Cea mai recentă campanie de săpături pe locul fostului lagăr de muncă comunist de la Periprava a scos la iveală resturile a patru deținuți și un mormânt gol.
Încet-încet, la Periprava este scoasă la suprafață o necropolă a victimelor comuniste. Sunt morți fără cruce, uneori îngropați sumar, dezbrăcați de haine, desculți și uitați acolo. Alteori, familia a venit noaptea și a recuperat trupul soțului sau al tatălui pentru a-l înmormânta cu demnitate. Așa că, uneori, un sicriu gol (asta în cazul puținilor deținuți înmormântați astfel) poate fi un semn bun: că nu toți morții de aici și-au pierdut numele și demnitatea postumă, că rudele nu și-au pierdut memoria, că unii gardieni le-au spus unde se află trupul și au închis ochii să nu vadă când îl recuperează.
Anul acesta a făcut săpături, pentru al șaptelea an succesiv, echipa condusă de Gheorghe Petrov care este coordonatorul și responsabilul științific al șantierului. Din acest an, investigațiile morților de la Periprava se desfășoară sub auspiciile Asociației foștilor deținuți politici după ce în anii 2013 și 2015-2019 ele au fost efectuate de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.
De-a lungul anilor, au fost descoperite 59 de morminte. Cimitirul lipovenesc de-acolo este locul unde, între 1959-1964 au fost îngropați nici azi nu se știe câți deținuți politici. În acest an investigațiile au fost finanțate privat de Fundația Doina Cornea și Asociația Ad Caritatis din Bistrița iar săpăturile nu au durat decât șase zile. S-au încheiat după ce au fost descoperite cele patru morminte. Rămășițele au fost mai întâi descrise in situ, apoi au fost demontate, împachetate în prezența unui medic legist. Acesta le-a însoțit la secția de medicină legală de la Spitalul Județean Tulcea. După ce vor fi examinate acolo, vor ajunge la Medicină Legală în București în speranța (…)