Depăşirea pragului de 90.000 de persoane infectate cu noul coronavirus pe teritoriul României, neîndeplinirea cvorumului la şedinţa Parlamentului în care trebuia dezbătută şi votată moţiunea de cenzură iniţiată de PSD, conferinţa de presă a preşedintelui Klaus Iohannis, stabilirea datei de 6 decembrie pentru scrutinul parlamentar sunt doar câteva dintre cele mai importante evenimente interne ale intervalului 31 august – 4 septembrie.
CORONAVIRUS
* 4 septembrie – Grupul de Comunicare Strategică a informat că numărul total al persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns, pe teritoriul României, la 92.595. Numărul total al deceselor cauzate în România de COVID-19 a ajuns la 3.812. Un număr de 39.626 de persoane au fost declarate vindecate şi 11.868 de pacienţi asimptomatici au fost externaţi la 10 zile după depistare. Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 1.901.240 de teste. Numărul românilor din afara ţării confirmaţi cu noul coronavirus este de 6.595 şi cel al deceselor de 126.
* 2 septembrie – Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut o conferinţă de presă, la Palatul Cotroceni, în care a făcut apel pentru respectarea normelor de protecţie sanitară, în contextul în care s-au înregistrat cifre „îngrijorătoare” în ce priveşte cazurile de infectare cu coronavirus, dar au fost adoptate şi noi măsuri de relaxare. A declarat, printre altele, că în absenţa unui vaccin, virusul are o singură barieră – grija fiecăruia, şi că trebuie să fie făcută „o dezinfecţie profundă” în şcolile în care vor fi organizate secţii de votare, la 27 septembrie.
POLITIC
* 31 august – Şedinţa Parlamentului în care trebuia dezbătută şi votată moţiunea de cenzură iniţiată de PSD şi intitulată „Guvernul PNL, de la pandemie la pande-mită generalizată. Belşug în buzunarele clientelei PNL, sărăcie în buzunarele românilor” nu s-a putut desfăşura din lipsa cvorumului. După ce şedinţa a fost suspendată timp de o oră, în urma apelului nominal, doar 226 de parlamentari au fost la şedinţă, fiind necesară prezenţa a 233 de deputaţi şi senatori.
* 1 septembrie – Senatorul Roxana Paţurcă şi deputaţii Adrian Todor, Cătălin Rădulescu şi Dan Ciocan au fost excluşi din PSD pentru că au lipsit de la şedinţa de plen comun a Parlamentului în care trebuia să se dezbată şi să se voteze moţiunea de cenzură. Decizia a fost luată în şedinţa Consiliului Politic Naţional al PSD.
* 3 septembrie – Guvernul a adoptat în şedinţă hotărârea cu privire la data alegerilor parlamentare – 6 decembrie şi la calendarul acestora.
INTERNE
* 31 august – Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a avut o convorbire telefonică cu omologul ungar, Sandor Pinter, pe tema restricţiilor de circulaţie pentru cetăţenii străini impuse de Budapesta, fiind acceptată propunerea părţii române ca încă patru puncte de trecere a frontierei, suplimentar faţă de cele opt comunicate iniţial, să fie menţinute deschise.
* 1 septembrie – Şeful Poliţiei Române, Liviu Vasilescu, a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că demisionează din funcţie.
EXTERNE
* 2 septembrie – Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, într-o conferinţă de presă, la Palatul Cotroceni, că tensiunile recente dintre Grecia şi Turcia „nu fac bine nici UE, nici NATO”, dar că, în acest moment, nu există motive de îngrijorare în Marea Neagră. „Noi am fost din capul locului de părere că orice diferend se rezolvă pe cale amiabilă, diplomatică şi în niciun caz prin înarmări şi gesturi care pot fi greşit înţelese. În continuare, eu sunt convins că lumea îşi va da seama că aşa nu se rezolvă nimic şi se vor întoarce la masa negocierilor. Aceasta este poziţia noastră”, a arătat şeful statului.
