În ultima zi a lunii septembrie 2020 a avut loc întâlnirea internaţională a membrilor din Grupul de lucru ‘Carpatica’, constituit în cadrul Comitetului European al Regiunilor (CoR) pentru susţinerea Strategiei Europene a Munţilor Carpaţi.
Scopul aceste întâlniri online a fost de a discuta paşii făcuţi sau care se vor face de către statele membre, în direcţia dezvoltării de parteneriate între autorităţile locale şi regionale, pentru o integrare mai profundă a comunităţilor din Carpaţi, prin identificarea de obiective şi posibile acţiuni comune.
Reuniunea a fost prezidată de către Wladyslaw Ortyl – Mareşalul Regiunii Podkarpackie din Polonia – iar Regiunea Centru şi România au fost reprezentate de Simion Creţu – director general Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru, de Mihail Vestea – secretar de stat în Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, precum şi de d-na Ivona Batali, Direcţia Cooperare Europeană şi Internaţională din Ministerului Fondurilor Europene. La întâlnire s-au alăturat şi reprezentanţi ai Austriei, Serbiei, Slovaciei, precum şi din Polonia.
Vorbind despre importanţa susţinerii acestor demersuri, domnul Simion Creţu a declarat: ‘În Regiunea Centru, Munţii Carpaţi acoperă o suprafaţă întinsă, fiind de o importanţă excepţională la nivel european, prin gradul ridicat al biodiversităţii şi datorită potenţialului antropic şi de dezvoltare al zonei. O parte semnificativă a regiunii montane carpatine include şi cele mai sărace regiuni din Statele membre, unde PIB pe cap de locuitor este mai mic de 50% din media UE. Capacitatea de dezvoltare a acestora este limitată de localizarea periferică în raport cu alte localităţi, fiind oarecum separate de centrele de dezvoltare europene şi cu slabe legături de comunicaţii, din cauza terenului montan. Carpaţii reprezintă o sursă de patrimoniu european care ar trebui protejată pentru viitor şi asta implică obligaţia de a căuta căi adecvate pentru dezvoltare, care să permită păstrarea, protejarea şi valorificarea optimă a acestui patrimoniu. Acesta a fost şi scopul întâlnirii, să ne coordonăm acţiunile în vederea susţinerii şi atragerii de fonduri la nivel european, pentru regiunile emergente, care ar putea beneficia de o nouă strategie de dezvoltare’.
În cadrul reuniunii internaţionale de lucru privind pregătirea proiectelor pentru dezvoltarea zonei montane din Regiunea Centru, ce s-a desfăşurat a începutul lunii martie în Braşov – şi la care au participat reprezentanţii Regiunii Podkarpackie din Polonia, ai Regiunii Centru din România şi factori guvernamentali din cele două ţări – a fost adoptat un punct de vedere comun al experţilor din cele două regiuni europene.
Se doreşte o intensificare a eforturilor locale şi regionale pentru a obţine o poziţie comună a statelor carpatice privind crearea cadrului instituţional pentru dezvoltarea durabilă a zonei Munţilor Carpaţi. Astfel, regiunile carpatine din Europa ar putea deveni o voce puternică şi bine articulată în cadrul organismelor decizionale de la nivel european. În esenţă, se doreşte definirea şi adoptarea de către Uniunea Europeană a unei strategii de dezvoltare, apropiată ca şi concept de cele patru documente programatice de la nivel macro-regional, ca instrument de întărire a coeziunii teritoriale.
Munţii Carpaţi acoperă 190.000 kmp, ceea ce îi face al doilea cel mai mare lanţ muntos din Europa, după Alpi şi reprezintă căminul pentru o populaţie de aproximativ 68 milioane locuitori. Carpaţii reprezintă un lanţ muntos omogen, cu probleme dar şi provocări, cu oportunităţi şi posibilităţi specifice de dezvoltare, având în vedere caracteristicile lor geografice.
Agenda grupului de lucru ‘Carpatica’ – întrunit online în 30 septembrie – a demarat cu alegerea preşedintelui şi vicepreşedintele grupului de lucru, urmate de prezentarea Declaraţiei comune romano-poloneze semnate la Braşov în martie 2020, precum şi adoptarea opiniei Strategiei Macro-regionale Carpatica. În cadrul întâlnirii a fost prezentată Asociaţia Europeană a zonelor montane ‘Euromontana’, ca o soluţie de dezvoltare a comunităţilor de cetăţeni din zona Carpaţilor, pe o suprafaţă ce se întinde din Polonia şi până în Moldova, Serbia şi Bosnia-Herţegovina. Convenţia Carpatică şi modul de acţiune a partenerilor în perioada pandemiei, precum şi viitoarele acţiuni de susţinere ale Strategiei Macroregiunii Carpatice au fost temele dezbătute la încheierea lucrărilor întâlnirii online.
Cu respect,
Nicolae Mărginean
Director Departament Relaţii Publice şi Comunicare
ADR Centru – Alba Iulia