Într-un discurs despre „starea Uniunii” de miercuri dimineață, de la Parlamentul European, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a făcut un apel la solidaritate europeană, în vremuri de cumpănă, a vorbit despre importanța domniei legii și luptei împotrivă corupției și despre respectarea drepturilor omului. „Acesta este momentul Europei. Momentul pentru ca Europa să conducă pe drumul de la fragilitate la vitalitate”, a spus șefa executivului comunitar. Din discurs nu au lipsit nici propunerile ambițioase pentru protecția mediului și încurajarea investițiilor în tehnologie digitală.
Fosta membră a cabinetului doamnei Merkel, Ursula von der Leyen, nu a ocolit în discursul ei despre starea uniunii subiectele controversate și care, așa cum singură a recunoscut, au divizat țările comunitare până acum. Președinta Comisiei Europene a vorbit pe larg despre nevoia acțiunilor urgente pentru combaterea încălzirii globale și a schimbărilor climatice. Ea a propus ca Uniunea Europeană să își diminueze emisiile de gaze de seră cu cel puțin 55 % față de nivelurile din 1990, pînă în 2030, ajungînd la o descreștere de 40 de procente.
Despre experiența pandemiei de COVID-19 cu care sunt confruntate țările Uniunii, Ursula von der Leyen, a spus că experiența a divizat inițial comunitatea, fiecare țară încercând să se apere singură cum a putut, dar care a devenit apoi, pentru cele 27 de state comunitare, un prilej de a vota împreună impresionantul pachet de stimulente financiare de 750 de miliarde de euro și „redescoperând valoarea a ceea ce ne ține împreună.”
Un subiect important al discursului a fost cel legat de respectarea domniei legii în țările comunitare și a drepturilor omului.
„Încălcări ale statului de drept nu pot fi tolerate”, a spus clar și răspicat doamna von der Leyen, referindu-se, dar fară să le numească, la cîteva țări (…)