* 2 septembrie – Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, aflat în vizită oficială în Israel şi în Palestina, în intervalul 2-3 septembrie, a semnat împreună cu omologul său israelian, Gabriel Ashkenazi, un program de cooperare în cultură, educaţie şi sport; a avut o întrevedere cu prim-ministrul statului Israel, Benjamin Netanyahu, şi consultări politice cu ministrul de externe israelian, Gabi Ashkenazi, context în care oficialii au agreat iniţierea pregătirilor organizării unei noi sesiuni comune a celor două guverne, care să aibă loc în 2021. În Palestina, demnitarul român a avut consultări cu prim-ministrul Mohammad Shtayyeh, pe teme ce au inclus analizarea stadiului actual al relaţiilor bilaterale şi a perspectivelor de cooperare dintre cele două state, precum şi evoluţiile Procesului de Pace din Orientul Mijlociu.
* 2 septembrie – Senatul a adoptat, în unanimitate, o Declaraţie referitoare la încălcarea drepturilor fundamentale ale omului în Republica Belarus, prin care Parlamentul României îşi manifestă solidaritatea cu poporul belarus, solicită oprirea violenţei împotriva protestelor paşnice şi consideră necesară „o reacţie mai articulată” din partea comunităţii internaţionale în eventualitatea în care situaţia nu va cunoaşte o ameliorare de urgenţă.
JUSTIŢIE
* 3 septembrie – Procurorul general Gabriela Scutea a dispus ca dosarul penal în care se fac cercetări în legătură cu accidentul auto din 30 august 2020 în care a fost implicat ministrul Transporturilor, Lucian Bode, să fie preluat de Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General. Iniţial, dosarul a fost deschis de procurorii din Piteşti, care l-au trimis la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti.
APĂRARE
* 3 septembrie – Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, a avut o convorbire oficială, în sistem videoconferinţă, cu amiralul Robert P. Burke, şeful Comandamentului NATO al Forţelor Întrunite (Joint Force Command – JFC) de la Napoli. Cei doi oficiali au abordat subiecte referitoare la situaţia de securitate din regiunea Mării Negre, la contribuţia României în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, cu accent pe realizările în domeniul securităţii şi apărării, precum şi referitoare la importanţa acordată de România operaţiilor, misiunilor şi activităţilor aliate la care ţara noastră participă constant.
EDUCAŢIE
* 1 septembrie – Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, a declarat, într-o conferinţă de presă, că ministerul pe care îl coordonează a elaborat ghiduri metodologice pentru organizarea şi desfăşurarea activităţilor în cadrul unităţilor de învăţământ, pe fiecare nivel – preşcolar, primar, gimnazial, liceal.
* 1 septembrie – Consiliile de administraţie ale unităţilor şcolare vor transmite la 10 septembrie scenariul la care s-au hotărât să înceapă anul şcolar, a anunţat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, într-o conferinţă de presă referitoare la începerea noului an şcolar. Acesta a mai declarat că părinţii nu vor fi nevoiţi să completeze o declaraţie pe proprie răspundere pentru a trimite copilul la şcoală; o unitate de învăţământ se poate închide dacă există trei cazuri de infecţie cu noul coronavirus în clase diferite; elevii care au acasă persoane cu comorbidităţi sau vârstnice pot face cursuri online.
CULTURĂ:
* 31 august – Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj de Ziua Limbii Române, în care subliniază efortul profesorilor din afara ţării care „transmit noilor generaţii rădăcinile moştenite din trecut şi îi ajută să se definească cultural şi spiritual”.
* 31 august – Executivul a adoptat hotărârea ce permite redeschiderea, la 1 septembrie, a cinematografelor şi teatrelor, în contextul stării de alertă de pe teritoriul României. Acestea pot folosi doar jumătate din capacitatea maximă. AGERPRES/(Documentare – Horia Plugaru, editor: Liviu-Ioan Tatu, editor online: Ady Ivaşcu)
sursa: AGERPRES