Skip to content
Critic National
Meniu
  • Home
  • Politica
  • Justitie
  • Social
  • Sanatate
  • Lifestyle
  • Fapt divers
    • Revista presei
  • Comunicate de presa
  • Anunturi
    • Afaceri, prestari servicii si firme
    • Agro si industrie
    • Animale de companie
    • Auto, moto si ambarcatiuni
    • Casa si gradina
    • Electronice si electrocasnice
    • Imobiliare
    • Locuri de munca
    • Mama si copil
    • Moda si frumusete
    • Timp liber, hobby, sport si arta
  • Contact
Meniu

Săptămâna europeană 31 august – 4 septembrie 2020

Publicat: 04 septembrie 2020

Aderarea Comisiei Europene la mecanismul pentru accesul mondial la vaccinuri împotriva COVID-19 (COVAX), dublarea eforturilor UE şi ale Germaniei în vederea susţinerii Uniunii Africane împotriva COVID-19, aplicarea de la 1 septembrie 2020 a noilor norme privind omologarea şi supravegherea pieţei autovehiculelor şi numirea a trei judecători la Curtea Europeană de Justiţie sunt câteva din principalele subiecte care au vizat agenda instituţiilor Uniunii Europene în perioada 31 august – 4 septembrie 2020.

Comisia Europeană
Comisia Europeană a confirmat, la 31 august 2020, interesul de a participa la mecanismul COVAX care vizează accesul echitabil la vaccinuri împotriva COVID-19, disponibile la preţuri accesibile pentru toate persoanele care au nevoie de acestea. În aceeaşi zi, ca parte a unui efort al „Echipei Europa” (Team Europe), Comisia a anunţat o contribuţie de 400 de milioane euro sub formă de garanţii, menită să sprijine mecanismul COVAX şi obiectivele acestuia în contextul răspunsului mondial la criza provocată de coronavirus, potrivit https://ec.europa.eu/. „Comisia anunţă o contribuţie în valoare de 400 de milioane euro la mecanismul COVAX, contribuţie care vizează colaborarea în vederea achiziţionării de viitoare vaccinuri în beneficiul ţărilor cu venituri mici şi medii. Sunt convinsă că aceste eforturi ne vor aduce mai aproape de obiectivul nostru, şi anume acela de a combate, împreună, acest virus” a declarat, cu acest prilej, Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene. Preşedinta Comisiei Europene a precizat că singura modalitate de a combate această pandemie este cooperarea mondială. La rândul său, Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară, a menţionat necesitatea unei colaborări internaţionale: „Doar lucrând împreună la nivel mondial, dând dovadă de solidaritate, putem combate coronavirusul. Avem nevoie de o abordare internaţională favorabilă incluziunii şi Echipa Europa (Comisia Europeană şi statele membre ale UE) este hotărâtă să asigure succesul mecanismului COVAX şi să faciliteze accesul la un vaccin în mod echitabil pentru persoanele din întreaga lume.”

Uniunea Europeană şi Germania îşi conjugă eforturile în vederea susţinerii Uniunii Africane (UA) împotriva COVID-19, potrivit https://ec.europa.eu/. La 1 septembrie 2020, 500.000 de seturi suplimentare de testare pentru depistarea COVID-19 au fost furnizate Centrelor din Africa pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din Addis Abeba, Etiopia. Trusele de testare au fost livrate de un zbor organizat în cadrul podului aerian umanitar al UE şi fac parte dintr-un pachet de sprijin imediat de 10 milioane euro către Uniunea Africană de către guvernul german ca răspuns la pandemia de coronavirus în curs. În total, aproape 1,4 milioane de teste pentru extracţia şi detectarea virusului vor fi puse la dispoziţia ţărilor din Uniunea Africană. „Prin intermediul podului aerian umanitar al UE, Comisia Europeană continuă să lucreze mână în mână cu statele membre pentru a sprijini ţările vulnerabile în pandemia de coronavirus. Este în interesul nostru comun să abordăm pandemia la nivel mondial. Ne-am angajat să asigurăm livrarea eficientă a echipamentelor medicale esenţiale către ţările care au cel mai mult nevoie de el. Acest transport specific va putea ajunge la un număr mare de ţări, deoarece va sprijini răspunsul continental al Uniunii Africane”, a declarat Janez Lenarcic, comisarul european pentru gestionarea crizelor. Gerd Müller, ministrul cooperării pentru dezvoltare din Republica Federală Germania, a indicat, cu acest prilej: „Fie că vom învinge coronavirusul împreună la nivel mondial – sau deloc. Acesta este motivul pentru care sprijinim Uniunea Africană prin Echipa Germană de Pregătire pentru Epidemie, în cooperare cu UE. Centrele din Africa pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor coordonează achiziţionarea de echipamente de testare pentru salvarea vieţii pentru statele membre ale UA. Ei joacă, de asemenea, un rol important în educarea lucrătorilor din sănătate africani. Cu sprijinul acordat parteneriatului pentru accelerarea testării coronavirusului, ne asigurăm că testarea este disponibilă pe scară largă. Suntem alături de prietenii noştri din Africa în lupta împotriva coronavirusului”.

