Ortodoxe
Sf. Ier. Iosif cel Nou de la Partoş, mitropolitul Banatului; Sf. Mare Mc. Nichita; Sf. Ier. Visarion, arhiepiscopul Larisei
Greco-catolice
Sf. m. Nichita Gotul. Sf. Fecioară Maria Îndurerată
Romano-catolice
Sf. Fc. Maria Îndurerată
Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, mitropolitul Banatului, este sărbătorit de Biserica Ortodoxă Română la 15 septembrie.
Sfântul Iosif cel Nou s-a născut în oraşul Raguza din Dalmaţia, pe malul Mării Adriatice, în anul 1568, într-o familie de vlahi. Tatăl său, Ioan, era proprietarul unei corăbii cu care făcea comerţ în apele Mediteranei. Aromânii (numiţi de slavi vlahi sau morlachi, iar de turci karavlahi, adică vlahi negri) erau vestiţi, alături de italienii raguzani şi de veneţieni, nu numai ca navigatori, ci şi ca negustori.
Rămânând orfan de tată la vârsta de 12 ani, tânărul Iacob, numele din botez, a rămas în grija mamei sale Ecaterina, care s-a mutat la Ohrida. A mers la şcoală până la vârsta de 15 ani, când, urmând un îndemn de sus, a intrat în Mănăstirea Maicii Domnului din Ohrida.
Călugărindu-se de tânăr, a parcurs toate treptele slujirii în Biserică, până ce a fost ales mitropolit al Timişoarei, păstorind între anii 1650-1653.
Din scaunul mitropolitan s-a retras de bunăvoie la Mănăstirea Partoş, unde a mai trăit câţiva ani, după care s-a mutat la veşnicele locaşuri. Lespedea care-i acoperea mormântul a fost identificată la începutul secolului trecut ca având următoarea inscripţie: „Prea Sfinţitul Iosif cel Nou, fost Mitropolit al Timişoarei”, potrivit site-ului oficial al Mitropoliei Banatului (http://mitropolia-banatului.ro).
În anul 1929, preotul Bizerea scria că „încă de pe când trăia se bucura de faima unui adevărat sfânt, iar după moarte a lăsat în popor şi între călugări amintirea unui Sfânt adevărat”.
Din anul 1782 s-a păstrat icoana Sfântului Iosif cel Nou, pictată de preotul Ştefan Bogoslovici, la cererea protopopului Jebelului, Ioan Şuboni, care a donat-o mănăstirii spre a fi aşezată deasupra mormântului.
La 28 februarie 1950, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât canonizarea Sfântului Iosif cel Nou de la Partoş şi strămutarea moaştelor sale din biserica Mănăstirii Partoş în catedrala mitropolitană din Timişoara. Canonizarea solemnă a avut loc în zilele de 6-7 octombrie 1956, la Timişoara. De atunci şi până astăzi moaştele Sfântului Iosif odihnesc în dreapta pronaosului catedralei, în raclă din lemn de palisandru, tisă şi lămâi frumos sculptată. (sursa: http://mitropolia-banatului.ro) AGERPRES/(Documentare – Mariana Zbora-Ciurel, editor: Doina Lecea)
sursa: AGERPRES