Critic National
critic national stiri 24/7

2020, un an dificil pentru cultivatorii de fructe românești

2020 a fost un an dificil, mai ales pentru cultivatorii de soiuri românești, foarte afectate de frigurile târzii de primăvară, dar când vine vorba de prețul fructelor, acesta este ceva mai mare, în toamna această, în comparație cu anul trecut.

2020 a fost un an dificil, mai ales pentru cultivatorii de soiuri românești, foarte afectate de frigurile târzii de primăvară, dar când vine vorba de prețul fructelor, acesta este ceva mai mare, în toamna această, în comparație cu anul trecut.

Cei mai câștigați sunt cultivatorii care au camere frigorifice unde să își păstreze fructele pentru o perioadă mai îndelunată și le vând astfel la un preț mai bun. Din păcate, spun ei, nu le vând în supermarket-uri deoarece prețul oferit este mic, ci preferă să le vândă comercianților autohtoni.

Fermierii au reușit să obțină producție mai bună, dar nu mulțumitoare, la soiurile străine, care nu au fost la fel de afectate de frigul din primăvară. Prețurile variază între 1 și 3 lei pentru kg de mere, în funcție de dimensiune și calitate, iar la en-gros merele se vând chiar și cu 2 lei kg. Există și producători care preferă să vândă fructele fabricilor de sucuri, însă prețurile sunt destul de mici.

De pe o plantație de 4 hectare, deținută în comuna Salcia, acest fermier spune că a obținut o producție mulțumitoare, anul acesta. Și cu vânzarea se descurcă bine, pentru că a achiziționat o cameră frigorifică, în care păstrează fructele. În anii trecut a vândut chiar și în supermerket-uri, dar cum prețul oferit era mic, a renunțat. Acum păstrează fructele la rece și le vinde comercianților autohtoni, iar lucrurile merg bine, spune el.

Într-o altă plantație, aflată într-o comună învecinată, administratorii spun că frigul din primăvară a diminuat dramatic producția de mere din soiurile românești. Cele străine au rezistat mai bine, dar cantitatea este, totuși, mai mică decât în anii trecuți. Este totuși și o veste bună pentru ei, din cauză că merele românești sunt mai puține, prețul este ceva mai ridicat. Doar fructele livrate fabricilor de sucruri au prețuri foarte mici.

Cultivatorii spun că fructele aduse de marile centre comerciale din import, în special din Polonia, le fac în continuare o concurență destul de mare, pentru că vin la prețuri foarte mici, ceea ce avantajează cumpărătorul, dar nu producătorul român.

 


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Adauga raspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Comunicate de presa

Revista Presei

Anunturi