Cancerul de piele va putea fi diagnostigat în doar câteva minute. Un aparat unic în România este, de astăzi, la dispoziția pacienților și se află la Spitalul de boli infecțioase din Galați. Folosind o tehnologie de ultimă generație, de observare în profunzime a pielii, noul instrument îi poate ajuta pe medici să dea un diagnostic precis, fără sa fie nevoie de vreo intervenție chirurgicală sau de prelevarea unei biopsii.
Noul aparat folosește microscopia convocală in vivo, mai precis mărește de câteva sute de ori o porțiune din piele sau o aluniță, astfel încât medicul dermatolog să poată vedea în profunzime leziunea, până la nivel celular. În acest fel, diagnosticul va fi dat cu precizie.
Un alt avantaj major îl reprezintă stabilirea tratamentului. În momentul administrării unei creme, spre exemplu, aparatul poate urmări în timp real până la ce nivel acționează medicamentul și astfel, medicul poate stabili cu precizie cantitatea exactă de substanță care trebuie aplicată pe leziune.
Spitalul a fost dotat și cu un aparat care compară fotografii ale corpului, făcute la intervale diferite de timp și arată modificările.
Medicii din Galați spun că aceste dotări sunt aduse în sprijinul pacienților din sud-estul României, care nu vor mai fi nevoiți să-și caute tratament la sute de kilometri depărtare.
Cele două aparate achiziționate au costat 1.600.000 de lei.