CEC, sub lupa Transparency International Moldova

În relația cu partidele politice, Comisiei Electorale Centrale (CEC) îi revine mai degrabă rolul de „câine care nu mușcă” este concluzia experților Transparency International Moldova. Și asta pentru că CEC nu dispune de autoritate și resurse pentru a monitoriza eficient cheltuielile partidelor politice și, mai ales, sancționarea acestora dacă se constată că au încălcat legea. Transparency International Moldova a prezentat astăzi o analiză a activității autorității electorale, inclusiv în ce privește integritatea membrilor acesteia. Care sunt concluziile principale ale raportului?

Indiferent de partidele din care fac parte, politicienii ajunși la putere au încercat de-a lungul anilor să-și subordoneze, neoficial cel puțin, Comisia Electorala Centrale, afirmă experta Transparency International Moldova, Mariana Kalughin. Din păcate, legea privind numirea în funcție a membrilor CEC lasă loc de interpretări și deschide ușa pentru eventuale abuzuri.

Potrivit Codului Electoral, în Comisia Electorală Centrală sunt nouă membri: unul desemnat de către președintele țării, iar ceilalți opt de către Parlament. Tocmai din acest motiv, asupra membrilor Comisiei planează în continuare suspiciunea că „ar face jocul” partidelor politice din partea cărora au fost desemnați, spune Mariana Kalughin: „Modul de numire în funcție de membru al CEC, prin hotărârea Parlamentului aceștia fiind desemnați în fond de actori politici, face ca membrii CEC, iar în final și comisia să fie percepută ca una atașată politic. CEC nu este percepută, din păcate, ca autoritate independentă, fapt reprezentată de modul de constituirii a acesteia, dar și de verificarea formalizată a candidaților, precum și lipsa unor audieri veritabile ale acestora în legislativ”.

Experta Transparency International Moldova susține că o soluție de alternativa ar fi consultarea cu opinia (…)

cititi articolul complet în Radio Europa Liberă


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top