„Cu toții știm că NATO se va destrăma dacă Donald Trump e reales pentru patru ani.” Așa suna un tweet al lui Joe Biden din iunie 2019 și, ca multe altele publicate sau spuse de candidatul democrat, asta ar putea fi luat drept încă una din exagerările retorice folosite de ambele părți. În privința viitorului Alianței militare occidentale în cazul realegerii lui Trump, însă, o majoritate a experților și responsabililor militari, ba chiar și politici, europeni ar tinde să-i dea dreptate lui Biden.
Joe Biden este în schimb un atlantist convins și a spus întotdeauna că NATO sprijină interesele SUA și că Alianța a reușit să întărească prosperitatea de ambele părți ale Atlanticului.
NATO a fost creat în 1949 (cu 12 membri inițiali) în scopul declarat a proteja Europa occidentală de amenințarea sovietică. Avea 16 membri înainte de căderea Zidului Berlinului, apoi s-a extins, cooptând țări foste comuniste și ex-sovietice, ajungând la cei 30 actuali. Joe Biden, senator între 1993 și 2009, a sprijinit activ extinderea NATO, ca membru al Comisiei pentru Afaceri Externe din Senat. În 2009, ca vicepreședinte al lui Obama, el a dat asigurări că SUA vor sprijini Ucraina dacă dorește să intre în Alianță.
Ucraina a introdus scopul aderării la NATO în Constituție încă sub președintele anterior, Petro Poroșenko.
Sloganul “America first” al lui Trump a schimbat toate acestea. Trump a prezentat în mod repetat NATO ca pe o povară pentru finanțele SUA și o structură europeană care nu aduce folos Americii; Biden, în schimb, a vorbit despre pericolul pe care îl reprezintă pentru Alianță „tendințele autoritare printre unii membri NATO”, aluzie la Ungaria și Polonia.
De altfel, atunci când Macedonia de Nord a devenit membru în NATO, anul trecut, în 2019, Joe Biden și-a exprimat speranța că acum, odată rezolvată problema numelui țării, Macedonia va putea deveni și (…)