O nouă metodă pentru tratarea leziunilor gastrice prin utilizarea unui microrobot capabil să efectueze bioprintare in vivo a fost dezvoltată de o echipă de cercetători din China, relatează marţi agenţia Xinhua.
Leziunile la nivelul peretelui gastric reprezintă o problemă des întâlnită a tractului digestiv, care necesită adesea terapie medicamentoasă sau intervenţie chirurgicală invazivă.
Bioprintarea, o modalitate de a livra noi celule direct la locul leziunii pentru repararea ţesutului afectat, reprezintă o modalitate de tratament cu un mare potenţial benefic.
Cercetătorii de la Universitatea Tsinghua au propus un nou concept de bioprintare in situ şi in vivo, ei proiectând un microrobot care pătrunde în organism printr-un endoscop şi repară ţesuturile.
Specialiştii au testat microrobotul şi sistemul de livrare a acestuia pe un model biologic al stomacului uman, cu ajutorul unui endoscop, imitând astfel intervenţia de inserare şi bioprintare.
Ulterior, ei au efectuat un test de bioprintare într-un recipient de cultură celulară pentru a testa eficacitatea dispozitivului la bioprintarea celulelor viabile şi la repararea leziunilor.
Testele au demonstrat că celulele printate au prezentat viabilitate ridicată şi proliferare constantă, indicatoare ale unei funcţii biologice bune a celulelor din ţesutul printat.
Xu Tao, unul dintre cercetătorii participanţi la studiu, a declarat că această cercetare verifică fezabilitatea acestui concept pentru tratamentul leziunilor peretelui gastric şi oferă potenţiale aplicaţii în cadrul unei varietăţi de tratamente ale leziunilor din interiorul corpului, fără a mai fi necesare intervenţii chirurgicale invazive.
”Este nevoie studii suplimentare, inclusiv pentru reducerea dimensiunii platformei de bioimprimare şi dezvoltarea biocernelurilor”, a declarat Xu.
Specialistul a precizat că dezvoltarea sistemului implică cercetări interdisciplinare de producţie biologică, imprimare 3D şi mecanică. ”Sperăm că progresele în domeniul bioprintării vor aduce un plus de potenţial pentru ştiinţele medicale”, a adăugat Xu.
Cercetarea a fost publicată în jurnalul Biofabrication. AGERPRES/(AS – autor: Dana Purgaru, editor:Mihaela Moise, editor online: Simona Aruştei)
Sursa foto: www.siliconrepublic.com
sursa: AGERPRES