Critic National
SĂRBĂTORI RELIGIOASE – 16 septembrie, Critic National

SĂRBĂTORI RELIGIOASE – 16 septembrie

Ortodoxe
Sf. Mare Mc. Eufimia; Sf. Mc. Meletina şi Ludmila

Greco-catolice
Sf. m. Eufemia

Romano-catolice
Ss. Corneliu, pp. m. şi Ciprian, ep. m.; Ludmila, m.

Sfânta Mare Muceniţă Eufimia este pomenită în calendarul creştin ortodox la 16 septembrie şi în ziua de 11 iulie, când este sărbătorită o minunea făcută de cinstitele ei moaşte în timpul Sinodului al IV-lea Ecumenic de la Calcedon, în anul 451.

Sfânta Muceniţă Eufimia era din Calcedon, oraş maritim în Bitinia (Asia Mică), în partea asiatică a strâmtorii Bosfor, de cealaltă parte faţă de Constantinopol. A trăit în timpul persecuţiilor împotriva creştinilor ordonate de împăratul Diocleţian (284-305).

Când guvernatorul oraşului a dispus ca toţi locuitorii să se adune la templul zeului Ares, pentru a-i aduce ofrande mulţi dintre creştini nu s-au supus ordinului şi s-au ascuns.

Sfânta Muceniţă Eufimia, fiind prinsă de autorităţi, pentru că a mărturisit credinţa în Hristos a fost chinuită cu focul, arsă şi bătută cu toiege. Scăpând nevătămată cu darul lui Dumnezeu din toate aceste chinuri, a fost dată spre hrană fiarelor.

Sfânta a murit în mijlocul sălbăticiunilor, deşi nu fusese grav rănită, fiind doar atinsă de o ursoaică la un picior. Părinţii sfintei i-au luat trupul şi l-au îngropat în apropierea oraşului. (sursă: vol. „Vieţile Sfinţilor”) AGERPRES /(Documentare – Mariana Zbora-Ciurel, editor: Horia Plugaru)

sursa: AGERPRES


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Adauga raspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Comunicate de presa

Revista Presei

Anunturi