Ortodoxe
Sf. Cuv. Teodora din Alexandria; Sf. Cuv. Eufrosin bucătarul
Greco-catolice
Sf. cuv. Teodora din Alexandria
Romano-catolice
Ss. Prot şi Iacint, fraţi m.
Sfânta Cuvioasă Teodora este pomenită în calendarul creştin ortodox în ziua de 11 septembrie.
A trăit în Alexandria, Egipt, părinţii săi erau oameni bogaţi şi au măritat-o de tânără.
A avut un soţ bun şi iubitor, dar, fiind tânără şi frumoasă, Teodora s-a lăsat ademenită de stăruinţele unui tânăr bogat şi a căzut în desfrânare. Acesta rănit de frumuseţea ei, în toate felurile încerca să o seducă. Îi trimitea daruri mari, lucruri multe şi mai mari îi făgăduia şi o amăgea cu cuvintele.
Cunoscându-şi păcatul său, Sfânta Teodora s-a întristat şi a început a se tângui cu amar. Apoi a intrat într-o mănăstire îmbrăcându-se în haine de bărbat, recomandându-se cu numele Teodor. După doi ani de pocăinţă au venit şi ispitele, fiind acuzată că a lăsat însărcinată o femeie. Pentru că a primit învinuirea, familia femeii i-a adus copilul şi Sfânta Teodora l-a crescut timp de 7 ani, dar în afara mănăstirii, pentru că a fost alungată.
După un timp, milostivindu-se călugării, au reprimit-o pe Cuvioasă în mănăstire.
„Şi petrecea Teodora în chilia sa rugându-se lui Dumnezeu şi învăţându-l pe cel din nevinovăţii fiu al său” („Vieţile Sfinţilor”).
Într-o seară, luându-şi pruncul înaintea tuturor, s-a închis cu dânsul în chilie şi a început a-l învăţa, căci sfârşitul său se apropiase.
„Deci, să asculţi cuvintele mele cele de la sfârşit şi să le scrii în inima ta”, spune Sfânta Teodora. „Să iubeşti pe Dumnezeu mai mult decât toată zidirea şi mai mult decât pe tine însuţi” („Vieţile Sfinţilor”).
În cuvântul său de învăţătură i-a arătat că de El cu toată inima să se lipească şi să nu înceteze, lăudându-L şi rugându-L cu gura şi cu inima, cu limba şi cu mintea.
Şi nu după mult timp, au găsit-o pe Teodora răposată în chilie şi pe copil adormit de la plâns. Aşa au ştiut călugării că este femeie. Soţul ei, aflând acestea, a venit la mănăstire şi a trăit până la moarte în chilia sfintei. (sursă: vol. „Vieţile Sfinţilor”) AGERPRES/(Documentare – Mariana Zbora-Ciurel, editor: Liviu-Ioan Tatu)
sursa: AGERPRES