Partidele și-au declarat mai toate victoria la alegerile locale. Practic, în afară de primarii care și-au pierdut funcțiile, aproape toți liderii politici au făcut calcule din care rezultă că stau mai bine decât acum 4 ani. Victoria a fost proclamată duminică seară, la exit poll-uri, și nuanțată luni, în declarații, cu rezultatele parțiale pe masă.
După reacțiile la cald, partidele și-au făcut calculele.
Liberalii au cele mai multe primării de municipiu – 15, plus sectorul 6, iar social-democrații 14, plus sectorul 4.
Cu 17 șefi de consilii județene, PNL este pe locul 2 , după PSD, care are 20.
La prima sa participare la alegerile locale, alianța USR-PLUS le-a dat lovitura de grație liberalilor exact unde aceștia se așteptau mai puțin – printre altele, la Brașov, Timișoara și Alba Iulia, unde tradiția liberală părea de nezdruncinat.
Din cei 7 primari social-democrați din București a rămas doar unul, la sectorul 4. PSD s-a clasat totuși pe primul loc la Consiliul general.
Social-democrații și-au păstrat supremația în unele dintre județele lor tradiționale, precum Dolj sau Buzău, dar au suferit pierderi grele în altele, cum ar fi Vrancea și Constanța.
PMP a reușit să depășească pragul de 5% în București și în câteva județe.
ALDE și PRO România însă, sunt în afara jocului în Capitală. Au intrat doar în câteva consilii județene și locale.
[wpcc-iframe width=”600″ height=”338″ src=”http://stiri.tvr.ro/embed.php?video_id=224466″ scrolling=”no” frameborder=”0″]