Cât mai sunt dovleceii pe piață, încercați această rețetă! Din dovlecei se pot prepara diverse salate gustoase și sănătoase.
Salata de dovlecei prăjiți cu iaurt și usturoi este o mâncare simplă, dar sățioasă și savuroasă.
Salata de dovlecei prajiti cu iaurt: Azerbaijan_stockers www.freepik.com
Dovleceii au o acțiune diuretică și laxativă, de aceea este indicat să îi includem cât mai des în alimentația noastră, deoarece ajută eliminarea și curățarea organismului.
În plus, sunt bogați în fibre, minerale și vitamine. Pentru a beneficia de toate proprietățile lor, ar trebui să îi mâncăm cruzi (la fel ca și castraveții).
Consumul de dovlecei poate aduce beneficii diabeticilor, cardiacilor și celor care suferă de probleme intestinale sau renale. Sunt utili și în reumatism, artrită, boli inflamatorii și autoimune.
Pentru această rețetă este mai bine să folosiți zucchini decât dovlecei, deoarece au mai puțină zeamă și rămân mai fermi după ce sunt gătiți.
De asemenea, iaurtul trebuie să fie cremos, fără zer. Puteți folosi, de pildă, iaurt grecesc.
Dacă vreți să obțineți o salată dietetică, optați pentru un sortiment de iaurt care are un conținut redus de grăsime. Astfel veți avea un înlocuitor dietetic pentru maioneză. Sosul de iaurt cu usturoi poate fi folosit și la alte tipuri de salate.
Totodată, coaceți dovleceii pe grătar sau în cuptor și evitați prăjelile.
Ingrediente
Mod de preparare
Curățați dovleceii de coajă și tăiați-i felii sau cubulețe. Presărați-i cu sare și lăsați-i să stea câteva minute. Scurgeți-i de excesul de lichid.
Puneți uleiul la încins într-o tigaie și adăugați dovleceii. Prăjiți-i pe ambele părți, se rumenesc ușor. Nu trebuie să se flecuiască de tot.
Scoateți dovleceii prăjiți pe o farfurie tapetată cu hârtie absorbantă.
Cât timp se răcesc dovleceii, puteți prepara sosul de iaurt.
Curățați cățeii de usturoi și dați-i prin presă. Puneți-i într-un bol cu puțină sare. Frecați-i puțin cu dosul unei lingurițe, ca să lase zeamă.
Adăugați apoi iaurtul și mărarul tocat fin.
După ce dovleceii s-au răcit, adăugați peste ei sosul de iaurt și amestecați ușor, fără să zdrobiți legumele.
Salata de dovlecei prăjiți și iaurt trebuie să stea minim 30 de minute la rece înainte de a o consuma.
Se servește pe felii de pâine, cu lipie sau crackers (biscuiți uscați).
O puteți consuma cu adaos de legume crude, precum roșii sau ardei gras.
Salata rămasă se păstrează într-o caserolă, în frigider. Este însă indicat să o consumați în 2 zile.
Vă recomandăm și alte rețete cu dovlecei:
Salată de dovlecei cu maionezăMâncărică reconfortantă de dovlecei ca la mama acasăDovlecei gratinați cu cașcavalDovlecei umpluți cu legume rețetă cu beneficiiSupă de dovlecei de post, fără multe caloriiTocană de dovlecei și orez, pentru iarnăSupă de post din dovlecei și porumb rețetă mexicană
Surse articol:
1. Iuliana Florentina Avram, Salata de dovlecei cu iaurt și usturoi, Rețete Fel de Fel: https://retetefeldefel.ro/salata-de-dovlecei-cu-iaurt-si-usturoi/2. Liviu Gheorghe, Tudori Ilie, Mihai Minoiu, Călin Ianța, Dovleceii, Vindecare și Purificare prin Alimentație și Post, Vol. II, Editura Kamala, Brașov, 2000, p. 119
sursa: lataifas.ro