Astăzi la Chișinău începe Forumul „Reformarea justiției și combaterea corupției”. Organizat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), în parteneriat cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și în colaborare cu Ministerul Justiției, forumul va întruni online experți în domeniu din țărimembre ale Uniunii Europene și din cadrul Parteneriatului Estic. Reuniunea se dorește a fi un prilej pentru decidenții și actorii din domeniul justiției, clasa politică și societatea civilă de găsi sau regăsi împreună cele mai bune direcții și soluții pentru reformarea justiției și combaterea corupției în Republica Moldova. Amănunte în interviul cu Vladislav Gribincea, președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova.
Europa Liberă: Domnule Gribincea, dacă justiția Republicii Moldova ar avea gură să vorbească, care ar fi cel mai important mesaj pe care l-ar spune, ar vrea să-l transmită la aproape 30 de ani de independență a țării?
Vladislav Gribincea: „Eu nu cred că în justiția din Republica Moldova există o singură opinie și că ea este consolidată. Cred că în justiția din Republica Moldova există persoane cu viziuni și priorități diferite. Un număr mare de judecători ar spune că le este foarte greu, că nu există foarte multă meritocrație, că e puțină transparență, că politicienii gratuit îi acuză. Alt grup de judecători ar spune: lăsați-ne în pace! Noi știm mai bine. Și al treilea grup de judecători și procurori va tăcea și va continua să facă ceea ce a făcut până acum. În sens bun și în sens mai puțin bun.”
Europa Liberă: 30 de ani pentru istoria unei țări e relativ puțin, pentru o viață de om – mult. Ce conferă încă optimism ca îmbinările de cuvinte reforma justiției și combaterea corupției să nu repete soarta cuvintelor principii și valori, discreditate de reprezentanții clasei politice, în ultimii cinci ani?
Vladislav Gribincea: (…)