivit IPJ Constanța, polițiștii din Năvodari au fost sesizați cu privire la faptul că, la secția 311, unul dintre votanți ar fi distrus mai multe buletine de vot. În urma cercetărilor, polițiștii au stabilit că „un bărbat ar fi primit câte un buletin de vot în plus și, după ce ar fi aplicat ștampila cu mențiunea votat, ar fi constatat acest lucru, moment în care ar fi rupt cele două buletine de vot în plus”.
Polițiștii fac cercetări pentru sustragerea sau distrugerea de înscrisuri.
______________________________________________________________________
ACTUALIZĂRI 10.58: Poliţiştii efectuează cercetări pentru fraudă la vot după ce la două secţii din comuna Mătăsari mai mulţi cetăţeni ar fi introdus în urnă câte două buletine de vot pentru funcţia de primar, unul având ştampila de control, iar celălalt nu, a informat, duminică, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Gorj, Victor Ţuhaşu, citat de Agerpres.
______________________________________________________________________
ACTUALIZARE 10.20: Potrivit IPJ Olt, polițiștii au fost sesizați despre faptul că un bărbat de 28 de ani din comuna Colonesti, cu reședința în comuna Cungrea, s-a prezentat la o secție de votare din Cungrea, unde ar fi votat folosind actul de identitate al concubinei sale.
Ulterior, bărbatul s-a dus la o altă secție de votare, unde a votat folosind propria carte de identitate, susțin polițiștii.
Aceștia fac cercetări la fața locului și au deschis dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de „fraudă la vot”.
_______________________________________________________________________
ACTUALIZARE 9.39: Procesul electoral a fost suspendat în cele două secţii de votare din comuna Costineşti după ce alegătorii au descoperit că buletinele de vot au fost tipărite greşit, sigla PNL fiind înlocuită cu cea a formaţiunii Pro România, scrie Agerpres.
Potrivit edilului în exerciţiu, Traian Cristea, care nu şi-a mai depus candidatura pentru un nou mandat, membrii birourilor din cele două secţii de votare ale comunei au declarat că au sesizat doar după începerea procesului electoral eroarea ce apare doar pe buletinele pentru alegerea primarului, şi anume faptul că în dreptul candidatului PNL a fost tipărită sigla Pro România, chiar dacă specimenele pentru buletinele de vot au fost transmise din timp, în cursul săptămânii trecute.
Locţiitorul preşedintelui Biroului Electoral Judeţean Constanţa, judecătoarea Gabriela Ghervase, a declarat, referitor la acest incident, că a fost transmisă o informare către Biroul Electoral Central şi sunt aşteptate lămuriri pentru rezolvarea situaţiei, urmând să fie retipărite buletinele, aproximativ 2.700 de exemplare.
Procesul electoral va fi reluat după ce vor ajunge noile buletine de vot în cele două secţii din localităţile Schitu şi Costineşti.
_______________________________________________________________________
ACTUALIZARE 9.15: Procesul de vot a început fără probleme deosebite în planul ordinii publice, a declarat astăzi dimineață purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar-şef de poliţie Monica Dajbog.
Comisarul-șef a precizat că peste 17.000 de angajați ai ministerului au asigurat măsurile de protecție la localurile de vot în care au fost organizate secții de vot, care au fost predate cu sigiliile intacte. MAI a mobilizat peste 43.000 de polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră și lucrători din alte structuri.
Aproximativ 13.000 de angajați ai MAI sunt resposabili de menținerea ordinii publice, iar peste 20.000 asigură protecția secțiilor de votare.
_________________________________________________________________________
ACTUALIZARE 8.00: Primul incident într-o secție de votare a apărut în Vrancea încă de sîmbătă seară. Preşedintele şi locţiitorul săău dintr-o secție de votare din Măicăneşti au demisionat, aseară, după ce s-a constatat că ştampilele care urmau să fie folosite în procesul electoral prezentau urme de tuş, au informat reprezentanţii Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Vrancea.
Potrivit Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Vrancea, aceeaşi situaţie privind ştampile care ar fi fost folosite s-au înregistrat şi în alte două secţii de vot din aceeaşi comună. Preşedintele şi locţiitorul său din secţia de votare de la Măicăneşti au fost înlocuiţi între timp.
___________________________________________________________________________
Ministerul Afacerilor Interne a mobilizat, pentru ziua alegerilor locale, peste 43.000 de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră, pompieri şi lucrători de la alte structuri.
Dintre aceştia, 20.243 vor fi responsabili cu menţinerea ordinii publice la cele 18.794 de secţii de votare.
Pe perioada campaniei electorale au fost înregistrate 870 de sesizări privind contravenţii sau infracţiuni care au legătură cu contextul electoral – 109 dintre semnalări nu s-au confirmat, iar 141 sunt în curs de cercetare. Până acum au fost aplicate 167 de amenzi în valoare de peste 114.000 lei şi 160 de avertismente scrise. De asemenea, sunt în cercetare 250 de infracţiuni care au legătură cu procesul electoral.