Complexul statuar de pe Muntele Nemrut („Nemrut Dag”) din Kahta, provincia Adiyaman din Turcia, a fost înscris pe lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO în anul 1987, potrivit site-ului http://whc.unesco.org.
Aflat în sud-estul Turciei, Muntele Nemrut („Muntele Zeilor”) a devenit celebru în întreaga lume pentru complexul sculptat în piatră (unul dintre cele mai impresionante monumente ale civilizaţiei elene), de o valoare deosebită, localizat pe teritoriul unde în trecut a existat o ţară ce a rămas în istorie sub numele de Commagene, notează https://radioromaniacultural.ro. Înglobat în timpul lui Nero în noua provincie romană Siria, amintirea acestui stat ar fi dispărut cu totul (mai ales după ce o mare parte a sa a fost acoperită cu apă, odată cu crearea Barajului Atatürk), dacă regele Antioh I nu ar fi avut inspiraţia să comande realizarea construcţiilor de pe Nemrut Dag, o fabuloasă grămadă de stâlpi din piatră şi statui care rivalizează cu cele ale faraonilor egipteni.
Foto: (c) Mustafa Kaya/Xinhua
Spre deosebire de cele mai multe state uitate ale Antichităţii târzii, Commagene şi-a „săpat” în piatră, locul în istorie. Mai multe construcţii de tip „Tumul” (movilă artificială, conică sau piramidală, din pământ sau din piatră, pe care unele popoare din Antichitate o înălţau deasupra mormintelor) ce se află pe Muntele Nemrut, au fost construite sub domnia conducătorului regatului, Antioh I, ca ultim loc de odihnă al său.
Mausoleul lui Antioh I (69-34 î.e.n.), care a domnit asupra Commagene, un regat fondat la nord de Siria şi Eufrat după ruperea imperiului lui Alexandru cel Mare, este una dintre cele mai ambiţioase construcţii din perioada elenistică. Sincretismul panteonului şi linia regilor săi, care poate fi urmărită în timp prin două legende, greacă şi persană, este o dovadă a originii duale a culturii acestui regat. Genealogia conducătorilor din Commagene ar fi pornit de la linia secundară a seleucizilor din Antiohia, care s-au stabilit la poalele dealului Eufratului Superior. Ei s-au intitulat „fraţi gemeni” ai ahamenizilor din vechiul Iran (pe linie paternă) şi descendenţi ai lui Alexandru cel Mare (pe linie maternă).
Nemrut Dag găzduieşte unul dintre cele mai misterioase sanctuare din toate timpurile. A fost descoperit în anul 1881 de către arheologii germani, menţionează site-ul www.trt.net.tr. Oraşul megalitic se află la o altitudine de peste 2.000 de metri, pe unul dintre platourile din Munţii Anti Taurus. În urma săpăturilor efectuate, arheologii nu au ajuns la o concluzie clară, dar atribuie construcţiile şi statuile descoperite civilizaţiei commagenilor. Chiar dacă era vorba despre un popor cu puţini locuitori, care trăia pe un petec de pământ aflat la confluenţa a două civilizaţii, cea greacă, la apus, şi cea persană, la răsărit, commagenii au lăsat o moştenire culturală incredibilă. Complexul, acoperit cu pietricele albe, cuprinde o piramidă conică, două temple şi multe statui sculptate în piatră. Mormintele sub formă de tumuli, aflate pe marginile complexului, au fost prădate încă din antichitate, de către legiunile romane, care au decapitat şi colosalele statui, de 8-10 metri.
Mormintele-tumuli au fost ridicate în est, vest şi nord, din roca muntelui, având o „curte interioară”. Cel mai impunător, aflat în estul sanctuarului, are o terasă largă, în care au fost amplasate cinci statui colosale, un altar piramidal pentru focul veşnic închinat zeului Mitra şi temple din care au rămas rămăşiţe de zid. Zeii care tronau în faţa tumulului sunt Apollo – Mithra, zeul Soarelui, Nuna – zeiţa fertilităţii, Jupiter – Oromasdes, Ares – Herakles – Artagnes, zeul războiului.
Foto: (c) Mustafa Kaya/Xinhua
Alături de zei şi omul-zeu Antioh, mai există alte două statui: un vultur şi un leu. Toate capetele statuilor – rostogolite de la locul lor – sunt ceva mai înalte decât un om obişnuit şi cântăresc aproximativ şase tone fiecare. De asemenea, mai pot fi admirate şi câteva reliefuri care îl înfăţişează pe Antioh, în timp ce dă mâna cu diverse zeităţi. Cel mai deosebit dintre acestea este „Relieful Constelaţiei Leului”, de pe terasa de vest, care conţine Horoscopul lui Antioh, la încoronarea tatălui său, Mithridates I Callinicus, în anul 109 î.Hr.
Nemrut Dag îşi păstrează autenticitatea în ceea ce priveşte forma, materialele şi designul ca fiind una dintre realizările artistice unice din perioada elenistică, cu o frumuseţe fascinantă a sculpturilor monumentale într-un cadru spectaculos, consideră UNESCO. Complexul statuar a supravieţuit într-o stare relativ bine conservată. AGERPRES/(Documentare – Cristian Anghelache, editor: Cerasela Bădiţă, editor online: Anda Badea)
sursa: AGERPRES