Începând cu data de 1 septembrie 2020 a început aplicarea Regulamentului UE privind omologarea şi supravegherea pieţei autovehiculelor. Adoptat în mai 2018, noul regulament revizuieşte şi limitează semnificativ sistemul anterior de omologare de tip şi de supraveghere a pieţei. Acesta îmbunătăţeşte calitatea şi independenţa omologării de tip şi a testării vehiculelor, sporeşte controlul autovehiculelor aflate deja pe piaţa UE şi consolidează sistemul general printr-o supraveghere europeană sporită. De la adoptarea regulamentului în 2018, producătorii de automobile, agenţiile de omologare de tip şi alte părţi interesate au lucrat în permanenţă în vederea punerii în aplicare a noilor norme şi a adaptării la cerinţele cele mai stricte, notează https://ec.europa.eu/. Thierry Breton, comisarul pentru piaţa internă, a menţionat, în context, că „europenii se aşteaptă, în mod legitim, să conducă maşinile cele mai ecologice şi mai sigure. Aceasta presupune efectuarea celor mai stricte controale asupra autovehiculelor introduse pe piaţă şi aflate în circulaţie pe drumurile noastre.”

Parlamentul European
Comisia pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară a organizat, la 2 septembrie 2020, o dezbatere cu dr. Andrea Ammon, directorul Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC), după ce a fost prezentată o actualizare a situaţiei pandemiei COVID-19 în activitatea UE şi ECDC de abordare a acesteia. Dr. Ammon a subliniat cele mai recente date referitoare la COVID-19 în UE, între care: rata notificărilor la nivelul UE în creştere în ultimele cinci săptămâni până la 46 de infecţii COVID-19 în prezent la 100.000 de locuitori pe săptămână; situaţia epidemiologică diferită în UE, variind de la 2 la 176 de cazuri la 100.000 de locuitori; testarea pentru COVID-19 variază de la 173 la 6.000 la 100.000 de locuitori pe săptămână, ceea ce are un impact direct asupra ratei de notificare; a doua infecţie cu COVID-19 foarte rară şi cu simptome mai uşoare; stabilirea de către ECDC a unui protocol privind gripa de iarnă şi sezonieră cu statele membre pentru 1 octombrie, inclusiv vaccinarea sporită împotriva gripei pentru grupurile vulnerabile, potrivit https://www.europarl.europa.eu/. Mai mulţi europarlamentari au subliniat necesitatea realizării unei abordări comune în limitarea răspândirii COVID-19 şi înlocuirea tendinţei actuale pentru multe state membre de a desemna alte ţări ale UE drept zone roşii şi închiderea frontierelor. Deputaţii au subliniat faptul că nu există încă o modalitate comună de numărare a cazurilor COVID-19 sau de testare, deoarece fiecare ţară urmează recomandările propriilor agenţii ştiinţifice fără coordonare. Acest lucru a fost reluat de dr. Ammon, care a spus că armonizarea procedurilor de testare şi a frecvenţei este esenţială pentru obţinerea unor date mai bune şi comparabile cu privire la nivelurile de infecţie din Europa. În plus, dr. Ammon a salutat discuţiile pentru extinderea mandatului ECDC de a emite, de asemenea, recomandări, care în prezent este doar competenţa statelor membre, precum şi pentru creşterea resurselor sale. Preşedintele Comisiei pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară, eurodeputatul Pascal Canfin a informat că la 7 septembrie 2020, va avea loc o dezbatere cu Comisia pentru vaccinuri COVID-19, precum şi o audiere publică planificată pentru data de 22 septembrie 2020.

Curtea Europeană de Justiţie
La 2 septembrie 2020, reprezentanţii guvernelor statelor membre ale UE au numit trei judecători şi un avocat-general la Curtea Europeană de Justiţie, ca parte a procesului de reînnoire parţială a componenţei Curţii. Mandatul a 14 judecători şi 6 avocaţi generali ai Curţii de Justiţie va expira la 6 octombrie 2021. Belgianul Koen Lenaerts a fost numit judecător începând cu data de 7 octombrie 2021 şi până la data de 6 octombrie 2027. Letona Ineta Ziemele a fost numită judecător începând cu data de 7 septembrie 2020, ca urmare a demisiei judecătorului Egils Levits. Mandatul său se va încheia la 6 octombrie 2024. Cehul Jan Passer a fost numit judecător începând cu data de 6 octombrie 2020 până la data de 6 octombrie 2024, ca urmare a demisiei judecătorului Jiri Malenovský. Grecul Athanasios Rantos a fost numit avocat-general al Curţii Europene de Justiţie. Mandatul său va începe la 7 septembrie 2020 şi se va încheia la 6 octombrie 2021, ca urmare a ieşirii Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din Uniunea Europeană, potrivit https://www.consilium.europa.eu/. AGERPRES/(Documentare – Irina Andreea Cristea; editor: Liviu-Ioan Tatu, editor online: Ady Ivaşcu)

sursa: AGERPRES

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

©2025 Critic National Toate drepturile, rezervate.