Rețeta acestei salate de vinete și ciuperci este inspirată din bucătăria asiatică. Întrucât conține ingrediente care se găsesc ușor, o puteți încerca și voi.
Nu e musai să tăiați legumele întocmai ca în rețetă, mai ales dacă nu aveți o răzătoare specială. Puteți să le tăiați în orice fel.
Salata de vinete si ciuperci pentru iarna
Din ingredientele date rezultă circa 2 kg de salată.
Ingrediente
Mod de preparare
Începeți cu ceapa. Curățați-o de coajă și tăiați-o rondele subțiri.
Decojiți morcovii și dați-i printr-o răzătoare care îi transformă în fâșii lungi.
Dacă nu aveți o astfel de răzătoare, îi puteți tăia manual cu cuțitul sub formă de bețigașe.
Sau în puteți da prin răzătoarea obișnuită cu găuri mari.
Ardeii grași se spală, se curăță de cotoare și se taie de asemenea fâșii subțiri.
Ardeiul iute și usturoiul se toacă mărunt. La fel și verdețurile.
Se amestecă toate ingredientele într-un lighean mare. Se pune apoi zahărul, sarea, piperul și restul condimentelor.
Se adaugă oțetul și se amestecă totul cu mâinile. Folosiți mănuși, deoarece ardeiul iute poate provoca iritații nedorite.
Citește și Tocană de dovlecei și orez, pentru iarnă
Între timp, se spală ciupercile și se taie în jumătate sau felii, în funcție de cât de mari sunt.
Se pune ulei într-o cratiță și se adaugă ciupercile. Se călesc până când scade de tot zeama și ele s-au rumenit.
Adăugați ciupercile călite peste celelalte ingrediente și amestecați.
Continuați cu vinetele. Acestea se curăță de coajă și se taie cuburi. Se călesc și ele în ulei, uniform.
Se pun în ligheanul cu legume și se amestecă. Când compoziția de legume s-a omogenizat, se acoperă ligheanul cu o folie de plastic și se lasă la marinat jumătate de oră.
După acest interval, salata de vinete și ciuperci se pune în borcane sterilizate în prealabil. Asigurați-vă că nu rămân goluri mari în borcane.
Nu aruncați zeama pe care au lăsat-o legumele în bol. Adăugați-o și pe ea în borcane. Puneți capacele și sterilizați-le (se fierb un sfert de oră într-o cratiță cu apă).
Întoarceți borcanele cu gura în jos și acoperiți-le cu o pătură groasă. Așteptați să se răcească de tot, apoi depozitați-le în cămară.
Perioada în care vinetele sunt „la înălțime” este scurtă (august-octombrie). Așadar, profitați și puneți în congelator. Faceți conserve pentru la iarnă.
Aceste legume ne oferă fibre, vitamine din grupul B (B1, B3, B6), acid folic, vitamina K, cupru, mangan și potasiu. Sunt de asemenea o sursă inedită de acid clorogenic și nasunină, compuși asociați cu beneficii
Nasunina este un antioxidant puternic care protejează grăsimile din membranele celulare ale creierului.
Acidul clorogenic este un compus fenolic care are proprietăți anticancerigene (previne mutațiile genetice), antimicrobiene și antivirale. Totodată, ajută la scăderea colesterolului LDL.
Din vinete puteți face salate, tocănițe și diverse garnituri pentru mâncăruri. Le puteți coace pe grătar sau în cuptor. Sau le puteți fierbe la aburi.
În final vă oferim și un mic secret, pe care poate că îl știați deja. Dacă vreți ca vinetele să capete o textură mai fragedă și să înlăturați din gustul amărui, folosiți sarea.
După ce ați tăiat vinetele, presărați-le cu sare și lăsați-le să stea jumătate de oră, apoi clătiți-le cu apă curată.
Citește și Vinete marinate rețetă cu beneficii
Surse articol:
1. Rețete Ușoare, Salată de vinete și ciuperci (pentru iarnă). Sigur nu ați gustat așa ceva: https://retete-usoare.eu/salata-de-vinete-si-ciuperci-pentru-iarna-sigur-nu-ati-gustat-asa-ceva/2. The World’s Healthiest Foods, Eggplant: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=22
sursa: lataifas.ro